3М – възможността от намаляване на дивидента с 20% до 50% е почти неизбежна

  • Историческите данни са ясни. Дивидентните портфейли са най-лесният начин да увеличите богатството си, докато компаниите, намаляващи дивиденти са ужасни дългосрочни инвестиции.
  • 3M сега предлага най-високата доходност в записаната си история, но последната правна бомба може да е това, което налага намаляване на дивидентите с 20% до 50%.
  • Като се имат предвид 18 милиарда долара разходи за съдебното уреждане (S&P смята, че ще бъдат много повече), 3M вече не може да поддържа текущия си дивидент.
  • Тази статия ви показва лесната за разбиране аритметика защо на 3M ще ѝ  липсват 1 милиард долара за покриване на текущия си дивидент през 2024 и 2025 г.
  • Денят, в който бордът се съгласи със споразумението за тапи за уши, е идеалният момент за намаляване на дивидента с 30% (за да стане устойчив) или дори с 40% или 50%, за да се сведе до минимум необходимостта от намаляването му отново, ако нещо друго се обърка . Ако 3M намали дивидента си, няма да има голяма причина да вярваме, че може да се сравнява с дългосрочната възвръщаемост на S&P, още по-малко с тази на ETF с превъзходни дивиденти като VIG или SCHD. Смятам, че рискът от намаляване на дивидентите на 3M е нараснал от 1% на 16% през последните седмици и ако го намалят, това се превръща в продажба.

Обичам да посочвам любимите на Бъфет възможности за „fat pitch“.

„Wait for a fat pitch and then swing for the fences.“ – Warren Buffett

Това е рядка възможност, когато шансовете се изравнят. Помните ли известната фраза на Бъфет „Бъдете страхливи, когато другите са алчни и алчни, когато другите се страхуват“? Ето за каква възможност говори той.

Разбира се, само в ретроспекция можете да разберете дали когато цената на акциите на една компания пада рязко и нейната доходност се покачва до рекордно високи нива, е капан за стойността или „fat pitch“ в стил Бъфет.

Защо сигурността на дивидентите е по-важна, отколкото си мислите

Естествено, избягването на намаляването на дивидентите има значение за пенсионерите, живеещи от дивиденти. Но има значение и за по-младите инвеститори, които имат години или дори десетилетия до пенсиониране.

Ето последните 50-годишни данни за представянето на акциите с различни политики за дивиденти.

Policy Absolute Total Returns Inflation-Adjusted Returns Cumulative Inflation-Adjusted Returns ($1 Turns Into)
Dividend Growers & Initiators 10.24% 6.22% $20.43
Dividend Payers 9.18% 5.16% $12.37
No Change In Policy 6.60% 2.58% $3.57
Dividend Non-Payers -0.60% -4.62% $0.09
Dividend Cutters And Eliminators 3.95% -0.07% $0.97
Equal Weight S&P 7.68% 3.66% $6.03

(Източник: Hartford Funds, Bureau of Labor Statistics)

Можете да видите, че сините чипове с ръст на дивидентите са се представили най-добре, докато компаниите режещи дивидентите си са постигнали приблизително половината от годишните печалби на пазара.

Представете си, че сте били на 20 години преди 50 години. Вашият дядо ви е казал: „Акциите са най-добрият клас активи в историята, така че вложи всичките си спестявания на фондовия пазар и ще се пенсионираш богат след 50 години“.

Вие инвестирате 100% от парите си в отделни компании, с ужасен късмет, резачки на дивиденти. Петдесет години по-късно откривате, че с коригиране на инфлацията сте загубили 3% от парите си, докато някой, който е купил S&P 500, е нараснал 6 пъти.

А вашият приятел, който винаги е инвестирал в чисти акции с растеж на дивидентите? Той е превърнал всеки 1 долар в 20 долара, коригирани спрямо инфлацията.

