Най-голямата грешка, която дългосрочните инвеститори могат да направят точно сега

Напоследък все повече се говори за начина на инвестиране. Едно от нещата, които ще чувате отново и отново, е колко важно е да не позволявате спадовете на пазара да Ви убедят да продадете дългосрочните си позиции в акции. Тези, които продават, се оказват в трудна главоблъсканица, когато пазарът се възстанови: купувате ли обратно на по-високи цени или чакате в кулоарите с често напразната надежда, че цените ще се върнат надолу до мястото, където сте продали?

Но има и още по-голяма грешка, която можете да направите с портфолиото си за дългосрочни инвестиции. Използването на маржин заеми за увеличаване на експозицията на акциите Ви е изкушаващо на пръв поглед, защото изглежда е обратното на продажбата след спад. Въпреки това, купуването на марж всъщност трансформира цялата Ви стратегия за инвестиране и се оказа катастрофално за тези, които са го правили в миналото.

Какво представляват маржин заемите

Повечето брокери позволяват на своите клиенти да заемат пари срещу стойността на техните портфейли от акции чрез маржин заеми. Регулаторните лимити и вътрешните брокерски политики варират, но не е необичайно да можете да вземете назаем до половината от стойността на акциите във Вашето портфолио. Това ефективно Ви позволява да удвоите експозицията на акциите си, защото ако имате портфолио от акции на стойност $100,000 и заемете допълнителни $100,000, за да инвестирате в акции, тогава Вашият заем от $100,000 ще бъде половината от стойността на $200,000 на всички акции във вашата сметка.

Както при всеки заем, вашият брокер ще Ви начисли лихва върху вашия маржин заем. Въпреки това през последните години лихвите по маржин заемите са много по-ниски от средната възвръщаемост на фондовия пазар.

Защо маржин заемите са изкушаващи точно сега

Настоящата пазарна среда е много по-различна от мечата, която видяхме в началото на 2020 г. Преди две години фондовият пазар падна рязко и бързо, правейки своя низходящ ход само за няколко месеца. Тези, които имаха пари за работа и убедеността да ги инвестират, бяха възнаградени щедро в бързото възстановяване, което последва малко след това. Всъщност спадът беше толкова кратък, че много опортюнистични инвеститори нямаха достатъчно време да инвестират наличните си пари преди възстановяването.

Този път обаче низходящият ход на пазара отне много повече време, за да се развие. Много акции с висок растеж достигнаха върха си през ноември 2021 г. и оттогава падат. Някои достигнаха върховете си преди повече от година. Поради това дори инвеститорите, които са били подготвени от наличието на пари в брой, може би вече са ги използвали по-рано по време на спада.

Ако не Ви остават пари за инвестиране, но все пак имате увереност, че акциите Ви ще се възстановят, може да изглежда, че маржин заемът Ви дава възможност да се възползвате още повече от бъдещ бичи пазар. За тези, които са претърпели значителни загуби, по-бързото връщане към нови върхове е съблазнително предложение.

Маржин заемите превръщат дългосрочните инвеститори в краткосрочни търговци

Проблемът с маржин заемите обаче е, че те въвеждат краткосрочен елемент във Вашето инвестиране. Ако акциите продължават да падат, тогава може да сте принудени да продавате, дори и да не искате.

В допълнение към първоначалния лимит за маржин заемане, брокерите също така поставят изискване за поддръжка. Ако стойността на вашия портфейл минус Вашият неизплатен маржин заем падне под 30% до 35% от стойността на портфейла, тогава брокерът може да направи това, което е известно като маржин кол. Ще трябва да добавите пари в брой, за да възстановите нетната стойност на акаунта си над изискването за поддръжка. Ако нямате пари, ще трябва да продадете част или дори всичките си акции. Всъщност вашият брокер обикновено си запазва правото да ликвидира акции във Вашата сметка, за да събере необходимите пари.

Тези маржин кол могат да възникнат дори, ако стойността на портфейла Ви падне под изискването за поддръжка само за кратко време. В резултат на това заемането на марджин по същество поставя бомба със закъснител във вашето портфолио – и ако го оставите да изгасне, това може да доведе до края на Вашите дългосрочни инвестиционни планове.

Пряк път към никъде

Когато видите загуби в сметката си, естествено е да искате да получите тези пари обратно възможно най-скоро. Но маржин заемите са рисков начин да удвоите бъдещото представяне на Вашите акции. Ако цените на акциите продължават да падат още преди по-дългосрочно възстановяване, тогава привикването към маржин може да Ви накара да претърпите още по-големи загуби, като същевременно пропуснете евентуалните печалби.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

Ако вече сте инвестирали всичките си налични пари и сте убедени, че акциите са на дъното и ще скочат оттук, тегленето на маржин заеми може да бъде изкушаващо.

Маржинът превръща стратегията за дългосрочно инвестиране в краткосрочен залог и ако грешите, това може да Ви струва всичко.

Убедеността във вашите акции е важна, но също така е важно да контролирате рисковия си профил.

Присъединете се към нас и влезте в света на инвестициите, за да не се налага сами да правите задълбочени проучвания и да губете от ценното си време!

Поздрави,

Николай Тосков

 

 Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.