Мисли и идеи за пазара – януари 2023 г

Здравейте приятели! 

Време е за още едно издание на „Мисли и идеи“, моята (доста нередовна…) поредица с разнообразни коментари за новини и тенденции, които виждаме на пазара, както и няколко изследователски идеи, които може да са извън обичайното ни покритие на акции с растеж на дивидентите .

Имахме солидно рали в началото на новата година. S&P 500 се движи точно около своята 200-дневна пълзяща средна. Предстоящият сезон на печалбите може да бъде катализатор за пробив в бичи курс… или пробив за повторно тестване на дъната, ако перспективите не са толкова добри.

Главните изпълнителни директори не са особено уверени в бизнес перспективите…

… но това потенциално може да е противоположен индикатор, тъй като изглежда, че съвпада с предишни дъна на пазара.

Мъртва ли е вече инфлацията?

Индексът на потребителските цени за декември излезе според очакванията. Това е въздишка на облекчение. Но по-големият въпрос е… достатъчно ли е Фед да спре да повишава лихвите? В момента пазарът очаква Фед да повиши лихвите с още 25 базисни пункта на срещата си на 1 февруари (с 91,2% вероятност според FedWatch). Друго увеличение се очаква през март (с вероятност от 76,9%), което ще доведе до целевия процент до 4,75-5,00%.

Въпреки че общите стойности на инфлацията спадат бързо, това се дължи на ефекта на забавяне при измерване през годината. Ето как изглеждат отпечатъците на месечната инфлация:

CPI падна на отрицателна територия през декември. Но като се премахнат променливите приноси на храните и енергията, основният CPI остана упорито на 0,3%, спрямо 0,2% през ноември. Ако ги приведете на годишна база, това означава 2,4-3,6% инфлация, все още над целта на Фед от 2%. Предпочитаната от Фед мярка за инфлация е Core PCE. Въпреки че все още нямаме данни за декември за това, тенденцията е най-вече в съответствие със CPI. Което означава, че работата на Фед все още не е напълно свършена…

Лазерите карат света да се върти

Лазерът може би е едно от най-важните изобретения на 20 век. Въпреки че вече е често срещана дума, L.A.S.E.R. първоначално е бил акроним за „усилване на светлината чрез стимулирано излъчване на радиация“ (light amplification by stimulated emission of radiation). Лазерите се използват във всякакви приложения като промишлените процеси на рязане, комуникации чрез оптични влакна, производство на усъвършенствани полупроводникови чипове, машинно зрение чрез lidar, извършване на ултрабързи, изключително прецизни измервания или дори запалване на реакции на синтез.

Coherent (COHR) е един от най-големите доставчици на лазери и оптоелектронни компоненти за фотонната индустрия. Освен това е лидер в съставните полупроводници – полезни материали, които се използват все повече в електрониката поради техните уникални свойства.

По-рано Coherent е бил известен като II-VI (произнася се „две-шест“ и препратка към елементните групи, които съставляват много от неговите съставни полупроводникови материали). II-VI купи Coherent миналата година и взе името му. Това беше последната транзакция в поредица от придобивания (предишното голямо беше Finisar през 2018 г.), които доведоха компанията до мястото, на което е днес: добре диверсифициран доставчик на лазери, материали и мрежово оборудване в множество индустрии.

Coherent се разпродаде заедно с останалата част от полупроводниковата индустрия през последната година. Но освен просто лошите пазарни настроения, има основателни причини за понижения коефициент: при закупуването на Coherent, II-VI пое голямо количество дълг, което му даде подинвестиционен клас BB- кредитен рейтинг. Плюс това, компанията има сложна капиталова структура, с множество траншове конвертируеми преференции, които в крайна сметка ще разредят общите блага.

Ако компанията успее да постигне очакваните си синергии от сливания и да преодолее надвисналия си дълг, печалбите ѝ трябва да нараснат бързо. Компанията участва и в производството на пластини от силициев карбид, които се налагат все повече в индустрията за електрически превозни средства поради използването им в преобразуватели на енергия.