  • $1 сега е $131, без коригиране на инфлацията за инвеститора в ръст на дивиденти
  • и $7 за инвеститор с намаляване на дивидента

Сините чипове, които увеличават дивидента си всяка година изпреварват пазара с около 50% на година и го правят с по-ниска волатилност. Всъщност тези компании имат най-ниската волатилност от всички компании в това проучване.

Защо волатилността има значение?

Защото, ако не можете да спите добре през нощта по време на спад и в паниката продавате и/или се опитвате да пазарувате, почти сигурно няма да успеете да се справите с пазара, още по-малко да го победите.

Най-лесният начин да загубите всичко? Прекарайте десетилетия в опити да определите времето на фондовия пазар (Timing the market).

И това ме отвежда до 3M (MMM)…

Доходността на 3M достигна рекордно високо ниво…Но

Колко привлекателна е доходността от 6% на 3M?

Въпреки че е възможно дохода да е бил по-висок по време на Голямата депресия, доколкото има записаната история от 1986 г. насам, той никога не е бил по-висок от сега.

Добре, но какво ще кажете за перспективите за растеж? Ако перспективата за растеж на 3M сега е нула или по-малко от 6% доходност, може да не си струва.

Анализаторите очакват около 12% до 13% дългосрочна възвръщаемост от 3M при тези оценки.

Това е подобна на Nasdaq възвръщаемост при този дивидентен крал с 64-годишна поредица от растеж на дивидентите, кредитен рейтинг A и история на отблъскване на мечи пазари като шампион!

Последният път, когато 3M беше толкова подценена

Time Frame (Years) Annual Returns Total Returns
1 81% (Medallion Fund Returns) 81%
3 33% (Joel Greenblatt-Like Returns) 133%
5 28% (Peter Lynch-Like Returns) 237%
7 22% (Warren Buffett-Like Returns) 313%
10 19% (Ben Graham-Like Returns) 489%
15 16% (John Templeton-Like Returns) 782%

Всеки път, когато тезата на 3M не е счупена, тя винаги се връща с гръм и трясък. Смели и дисциплинирани инвеститори с дълбока стойност никога не са съжалили, че са купили 3M при оценки като тези:

  • 6,1% доходност спрямо 3,5% 5-годишна средна и 2,5% 13-годишна средна
  • 10,5 пъти бъдещи печалби спрямо 17,9 5-годишна средна и 18,9 20-годишна средна

PE на MMM е най-ниският от 14 години.

Какво означава това за инвеститорите на 3M? Ако мислите, че тезата няма да се развали, това е най-добрият момент да купите този крал на дивидентите.

Защо, обаче, не купувам 3M в момента?

Ако 3M намали дивидента си, какво ще означава това? Тезата е нарушена; вече не е крал на дивиденти; ще бъде елиминиран от различни ETF-и като NOBL и VIG, SCHD и най-важното…

Нещата в момента са най-лошите от поне 64 години.

Краткосрочните цени на акциите са суета, паричният поток е разума, но дивидентите са реалността.

Знаете ли обичайното намаляване на дивидентите за S&P компании в рецесия? Медианата след Втората световна война е само 1%.

Дори по време на Голямата рецесия, когато Фед принуди големите банки да намалят или премахнат дивидентите си, дивидентите на S&P паднаха само с 24%.

Защо? Защото, когато става въпрос за инвестиции и дивиденти, американците са нация на Рокфелерофци.

„Знаете ли кое е единственото нещо, което ми доставя удоволствие? Товада виждам как дивидентите ми идват в сметката.“ – Джон Д. Рокфелер

Джон Рокфелер е бил толкова страстен за сигурните и растящи дивиденти, че създава петролните си компании, за да повишава годишните си дивиденти. Ето защо Exxon и Chevron, последните останали отделения на Standard Oil, са единствените аристократи в петролния сектор.

Въпросът е, че американските компании не искат да го правят, когато става въпрос за намаляване на дивидентите… освен ако нямат избор. Дивидентът трябва да бъде намален или премахнат, ако бъдещето на компанията е застрашено.

