Плюсове и минуси на стратегията за осредняване на инвестицията при спад

Какво е средното понижение в акциите? Осредняване надолу се отнася до стратегия за закупуване на повече акции от вече притежавате такива, след като тази акция е загубила стойност – ефективно закупуване на същата акция, но с отстъпка.

Изключително актуална стратегия към настоящият момент!

Чрез закупуване на повече от една и съща акция на по-ниска цена, инвеститорът намалява средната цена (или базата на разходите) за всички акции от тази компания в своя портфейл. Ще разгледаме плюсовете и минусите на тази стратегия и кога може да е подходящ момент за прилагане ѝ.

Какво представлява осредняване на цената ?

Осредняване надолу е до голяма степен това, което фразата предполага: Това е начин за намаляване на средната цена на акциите, които вече притежавате.

Така че, ако купите 100 акции на една цена и цената падне с 10%, например и решите да купите още 100 акции на по-ниска цена, средната цена на всичките 200 акции вече е по-ниска.

Това е подобно на осредняване на разходите в долари (dollar cost average), при което инвестирате една и съща сума пари в едни и същи ценни книжа на постоянни интервали, независимо дали цените се покачват или падат.

Въпросът е, има ли смисъл осредняването при намалението на цените на акциите? Как осредняването на акциите надолу може да бъде от полза за инвеститора или да ги изложи на по-голям риск? Нека разгледаме по-отблизо.

Пример за осредняване надолу

Помислете за този пример: Представете си, че сте закупили 100 акции за $70 на акция (общо $7,000). След това стойността на акциите пада до $35 на акция, 50% спад.

За да намалите средната стойност, ще закупите 100 акции от същата акция на цена от $35 на акция ($3500). Сега ще притежавате 200 акции за обща инвестиция от 10 500 долара. Това създава средна покупна цена от $52,50 на акция.

Ако цената на акциите скочи до $80 на акция, вашата позиция ще струва $16,000, печалба от $5,500 от първоначалната ви инвестиция от $10,500. В този случай осредняване надолу помогна за повишаване на средната ви възвръщаемост. Ако просто сте купили 200 акции на първоначална цена от $70 ($14,000), ще постигнете печалба от $2,000.

Както при всяка стратегия, има риск от осредняване надолу. Ако след осредняване цената на акциите се повиши, тогава решението Ви да закупите повече от тези акции на по-ниска цена е било добро. Ако акцията продължи своята низходяща ценова траектория, това би означавало, че просто сте удвоили загубата на инвестиция.

Защо осредняване при намаление на акциите?

Осредняването на акциите надолу може да работи за някои инвеститори, ако пазарите работят в тяхна полза – или ако имат достатъчно опит, за да разберат кога спадът на цената може да бъде временен или част от по-продължителен спад.

1. Инвестиране в стойност

Инвестирането в стойност е стил на инвестиране, който се фокусира върху намирането на акции, които се търгуват на „добра стойност“ – с други думи, стойностните акции, които са подценени. Чрез осредняване надолу, инвеститорът купува повече акции, които харесва, с отстъпка.

Но в някои случаи една акция може да изглежда подценена, когато не е. Това може да подведе инвеститорите, които може да не разбират как да оценяват акциите, в нещо, наречено стойностен капан. Стойностен капан е, когато една компания е търгувана при ниски показатели за оценка (например съотношение P/E или цена към балансова стойност) за известно време. Въпреки че може да изглежда като изгодна сделка, ако не е истинско предложение за стойност, цената вероятно ще намалее допълнително.

2. Осредняване на разходите в долари

За някои инвеститори, осредняване надолу може да бъде начин да вкарат повече пари на пазара. Това е подобна философия на осредняването на разходите в долари, както беше отбелязано по-горе, където идеята е да се инвестира редовно, независимо дали пазарът е надолу или нагоре, за да се извлекат дългосрочните средни печалби

3. Намаляване на загубите

Някои инвеститори се обръщат към тази стратегия, за да изскочат от самата дупка, в която ги е вкарала по-ниската цена. Това е така, защото акция, която е загубила стойност, трябва да расте пропорционално повече, отколкото е паднала, за да се върне там, откъдето е започнала.

Отново един пример ще помогне: Да приемем, че купувате 100 акции на цена от $75 на акция и акциите паднат до $50, това е загуба от 33%. За да възстановите загубената стойност обаче, акциите трябва да се увеличат с 50% (от $50 на $75), преди да видите печалба.

Осредняването надолу може да промени математиката тук. Ако акциите паднат до $50 и закупите още 100 акции, цената трябва да се увеличи само с 25% до $62,50, за да бъде позицията печеливша.

Плюсове и минуси при осредняване надолу

Както можете да видите, осредняване на акциите не е черно-бяла стратегия; изисква известни умения и способност да се претеглят предимствата и недостатъците на всяка ситуация.

Плюсове при осредняване надолу

Основната полза от осредняване е, че инвеститорът може да купи повече от акциите, които така или иначе иска да притежава, на по-добра цена, отколкото са платили преди – с потенциал за значителни печалби.

Решението трябва да бъде както за желанието за притежаване на акции в дългосрочен план, така и за неотдавнашното движение на цените. В крайна сметка, последните промени в цените са само част от анализа на акциите.

Ако инвеститорът се чувства ангажиран с растежа на компанията и вярва, че акциите му ще продължат да се справят добре за по-дълги периоди, това може да оправдае покупката. И ако въпросната акция в крайна сметка стане положителна и се радва на солиден растеж с течение на времето, тогава стратегията ще бъде успешна.

Минуси на осредняване надолу

Стратегията за усредняване надолу изисква инвеститор да закупи акция, която в момента губи стойност. И винаги е възможно този спад да не е временен, а всъщност да е началото на по-голям спад в компанията и/или цената на нейните акции. В този сценарий инвеститор, който има средна стойност, може да е увеличил участието си в губеща инвестиция.

Промяната на цената сама по себе си не трябва да бъде единствената индикация на инвеститора да купи повече от каквито и да било акции. Инвеститор с планове за намаляване на средната стойност, трябва да проучи причината за спада, преди да купи – и дори при внимателно проучване, прогнозирането на траекторията на акциите може да бъде трудно.

Друг потенциален недостатък е, че стратегията за усредняване надолу добавя към една конкретна позиция и следователно може да повлияе на разпределението на вашите активи. Винаги е разумно да се вземат предвид последиците от всяка промяна в разпределението на портфолиото ви.

Съвети при осредняване на понижаването на цените на акциите

Ако възнамерявате да намалите средната стойност на акциите, които притежавате, не забравяйте да предприемете няколко подготвителни стъпки и да съставите план.

  • Имайте стратегия за излизане. Въпреки че може да е от ваша полза да купите спада, вие ще искате да зададете лимит, ако цената продължи да пада.
  • Направете вашето задълбочено проучване. За да разберете дали спадането на цената на акциите наистина е възможност, може да се наложи да разберете повече за основите на компанията.
  • Следете пазара. Пазарните условия също могат да повлияят на цената на акциите, така че е разумно да знаете кои фактори влияят тук.

Присъединете се към нас и влезте в света на инвестициите, за да не се налага сами да правите задълбочени проучвания и да губете от ценното си време!

Поздрави,

Николай Тосков

 



Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.