Не се вълнувайте твърде много от икономическия бум в момента

Резюме

  • Последните икономически данни бяха изключителни, което доведе до възходящо рали на фондовия пазар в САЩ.
  • Ръстът на БВП през третото тримесечие достигна 4,9%, най-високият от 3 години, а показателите за производителността също бяха силни.
  • Въпреки това скокът на акциите, който причини растежа на БВП, няма да продължи и пазарът на облигации е 99% сигурен, че идва рецесия през следващата година.
  • Индикаторите за стрес на финансовия пазар са ясни: предстоящата рецесия ще бъде лека.
  • Базовият случай за фондовия пазар е спад от 20%, което води до напълно нормален и среден мечи пазар. Точното време за вход обаче не е решението за нормалната пазарна волатилност, а доброто управление на риска и диверсифицираните портфейли със сини чипове са.

През последните седмици имахме някои изключителни икономически данни и фондовият пазар със сигурност реагира оптимистично на новините.

Ycharts

Всъщност току-що имахме най-доброто си седмично рали от почти година, като акциите скочиха с 6%, REITs скочиха с 9%, а някои отделни акции отчетоха двуцифрени печалби.

Какво стои зад внезапния оптимизъм?

Нека да разгледаме действителните данни, какво означават те за риска от рецесия и как изглеждат перспективите за печалбите за 2024 г.

Време на бум! Ееее… почти

На 26 октомври първите оценки за БВП (говорим за щатската икономика, ако не уточня друго) за третото тримесечие бяха 4,9%, доста над очакванията от 4,5% и най-силният темп на растеж от 3 години.

Имахме и неотдавнашен доклад за производителността от 4,7%, наистина грандиозни цифри, които, ако се поддържат, биха означавали почти 5% годишен коригиран спрямо инфлацията ръст на заплатите за работниците и растеж на БВП от 5% в дългосрочен план.

За акциите това би означавало почти 20% годишен ръст на печалбите, според Bank of America и 20% годишна възвръщаемост за акции, които биха се изравнили с 1950 г., най-доброто десетилетие в историята на американския пазар.

Не се вълнувайте твърде много от няколко красиви числа

Производителността се измерва чрез БВП/отработени часове, така че големият скок в БВП за третото тримесечие (който може да бъде ревизиран надолу през следващите 2 месеца) обяснява много от това.

Друга причина за скока на производителността е, че голямото наемане на нови служители през последните години най-накрая достига своя успех по отношение на производителността.

  • проучванията показват, че през първата година на работа производителността на труда е ниска
  • отнема 1 година, за да научите добре работата си

Около 2% от регистрирания ръст на БВП е от възстановяване на запасите от предходните две тримесечия, когато показаха растеж от -2%.

Какво се случва тук?

Най-вероятно това е отскок от пандемията, която наистина обърка веригите за доставки на дълготрайни стоки.

Не забравяйте, че по време на блокировките всички в щатите получиха чекове (4 трилиона долара стимули) и не можеха да излязат и да ги похарчат. Хората трябваше да купуват физически неща, поради което компании като Target прекараха повече от година, бързайки да купуват възможно най-много стока.

Amazon удвои своята логистична мрежа за 2 години, за да задоволи потока от ново търсене, а компаниите за чипове отчетоха двойни или дори тройни поръчки.

  • компании като GM поръчваха 3 пъти повече чипове, отколкото всъщност им трябваха от 3 различни компании с надеждата, че ще задоволят поне 100% от действителните си нужди

След като големият поток от търсене беше удовлетворен, икономиката се отвори отново чрез ваксините и сложи край на пандемията. Голямото пътуване започна с пълна сила, като за отмъщение, турнето на Тейлър Суифт спечели над 1 милиард долара (и цели 4 милиарда долара икономическо въздействие), а билетите на Pink се продаваха от 4000 до 9000 долара за някои концерти. Сега, фен съм и на двете (не се смейте), ама чак такава цена за билет е доста превъзбудена…

И тогава компаниите като Target преминаха от липса на достатъчно стока за продажба до твърде много стока на склад…!