Не бих препоръчал 3M на никого за по-малко от 30% отстъпка спрямо историческата справедлива стойност, за да компенсира спекулативния рисков профил. 

Надежда за безнадежден свят! Фибрите могат да пречистят кръвта ви от PFAS!

През юни 3M обяви споразумение на стойност 12,5 милиарда долара за своето замърсяване с PFAS, което до голяма степен разпространи „вечните химикали“ по целия свят.

  • В САЩ CDC изчислява, че 97% от американците са заразени.

Диета с високо съдържание на фибри може да помогне за намаляване на замърсяването с PFAS при хората. PFAS са група създадени от човека химикали, за които е известно, че се натрупват в тялото. Те могат да бъдат намерени в различни продукти, включително опаковки за храни, съдове за готвене с незалепващо покритие, противопожарна пяна и дрехи.

Фибрите могат да помогнат за свързването с PFAS и отстраняването им от тялото. Проучване, публикувано в списанието Environmental Science & Technology, установи, че хората, които поддържат диета с високо съдържание на фибри, имат по-ниски нива на PFAS в кръвта си, отколкото хората, които ядат диета с ниско съдържание на фибри.

  • Deng P, Durham J, Liu J, Zhang X, Wang C, Li D, Gwag T, Ma M, Hennig B.
  • Приемът на диетични фибри е свързан с по-ниски серумни концентрации на перфлуороалкил и полифлуороалкил вещества (PFAS) при възрастни: проучването –  HOME. Environ Sci Technol. 18 юни 2020 г.; 54 (12): 8414-8422. doi: 10.1021/acs.est.0c02450. PMID: 32540019.

Изследването е проведено от изследователи от университета в Кентъки. Те разгледали данни от 648 възрастни в Националното проучване за изследване на здравето и храненето (NHANES). Участниците били разделени на две групи: тези, които поддържат диета с високо съдържание на фибри (25 грама или повече на ден) и тези, които поддържат диета с ниско съдържание на фибри (15 грама или по-малко на ден).

Изследователите установяват, че хората, които приемат високо съдържание на фибри, имат значително по-ниски нива на PFAS в кръвта си от тези, които приемат ниско съдържание на фибри. Средната разлика е 8,36%, което е значително количество.

Изследователите също установили, че хората, които приемат високо съдържание на фибри, имат по-ниски нива на специфични PFAS, като PFNA и PFOA. PFNA и PFOA са две от най-разпространените PFAS в околната среда.

Проучването предполага, че диета с високо съдържание на фибри може ефективно да намали експозицията на PFAS.

И ето още по-добра новина!

Хората са еволюирали да ядат 100g до 150g фибри на ден.

Дори диетите с по-високо съдържание на фибри вероятно биха могли да намалят експозицията на PFAS още повече, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди това.

Правните неволи на 3M излизат на показ и са доста неприятни

Така че видяхме как PFAS е почти навсякъде, включително в самия дъжд, по целия свят, включително Антарктика и Тибетското плато.

Но какво всъщност означава това за 3M? Е, както S&P посочва, това е споразумение за 12,5 милиарда долара за 13 години.

S&P понижи рейтинга на 3M от A на A- и все още ги държи под наблюдение, което означава много висок риск (над 50%) те да бъдат понижени до BBB+.

Така че основно S&P смята, че споразумението с PFAS, на цена от около 1 милиард долара годишно, е увеличило четири пъти основния риск на 3M от фалит като компания.

И вероятно този риск отново ще се удвои. Защо?

„Смятаме, че крайната цифра за уреждане на PFAS ще бъде много по-висока, но може да продължи десетилетия. Понастоящем не вземаме предвид специфични допълнителни споразумения в нашите корекции на дълга, но вярваме, че това значително ще натежи върху профила на финансовия риск на компанията.“ – S&P

S&P вярва, че разходите за почистване на PFAS ще се окажат много по-високи от 13 милиарда долара. Barclay’s оценява разходите на 16 милиарда долара, но потенциално може да се увеличат и още. Въпреки, че тези разходи може да се проточат в рамките на 20 до 30 години.

