Защо лесното и успешно инвестиране не е лесно

Има много инвестиционни съвети из интернет и извън него. Изненадващо е, че много от най-простите насоки, които ще намерите свободно и безплатно, могат да бъдат най-успешните, които да Ви помогнат да постигнете финансовите си цели.

За тези, които не обичат да избират отделни акции, инвестирането в обикновен индексен фонд или ETF, може да отключи силната възвръщаемост на фондовия пазар с една инвестиция. Ако искате да подберете акции, тогава съветът, който ще намерите тук в toskov.com, е да изберете 25 или повече акции в портфолиото си и да планирате да ги държите за пет години или повече.

Въпреки това, само защото инвестиционните съвети са прости, това не ги прави лесни за следване. Както ще видите по-долу, хората губят тази потенциална печалба, като не успяват да следват тези прости съвети.

Защо много инвеститори не успяват

На пръв поглед нищо не изглежда по-просто от инвестирането в индексен фонд. Но година след година анализаторите от DALBAR разкриват разликата между възвръщаемостта на пазара и това, което действително са спечелили типичните инвеститори – и това почти винаги оставя средния инвеститор да следва пазара от далече.

Например, през първите шест месеца на 2021 г. средният инвеститор в дялови фондове е спечелил малко повече от 13%. Това звучи страхотно – с изключение на това, че S&P 500 върна повече от 15%. Типичните инвеститори изоставаха с около два процента през 2020 г. и през първите 20 години на 21-ви век средните инвеститори изоставаха от S&P 500 с почти процентен пункт и половина годишно – само утроиха инвестицията си, вместо да я учетворят, което простото инвестиране в Индексният фонд S&P би постигнал.

Как се случи това? Инвеститорите са по-склонни да влагат пари във фондове, когато пазарът е силен и или спират да инвестират, или продават средствата си, когато настъпват корекции и мечи пазари. С други думи, те не просто инвестираха редовно във фондове – те се опитаха да направят нещо по-добро и правейки стратегията си по-сложна, те я направиха и по-слаба.

Купуване в петгодишен план

Ако да държите парите си във фондове е трудно за вас, то тогава дългосрочният подход към инвестирането в акции ще е още по-трудно. С toskov.com е лесно да намерите 25 акции за портфолио. Всичко, което трябва да направите, е да се върнете назад и да разгледате нашите препоръки, които правим непрекъснато. И всичко, което е необходимо, за да притежавате акции в продължение на пет години, е да ги купите и да не правите нищо с тях.

Но от време на време инвеститорите поемат по различни пътища. Вместо да приемат, че няколко акции в портфейл от 25 акции ще допринесат за по-голямата част от печалбите, инвеститорите искат да купят само тези няколко печеливши акции и да пропуснат губещите. По-често, това означава да пропуснете изцяло големите победители.

По същия начин инвеститорите се изкушават от перспективите за уцелването на правилното пазарно време. Разбира се, дългосрочната възвръщаемост е силна, но помислете какво бихте могли да спечелите, ако можете просто да избегнете тези 20%, 30% или дори 40% срив в цената, които неизбежно се случват с най-ефективните акции. И все пак това, което обикновено е резултат от подобни опити, е, че продажбата, базирана на уцелването на правилното пазарно време, в крайна сметка струва на инвеститорите загубата на тази голяма възвръщаемост на най-добрите акции.

Бъдете отговорни

Ако някога сте правили глупави грешки, опитвайки се да следвате прости правила за инвестиране, не се обвинявайте. Определено не сте сами. Повечето от нас в нашата общност са правили подобни грешки в миналото – и все още трябва да се борят, за да не ги правят в бъдеще.

Но да се отпуснете по отношение на грешките при инвестиране не означава да забравите за тях. Бъдете отговорни и ще откриете, че това ви прави по-дисциплинирани за бъдещето. И тази дисциплина ще се окаже безценна, за да ви помогне да направите правилните ходове следващия път.

Когато видите просто правило за инвестиране, което да следвате, не се отчайвайте. Може да е по-трудно за следване, отколкото си представяте. В дългосрочен план обаче тези, които поддържат нещата прости, откриват, че пазарът ги възнаграждава за силата на волята им.

 

А за да станете част от нашата общност и да ни дадете зелена светлина да стартираме вашето вълнуващо приключение в света на финансите, е необходимо да се АБОНИРАТЕ.

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.