 

Напомням, че на тази специална графика, оранжевата линия е печалбата на компанията. Най-важния показател за една компания! Забележете рязкия спад през цялата 2022 година.

Печалбите на Target преминаха от параболичен растеж до 56% срив за една година. По време на Голямата рецесия те паднаха само с 14%. Ето колко лошо беше пренасищането със стока.

Clorox скочиха с 65% по време на пандемията, тъй като американците се опитаха да защитят близките си, като ги удавиха в дезинфектант за ръце Purell 😉

И след това, когато това еднократно търсене изчезна, приходите паднаха с 44% за една година, 5,5 пъти повече от предишния рекорден спад на печалбите.

Разходите за доставка, скачащи до небето с 500% за една година, е още един пример за ада на веригата за доставки, през който всички преминаха.

И така, какво направи корпоративна Америка?

Почти 2 години отрицателен ръст на поръчките за инвентар, тъй като фирмите спряха да поръчват нови неща. Оказа се, че американците вместо да пазаруват нови неща, предпочетоха да отидат да видят „Барбенхаймър“ (сещате се – Опенхаймер и Барби) и Тейлър Суифт (и Пинк, за къде без нея).

Charlie Bilello

През последната година или повече цената на билетите за концерти се удвоиха до $120.

С други думи, пандемията създаде огромен дисбаланс в икономиката на услугите (66% от икономиката на САЩ), а екстремните колебания в търсенето и предлагането все още отекват в икономиката като гонг, удрян с чук.

Компаниите, след като 18 месеца не са поръчвали нищо, трябваше да се запасят преди Коледа и така имахме огромен скок в търсенето на стоки и материали от 2%.

  • 1,9% увеличение на складовите наличности

Ето какво очакват сега икономистите

Консенсусът на икономистите на Bloomberg сега не очаква рецесия, нито дори едно тримесечие на отрицателен растеж. Те просто очакват много слаб растеж, тъй като ефективните повишения от 7% на Фед влизат в сила.

Но до края на 2024 г. те очакват икономиката да се възстанови до своя дългосрочен темп на растеж от 2%.

Пазарът на облигации (обаче!) казва, че икономистите все още грешат

Campbell Harvey смята, че увеличенията на Фед със 7% (включително QT) в крайна сметка ще предизвикат лека рецесия през 2024 г.

Но чакайте малко, не бяхме ли излъгани всички от кривата на доходност? Повече от година икономистите очакваха рецесия, а вместо това имаме най-силния растеж от 83 години.

Най-добрата икономическа експанзия от 1960 г. насам…

И така, защо всички са толкова нещастни?

Charlie Bilello
Charlie Bilello

Обзалагам се, че не бяхте наясно, че икономиката, коригирана с инфлацията, растеше с най-бързия темп от 1960 г. насам.

Тогава защо всички са толкова разстроени?

Charlie Bilello

В зависимост от това какво трябва да купите, животът ви може да бъде нещастен.

Помислете за цените на жилищата, които са нараснали с 40% през последните 3 години, почти 3 пъти повече от заплатите.

Charlie Bilello

Най-високите лихви по ипотечните кредити от 23 години, съчетани с най-високите цени на жилищата някога, доведоха до ръст на средната ипотека 4 пъти през последното десетилетие.

Познайте какво прави това със способността на хората да купуват жилища? Ако американската мечта е да притежават дом, тогава за много американци тази мечта е мъртва.

Преди 10 години американците, печелещи 55 000 долара, можеха да си позволят да купят среден дом. Това беше средният доход на домакинството. Днес са необходими 115 хиляди долара доход на домакинство, за да си позволят средностатистически дом.

Единствените, които могат да си позволят да си купят жилище, статистически погледнато, са тези с висше образование и то едва.