Лошата новина е, че 30 години разходи за съдебно уреждане, влачещи основите и оценката на компанията, може да са повече, отколкото дори най-търпеливият инвеститор в дълбока стойност е готов да понесе.

Но това е само PFAS. Сега имаме новини за съдебни дела за тапи за уши, които наброяват почти 300 000.

Най-новото правно споразумение вдига риска от намаляване на дивидентите на 3M

В сравнение със стоте милиарда долара в най-лошия случай, които някои анализатори подмятаха около тези дела за тапи за уши, 5,5 милиарда долара звучат доста добре, нали? Лесно нещо, с което 3M може да се справи.

Ако това беше в период на сетълмент от 13 до 30 години, абсолютно щеше да е така.

  • $183 до $423 милиона на година
  • позволявайки на инфлацията да го изяде

Но периодът на уреждане е само 5 години.

„Съгласно споразумението се очаква 3M да изплати парите за пет години, според доклад на Bloomberg в неделя, който цитира хора, запознати с въпроса. Бордът на 3M все още трябва да подпише споразумението.“

Това не е свършена сделка, тъй като Бордът трябва първо да се съгласи с това. Но това ще даде на Борда идеален повод за намаляване на дивидента.

  • същото съобщение на борда, одобряващо това, може да съобщи за намаление на дивидентите от 20% до 40%.

Защо намаляване на дивидентите от 20% до 40%?

 Опасната Дивидентна математика на 3М

На пръв поглед изглежда, че всичко е наред. След лоша година на скромен спад на печалбите поради съдебни разходи, печалбите се възстановяват със стабилен темп, както и свободният паричен поток.

Дивидентът поддържа стабилен растеж и остава покрит от свободния паричен поток.

Така че защо  безопасността да се понижава?

Не забравяйте за спинофа.

Медицинският бизнес е 20% от продажбите и перлата в короната на активите на 3M. Това се отделя, така че да може да бъде натоварено с дългове, давайки на компанията майка парите, от които се нуждае, за да започне да изплаща $18 милиарда (поне) в правни споразумения.

25% от свободния паричен поток идва от здравната страна на бизнеса, така че нека изчислим дивидентите.

За 2024 г. (годината на отделянето) 1,25 милиарда долара от тези 5 милиарда долара свободен паричен поток изчезват, защото здравната компания вече е независима.

  • Остават 3,75 милиарда долара свободен паричен поток

Сега вземете предвид 2 милиарда долара годишни разходи за уреждане на PFAS и тапи за уши, за които знаем.

  • имайте предвид, че Barclays и S&P смятат, че може да бъде по-висока тази сума

Сега паднахме до $1,75 милиарда годишен свободен паричен поток.

Дивидентът в момента струва 3,342 милиарда долара годишно, но предполагаме, че ръководството е искало да оздрави инвеститорите и Health-spin-co е поело 25% от това.

  • 2,5 милиарда долара годишно са разходите за дивиденти на 3M след spinco

За да избегне намаляването на дивидентите, 3M ще трябва да поеме дълг от 750 милиона долара през 2024 г.

  • Намаляването на дивидента с 30% ще покрие разликата
  • Бордът може да иска да намали с повече, за да си осигури финансова гъвкавост
  • до 40% намаление или дори 50% в най-лошия случай

След това ще трябва да поеме около 250 милиона долара допълнителен дълг през 2025 г.

Така че 3M дали желае да заеме 1 милиард долара в среда с високи лихвени проценти, за да запази 64-годишната си серия от растеж на дивидентите?

Това е въпросът, който инвеститорите с висока доходност трябва да си зададат!

В крайна сметка: Рекордната дивидентна доходност на 3M крие нарастващи рискове, които я правят неподходяща за всички, освен за най-страстните и толерантни към риска инвеститори в спекулативна стойност

„Сега вярваме, че 3M е капан за стойност, като се има предвид продължаващото излагане на правни задължения и риска от намаляване на дивидентите.“ – Morningstar

Съгласен съм с Morningstar и не препоръчвам 3M за никого, освен за наистина най-страстните и толерантни към риска инвеститори с висока доходност.

