Чарли Мънгър: Отбелязване на живота на един велик инвеститор

Напусна ни един от великите инвеститори на нашето време.

Нека си припомним кой беше той и с какво ще го запомним.

Чарли Мънгър, роден на 1 януари 1924 г., беше американски бизнесмен, инвеститор и филантроп. Той беше заместник-председател на Berkshire Hathaway, конгломерат, контролиран от Уорън Бъфет. Бъфет описва Мънгър като своя най-близък партньор и десница. Мънгър служи като председател на Wesco Financial Corporation от 1984 до 2011 г. Той също така беше председател на Daily Journal Corporation, базиран в Лос Анджелис, Калифорния, и директор на Costco Wholesale Corporation.

Ранни години и образование

Мънгър е роден в Омаха, Небраска. Като тийнейджър, той работи в магазина за хранителни стоки Buffett & Son, собственост на дядото на Уорън Бъфет, Ернест П. Бъфет. Баща му, Алфред Кейс Мънгър, е адвокат. Дядо му е Томас Чарлз Мънгър, съдия в окръжния съд на САЩ и държавен представител. Той се записва в Университета на Мичиган, където изучава математика. През 1943 г., няколко дни след 19-ия си рожден ден, той напуска колежа, за да служи във Военновъздушните сили на САЩ, където става втори лейтенант. След като получава висока оценка на Армейския общ класификационен тест, той се прехвърля да изучава метеорология в Caltech в Пасадена, Калифорния, градът, който ще стане негов дом.

Кариера

Всички сме чели много за кариерата му, затова само като опорни и основни точки ще спомена някой неща. Мънгър започва кариерата си като метеоролог в армията на САЩ, преди да премине към правото и накрая да се установи в инвестициите. Той съоснова инвестиционната фирма Munger, Tolles & Olson през 1962 г. и по-късно се присъединява към Berkshire Hathaway като заместник-председател през 1978 г. Което пресъединяване променя както неговия живот така и живота на Уорън Бъфет

Постижения

Ето някои от ключовите постижения и инвестиции на Чарли Мънгър:

  1. See’s Candies Acquisition: Успехът на тази инвестиция беше сладък като бонбони.
  2. GEICO: Придобиването на този гигант в застрахователната индустрия беше значителен успех и промени кеш флола на Berkshire за винаги в положителна посока.
  3. Coca-Cola: Тази освежаваща инвестиция донесе големи печалби и носи сериозни дивиденти и до ден днешен.
  4. Wesco Financial Corporation: Изграждането на богатство чрез диверсификация беше ключова стратегия.
  5. Филантропия и образование: Мънгър даваше обратно на обществото по много начини.
  6. Публикувани произведения на Чарли Мънгър: Той беше автор на множество книги и статии. Препоръчвам да се запознаете с тях.
  7. Признание и награди: Мънгър беше удостоен с множество награди през живота си.

Сентенции

Чарли Мънгър беше известен със своите мъдрости и цитати. Ето някои от най-известните му цитати:

  1. “Прекарвайте всеки ден, опитвайки се да сте малко по-мъдри, отколкото сте били, когато сте се събудили. Изпълнявайте задълженията си вярно, добре и отговорно.”
  2. “Желанието да се обогатите бързо е доста опасно.”
  3. “Забележително е колко дългосрочно предимство хората като нас са получили, като се опитват да бъдат последователно не глупави, вместо да се опитват да бъдат много интелигентни.”
  4. “В целия ми живот не съм познавал мъдри хора, които не четат през цялото време – никой … НУЛА.”
  5. “Възможностите идват при подготвения ум.”
  6. “Винаги, когато мислите, че някаква ситуация или някой човек ви разваля живота, всъщност вие си разваляте живота. Това е толкова проста идея. Чувството, че сте жертва, е абсолютно пагубен начин да преминавате през живота. Ако просто приемете отношението, че колкото и лошо да е по някакъв начин, винаги е вашата вина и просто го оправяте колкото може по-добре – така наречената „желязна рецепта“.”
  7. “Великото инвестиране изисква много отложено удовлетворение.”

Заключение

Чарли Мънгър беше велик човек, който остави неизтриваем отпечатък в света на бизнеса и инвестициите. Неговите постижения и мъдрости ще продължат да вдъхновяват бъдещи поколения. Нека си спомним за него с уважение и благодарност за всичко, което постигна и на което ни научи.

Почивай в мир, Чарли Мънгър.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.