Фючърсите на американските акции се търгуваха леко надолу по време на вечерната търговия в неделя, след като основните индекси затвориха четвъртата си поредна седмица на печалби . В петък Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.33%, до 35 390,15 пункта. Междувременно S&P 500  се повиши с 0.06% и завърши на 4 559,34. Nasdaq Composite падна с 0.11%, затваряйки на 14 250,85. Това покачване беше подхранвано от отстъплението на доходността на 10-годишните държавни облигации от прага от 5%, който за кратко надмина в края на октомври. Ралито обаче идва на фона на предупредителни сигнали от някои американски търговци на дребно за потенциално забавяне на потребителските разходи. Пазарните търговци също с нетърпение очакват икономически актуализации за началото на празничния пазарен сезон след Черния петък. На пазарите на облигации лихвите по 10-годишните облигации в САЩ бяха 4,492%, докато доходността по 2-годишните облигации беше 4,955%.

Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия в понеделник, тъй като пазарите останаха несигурни относно допълнителни съкращения на производството от страна на ОПЕК+ след забавяне на срещата тази седмица. Това е продължение в спада на цените, който продължава вече пет поредни седмици.  Надеждите за още съкращения на доставките от Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците (ОПЕК+) бяха до голяма степен компенсирани от забавяне на срещата до 30 ноември от 26 ноември. Особено след като докладите предполагат, че забавянето е причинено от разногласия относно планираните съкращения на производството.

Петролните пазари също са предпазливи преди поредицата от големи икономически показатели тази седмица, като се започне с инфлацията в еврозоната в четвъртък. Блокът изпадна в техническа рецесия през третото тримесечие, засилвайки опасенията относно забавянето на търсенето на суров петрол. Данните за индекса на китайските мениджъри по покупките се очакват също в четвъртък и ще предложат повече насоки за бизнес активността в най-големия вносител на петрол в света. Икономическата активност в страната остава до голяма степен слаба през последните месеци, което, съчетано с растящите петролни запаси, може да стимулира забавяне на търсенето на петрол в Китай. Второ четене на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие също е на разположение тази седмица, както и данните за цените на PCE – предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията. Очаква се и двете показания да покажат продължаваща устойчивост на икономиката на САЩ. Но търсенето на петрол в САЩ се очаква да се охлади през следващите месеци, тъй като зимният сезон ограничава пътуванията.

През започващата седмица участниците на пазара ще следят отблизо разрешителните за строеж, продажбите на нови жилища, индекса на цените на жилищата,  потребителското доверие, БВП, PCE индекса на цените, личните доходи и разходи, молбите за безработица, предстоящите продажби на жилища и PMI данните за производството в САЩ, както и речи на членовете на ФЕД , Уолър, Боуман, Бар, Местър, Гулсби и Пауъл.

Еврозоната трябва да публикува данни за инфлацията в четвъртък, които се очаква да сочат, че ценовият натиск отново ще се смекчи през ноември. Инфлацията на потребителските цени се очаква да нарасне с годишен темп от 2,8%, намалявайки леко от 2,9% предходния месец. Очаква се базовата инфлация да се забави до 3,9%. Но въпреки индикациите, че инфлацията се охлажда, президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че разходите по заемите ще трябва да останат рестриктивни за по-дълго време. Миналия четвъртък протоколът от последната  среща на ЕЦБ показа, че служителите са съгласни, че трябва да са готови да повишат лихвите отново, ако е необходимо. Очаква се инфлацията да се върне към целта на ЕЦБ от 2% едва през втората половина на 2025 г.

Основни акценти в икономическия календар за днес.

15:00

Разрешителни за строеж в САЩ

17:00

Продажби на нови жилища в САЩ

 

EUR/USD

EUR/USD в рамките на деня: възходящ тренд над 1,0920.

Пивот пойнт: 1,0920

Моите предпочитания: Дълги позиции над 1.0920 с цели 1.0975 и 1.0990 в продължение.

Алтернативен сценарий: Под 1.0920 ще търся по-нататъшен спад с 1.0900 и 1.0885 като цели.

GBP/USD

GBP/USD в рамките на деня: посоката остава възходяща.

Пивот пойнт: 1,2570

Моите предпочитания: Дълги позиции над 1.2570 с цели 1.2630 и 1.2650 в продължение.

Алтернативен сценарий: Под 1.2570 ще трърся по-нататъшно понижение с 1.2545 и 1.2520 като цели.

Gold

Злато в рамките на деня: възходящо движение над 2003.00 $

Пивот пойнт: 2003.00 $

Моите предпочитания: Дълги позиции над 2003.00 $ с цели 2018.00 $ и 2025.00 $ в продължение.

Алтернативен сценарий: Под 2003.00 $ ще търся по-нататъшен спад с 1996.00 $ и 1991.00 $ като цели.

RSI е смесен с възходяща тенденция.

Crude Oil (WTI)

Суров петрол (WTI) (F4) в рамките на деня: продължаващ мечи тренд

Пивот пойнт: 75,70 $

Моите предпочитания: Къси позиции под 75.70 $ с цели 74.40 $ и 73.80 $ в продължение.

Алтернативен сценарий: Над 75.70 $ ще търся  по-нататъшен възход с 76.30 $ и 77.10 $ като цели.

 RSI е смесен с мечи пристрастия.

Автор: Божил Зархулев

За въпроси и коментари се обръщайте към мен на тел. 0899154909  или през контактаната форма на www.toskov.com

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.