Уолстрийт е пълен с трупове на разбити мечти на инвеститори, на хора, които не са разпознали кога колелата са паднали от автобуса.

„Когато фактите се променят, аз променям мнението си. С какво се занимавате, сър?“ – Джон Мейнард Кейнс

„В този бизнес, ако сте добър, вие сте прав шест пъти от десет. Никога няма да си прав девет от десет пъти.” – Питър Линч

3M все още може да избегне намаляване на дивидентите, но сега разполага с цялото необходимо покритие, за да намали дивидента с 20% до 50%.
Колко скоро? Е, като се има предвид, че одобряването от Борда на споразумението с тапи за уши ще накара аритметиката да не работи повече за текущия дивидент, не бих се изненадал да видя голямо намаление през следващите няколко седмици или дори тази седмица.

Какво ще стане, ако 3M намали дивидента с 1/3? Това не е ли все още 4% доходност? Сигурен.

Но не забравяйте, че преди това споразумение анализаторите смятаха, че 3M ще нарасне в дългосрочен план с 6% до 7%.

Дали 10% до 11% дългосрочна възвръщаемост звучи привлекателно с 4% доходност, ако намалят дивидента скоро?

Или какво да кажем за най-лошия сценарий с 50% намаление? 3% доходност и 6% растеж е 9% дългосрочна възвръщаемост.

Това е под очакванията на анализаторите от S&P, много по-малко от VIG или SCHD, компании от световна класа, които не се давят в правните неволи на 3M.

На 100% ли съм против 3M? Не.

Луд ли ще си, ако купиш днес 3М? Или дори да го купите днес и след това да издържите, ако намалят дивидента си?

S&P, по време на понижаването през юни на кредитния рейтинг на 3M, повиши дългосрочното си управление на риска от 87-ия процентил (от всички компании в света) на 93-ти.

Така че очевидно S&P смята, че ръководството наистина управлява дългосрочния риск на компанията много добре.

Но познайте какво означава това за безопасността на дивидента? Ами.. не много.

Тъй като S&P не се интересува от дивидента, кредитният рейтинг или рейтингът за дългосрочно управление на риска не се основават на това.

S&P се интересува само от оцеляването на 3M и намаляването на дивидентите от 20% до 50%, в момента, като се има предвид новата информация, оценявам 16% риск от намаляване на дивидентите и това нараства с всеки изминал ден.

Буквално се е удвоил от петък, когато последно понижих рейтинга на 3M в моят уотчлист.

Преди съдебните сметки на 3M да започнат да експлодират, рискът от намаляване на дивидентите беше около 1%.

Сега е 16%

Такова число удобно ли ви е? Аз лично не се чувствам комфортно и не бих купил сега!

Ако дивидентът бъде намален? Достатъчно евтини ли са 10X печалбите? Коригирайки за следващото парично плащане, това е около 8 пъти печалбата, коригирана в брой, и 1,25 PEG.

Това разумно ли е? Сигурно ли е?

Но мога ли да намеря компания с доходност от 3% до 4% (след намаляване), която да расте с 6% до 7% или по-добре? Мога, разбира се

TRP с 8% доходност и 7% темп на растеж е първата компания, за която се сещам и това е само една от дузината потенциални алтернативи, които нямам време да изброявам в момента.

Тази статия е един вид спешно напомняне, спешен алерт за овладяване на щети. Всеки от вас, който притежава 3М, трябва незабавно да се замисли какво да прави с тази компания в бъдеще.

Аз не обичам да държа в портфолиото си компании, които съкращават дивидента си и затова вече се оттървах от целия обем на 3М в портфейла си. Помислете и вие какво ще направите с вашия 🙂

Оставам на разположение за въпроси, а ако искате да се запознаете по-подробно с портфейла, който изграждаме, можете да посетите тази връзка!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.