При печалби 11 пъти (PE), които се прогнозират да нараснат с 20%+ през следващите няколко години, това изглежда доста интересно и заслужава допълнително проучване.

От фалиралия REIT до водещ мениджър на активи?

Някой помни ли Colony Capital? Това беше диверсифициран REIT, който имаше еклектичен асортимент от хотели, промишлени и здравни имоти. През 2017 г. компанията приключи 3-посочно сливане с Northstar Realty Finance и Northstar Asset Management, с цел преход към мениджър на активи, фокусиран върху цифровата инфраструктура. Той стартира първия си фонд, фокусиран върху цифрова инфраструктура през 2019 г.

И така започна многогодишна работа за продажба на наследеното си портфолио от недвижими имоти, като същевременно придоби компании, работещи в пространството на дигиталната инфраструктура. По пътя си взеха Digital Bridge, чийто главен изпълнителен директор Марк Ганзи в крайна сметка щеше да поеме управлението на компанията през 2020 г. Colony се ребрандира на DigitalBridge (DBRG) през 2021 г.

През последните няколко години компанията яростно изкупува активи на центрове за данни и клетъчни кули за своите фондове за цифрова инфраструктура, които постигнаха солиден успех в набирането на капитал, който компанията да управлява.

В резултат на това печалбите, свързани с таксите, нарастват бързо:

Понастоящем насоките на компанията за 2023 г. изискват 185 милиона долара печалби, свързани с таксите, плюс 55 милиона долара EBITDA от нейния оперативен сегмент. За сравнение, те се търгуват при пазарна капитализация от $2,1 милиарда, което е само 11X FRE, без дори да се отчита паричният поток от оперативната страна.

Въпреки това, DigitalBridge все още е сложна история, тъй като някои от неговите наследени активи все още са консолидирани в баланса. Това кара дълга на компанията да изглежда наистина висок, въпреки че голяма част от него не е за регрес към компанията майка. Ръководството работи активно за опростяване на финансовата картина, а целевият корпоративен ливъридж е 3-5 пъти.

Друг източник на безпокойство е дали Digital Bridge може да продължи да набира капитал за своите фондове в тази низходяща пазарна среда, тъй като това ще бъде от ключово значение за увеличаването на печалбите му, свързани с таксите. Може да е трудно да се убедят инвеститорите, че компаниите и активите, които Digital Bridge купува, си струват високите коефициенти, които плаща (наскоро се съгласиха да купят портфолиото от кули на Deutsche Telekom при 27X EBITDA и подобен коефициент за Switch). От друга страна, Digital Bridge показа, че все още има много апетит за тези активи на частните пазари, като наскоро продаде дял в DataBank при 30X EBITDA, а Wildstone при 26X. Освен това накара Brookfield (BIP) да си партнира с тях по гореспоменатото закупуване на кула на Deutsche Telekom.

След като се вземат предвид последните придобивания на Digital Bridge, те са класирани на 4-то място в цифровите активи под управление, след American Tower (AMT), Crown Castle (CCI) и Equinix (EQIX), но пред Digital Realty (DLR) и SBA Communications ( SBAC). Имайте предвид обаче, че вече не е REIT, а мениджър на активи на C-corp. Сред мениджърите на активи, фокусирани върху инфраструктурата, DigitalBridge е класиран на 7-мо място след Macquarie, Brookfield, GIP, KKR, EQT и Stonepeak и е единственият мениджър в групата, който е специализиран в цифрова инфраструктура.

Тъй като компанията се стреми да увеличи приходите си въз основа на такси с 50% тази година и с 2,4 пъти до 2025 г., DigitalBridge със сигурност е нещо, което трябва да се следи. Предпочитаните (DBRG.PI) (DBRG.PJ), останали от времето си като Colony Capital, се търгуват при ~8,7% доходност и може би си струва да се разгледат.

Както казах в началото – това са само мои мисли и идеи какво да наблюдаваме на пазара и кои компании. Ако все пак решите да надникнете в истинския свят на инвестиции, не се колебайте да дойдете при нас.

Поздрави,

Николай Тосков

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.