И не забравяйте как работи инфлацията.

Увеличенията на цените не изчезват, когато голямата инфлация бъде преборена. Ако цените се покачат с 40% за 3 години и след това растат с 2% годишно завинаги, Фед нарича това победа.

За 150 милиона Милениали и поколение Z, които искат да създадат семейства и да купят жилища? Ами… да кажем, че те просто нямат късмет.

Официалният показател за инфлация Core PCE на Фед в момента е 3,6%, а Федералният резерв на Кливланд смята, че ще остане на 3,6% до края на годината.

Това е почти 2 пъти целта от 2% на Федералния резерв и можете да разберете защо Федералният резерв твърди, че ще запази лихвите на 5,25% (текущата долна граница) до ноември 2024 г.

CME Group

Пазарът на облигации вярва, че има 98% шанс рецесията да започне до октомври 2024 г., което е 2 години след обръщането на кривата на доходност.

Charlie Bilello

Средното време от обръщането на кривата на доходност (исторически) до началото на рецесията е 2 години или октомври 2024 г.

Пазарът на облигации никога не е казвал рецесия през 2023 г., това бяха икономисти, които никога не са успели до сега да прогнозират рецесия.

Пазарът на облигации? От 1953 г. никога не е грешал за рецесия.

Така че този път защо да е различен?

38 трилиона причини, поради които рецесията ИЗГЛЕЖДА, че отнема толкова време (все още е точно по график според пазара на облигации)

Спомняте ли си как американското правителството изпрати на всеки американец 3 чека (добре де, поне за повечето от тях) и даде $5 трилиона стимули, а Фед отпечата $4 новички трилиона?

Тези $9 трилиона стимули доведоха до скок на стойността на акциите и други активи с $38 трилиона.

С други думи американците станаха с 38 трилиона долара по-богати и ето колко икономисти смятат, че това означава допълнителни разходи.

Досега потребителите са похарчили 800 милиарда долара от тези 1,5 трилиона долара, които икономистите изчисляват, че в крайна сметка ще похарчат след бума на пандемията.

Това са само 5 месеца потребителски разходи, така че какво дава? Защо икономистите бяха толкова грешни?

Защото излишните пари не се харчат наведнъж. Американците обичат да харчат и затова техния процент на спестявания е толкова нисък.

Американците харчат доходите си и са загубили $700 милиарда от тези $38 трилиона в нови хартиени активи, които са получили от правителството, пръскащо всички с безплатни пари.

  • инфлацията доказва, че безплатните пари всъщност не са безплатни!

Добрите и лошите новини за щатската икономиката (все пак тя ме вълнува, защото пазарувам основно щатски компании)

Добрата новина е, че въпреки, че пазарът на облигации е 99% сигурен, че рецесията все още идва през следващата година, тя ще бъде лека.

Финансовият стрес е под средното ниво: Всеки, който ви каже, че предстои нова Голяма Финансова Криза, лъже! (за феновете на Робърт Кийосаки и други подобни пророци)

Ycharts

Федералният резерв на Сейнт Луис и Фед на Канзас Сити имат свои собствени индекси на финансов стрес, които са калибрирани така, че Нула = средното ниво на финансов стрес, откакто са започнали да проследяват данните.

Отрицателен = стрес под средния и в момента и двата индекса са отрицателни.

Ycharts

Индексът на финансовия стрес на Федералния резерв на Чикаго е най-старият и най-напреднал.

Комбинираните федерални центрове на Сейнт Луис, Канзас Сити и Чикаго проследяват 134 седмични финансови индикатора, предоставяйки цялостен изглед на икономиката в почти реално време.

Ако назряваше финансова криза, това щеше да е в тези данни, а там такова нещо няма.

И така, какво става с икономиката?

Atlanta Fed

Моделът на Федералния резерв на Атланта закова последните две тримесечия на растеж и в момента прави оценка за 1,2% растеж.

NY Fed

Федералният резерв на Ню Йорк прогнозира ръст от 2,4% в момента, въпреки че диапазонът от потенциални темпове на растеж е нисък от 0,86% до 4,13%.

И така, какво ще кажете за печалбите? И фондовия пазар

FactSet

Пазарът се върна към умерено надценен, като приемем, че няма да има рецесия през следващата година и 12% растеж през 2024 и 2025 г.

Ако има рецесия и печалбите паднат с историческите 13%? Тогава акциите в момента са 20X печалби или почти 20% надценени.

Защо тогава просто не продадем всичките си акции и не стискаме парите си в брой?

Charlie Bilello

Извън най-лошия икономически колапс в историята, перфектният икономически момент не води до по-добра възвръщаемост на акциите.

Средният пиков пазарен спад от 1928 г. е 16%.

През всяка година трябва да очаквате акциите да паднат с 16%. Това е нормално.

На всеки четири години трябва да очаквате акциите да паднат с 20% или повече до мечи пазар.

Тази честота е вярна в ерата на свободните пари и след Втората световна война. Лихвените проценти не спират мечите пазари, дори ако са нулеви.

През последните около 20 години средният инвеститор спечели 38% след инфлацията, докато S&P се покачи с 207%.

Това всичко е заради опити да се уцели най-точното време за вход.

Винаги можете да намерите причина да продадете всичко!
Винаги има страшни заглавия по медиите, така че трябва да се доверите на компаниите си и на доброто управление на риска в портфолиото си.

Bank of America

Ако се опитате да избегнете мечите пазари, ще пропуснете 10-те най-добри единични дни от всяко десетилетие. А това означава -94% коригирана спрямо инфлацията възвръщаемост на акциите от 1930 г.

  • най-лошият пазарен спад в историята е бил -87% по време на Голямата депресия

Единственият начин пророците на Страшния съд да се окажат прави (ония там горе, дето го споменах и други като него – за бога, спрете да четете книгите им и статиите им) и да рискувате 90% спад във вашето портфолио е, ако ги слушате и се опитате да определите точното времето за вход на пазара.

Вижте какво ще ви осигури този идеален вход във възможно най-точното време:

Nick Maggiulli

Перфектното определяне на времето за вход на пазара ви осигурява 22% по-добра възвръщаемост за 50 години.

Това е 0,2% по-висока годишна възвръщаемост в замяна на риска да загубите всичко.

Vanguard

160 години данни показват, че в 70% от случаите е по-добре да купите незабавно!

Това е така, защото фондовият пазар се покачва в 76% от годините.

Всъщност инвестирането на 100% от вашите спестявания в акции незабавно в сравнение с осредняването на разходите в долари осигурява средно 104% по-висока възвръщаемост, коригирана спрямо инфлацията, на всеки 30 години.

Това е удвояване на вашата възвръщаемост за 30 години и за целия период на инвестиране, включително пенсиониране, около 300% по-висока реална възвръщаемост.

Заключение: Рецесия е много вероятна през 2024 г., но това не трябва да промени ни най-малко дългосрочните ви планове

Последните две рецесии бяха исторически и затова много хора приемат, че всяка рецесия е ужасяваща със сриващ се пазар и загуба на милиони работни места.

Всъщност предстоящата рецесия вероятно ще бъде лека, вероятно най-леката в историята.

Да избягваш фондовия пазар от страх от рецесии е като да избягваш морето през цялото време, защото понякога има урагани.

Американските международни компании са най-добрият начин да се пенсионирате богати и да останете богати след пенсионирането.

Животът е твърде кратък, за да се вманиачаваме в икономиката и затова ние ви помагаме да изградите портфейли, позволяващи спокоен сън през нощта, на които можем да се доверим, че ще се справят с всичко, което DC, Фед, икономиката или фондовият пазар ни подхвърлят в бъдеще години и десетилетия.

Затова спестявайте ежемесечно и инвестирайте редовно!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.