Купете тези 3 евтини дивидентни аристократа и се пенсионирайте в разкош

Толкова е лесно вече да създадеш картинка за публикация 🙂

Само му пускам част от текста на Бинг и веднага ми връща 4 варианта. С още две три разяснения и готово. Голямо улеснение за мен. Винаги ми е било трудно да създам картинка за публикация, защото никога не ми е харесвала идеята да взема на някой друг труда и да го ползвам безплатно. Сега вече нямам угризения в тази област.

И така, да започваме. Предполагам, че това коледно рали ви навежда на мисълта, че в момента няма нищо подходящо за пазаруване. Да, общия пазар като цяло е надценен с над 13%, но винаги, пак повтарям – винаги! има нещо подходящо и на добра цена.

Днес съм се спрял на три подходящи за целта  компании и смятам да ги споделя с вас. А вие отдолу в коментарите ми пишете съгласни ли сте с мен или не.

Въведение в темата

  • Надявам се вече всички, които четете статиите ми да знаете какво точно правя. Изграждането на диверсифицирано портфолио от редовни „генератори“ на дивиденти, исторически е работило добре за инвеститорите и за нас всички тук.
  • Тези три компании – Target (TGT), PPG Industries (PPG), и Medtronic (MDT) – се открояват като емблематични дивидентни аристократи със здрави оперативни основи и силни баланси.
  • Тези компании биха могли да генерират почти 300% обща възвръщаемост през следващите десет години, над 2 пъти S&P 500.
  • В сравнение с 13% надценения S&P, тези три легендарни аристократи са перфектен пример за това как това винаги и завинаги е пазар на акции, а не просто фондов пазар.
  • Дори близо до рекордни върхове, можете да намерите легенди от световна класа, които ще работят усилено за вас, така че един ден да не ви се налага да работите на преклонна възраст.

Target, PPG и Medtronic се открояват като емблематични дивидентни аристократи.

Триото има 2,9% дивидентна доходност и има здрави оперативни основи, силни баланси и управляеми коефициенти на изплащане, необходими, за да продължат да увеличават дивидентите си.

Всяка компания е класически пример за качество, подходящо на Бъфет, при добра до силна покупка, търгуваща със средна отстъпка от 17% спрямо справедливата стойност.

Те биха могли да генерират близо 300% обща възвръщаемост през следващите 10 години, над 2 пъти S&P 500.

Индексът S&P 500 в момента е надценен с 13% спрямо историческата си норма (18,7 некоригирано спрямо рецесията форуърд съотношение P/E срещу 16,8 историческо форуърдно съотношение P/E).

Target (TGT), PPG Industries (PPG), и Medtronic (MDT) са три компании с дългогодишен опит като дивидентни аристократи. Всяка от тях може да се похвали със солидни перспективи за растеж и възхитително финансово позициониране и колективно в момента дават 17% отстъпка.

Това трио може да доведе до 291% кумулативна обща възвръщаемост през следващите десет години, повече от два пъти по-висока от S&P.

През май проучване на Gallup разкри поразителни констатации относно перспективите на американците за техните перспективи за пенсиониране. Само 43% от непенсионираните възрастни американци вярват, че ще имат достатъчно пари, за да се пенсионират удобно, най-ниската оценка от 11 години.

Разбирането защо настроението е толкова лошо в момента изисква обикновен поглед върху кризата с разходите за живот, която се прояви след появата на COVID-19 преди четири години. Разходите за основни неща като природен газ, хранителни стоки, наеми и електричество са нараснали с 20% или повече през това време. Това изпреварва ръста на заплатите, който повечето хора са получили през този период, което означава, че по-голямата част от страната е загубила покупателна способност.

За съжаление, тези по-високи цени също са заключени. Това означава, че инфлация от 3% днес е еквивалентна на 4% преди четири години поради по-високите начални цени. Това е двоен удар, което прави по-трудно спестяването за пенсиониране и изисква повече пари за поддържане на спокойно пенсиониране.

Неотдавнашната пазарна волатилност и надцененият индекс S&P 500 също не помагат. Добрата новина е, че инвестиционният подход дава резултати във всяка среда в продължение на много десетилетия.

Hartford Funds

Разбира се, говоря за инвестиране в акции с растеж на дивиденти. Отбелязвал съм това в миналото, но си струва да го повторя: Както е илюстрирано по-горе, производителите на дивиденти и инициаторите значително надминаха всички други групи, включително равнопретеглен индекс S&P 500 през последния половин век.

В този дух три превъзходни бизнеса изглеждат атрактивно оценени в дългосрочен план. Ако нараснат според очакванията и се върнат към справедливата си стойност, всеки от тях може да попречи на очакваната възвръщаемост за S&P 500 до 2033 г.

Target (TGT): Търговец на дребно в тежка категория

Target (TGT)

Управлявайки почти 2000 магазина във всичките 50 щата на САЩ и окръг Колумбия, Target е сила, с която трябва да се съобразявате в драстично променящата се индустрия на дребно. Търговците на дребно, които постигнаха успех през последните години, до голяма степен разчитаха или на диференциран модел на търговия на дребно, или на модел на електронна търговия.

Успехът на Target в предизвикателна среда за търговия на дребно може да се обясни с мрежа от магазини в рамките на 10 мили от 75% от населението на САЩ. Това помага на търговеца на дребно да се разграничи като търговец на дребно от другите подобни търговци; клиентите могат да поръчват онлайн и да имат възможност да вземат от магазина при следващото си посещение. Target също се оказа доста възприемчив към потребителските предпочитания, предлагайки национални марки, които потребителите познават и обичат и десетки фирмени марки, продавани ексклузивно в нейните магазини. Благодарение на тези конкурентни предимства, FactSet Research предвижда, че приходите на търговеца на дребно ще се увеличат с 13,9% годишно в дългосрочен план.

Тази перспектива за растеж е особено интригуваща, като се има предвид дивидентната доходност на Target от 3,3%. Освен това коефициентът на изплащане на EPS от 45% на компанията е много по-малък от 60%, които рейтинговите агенции предпочитат за търговците на дребно. Добавете съотношение дълг/капитал от 56%, което е малко над 50%, които рейтинговите агенции искат от търговците на дребно. Target се радва на кредитен рейтинг A със стабилна перспектива от S&P. Това предполага, че рискът на компанията да стигне до нула до 2053 г. е само 0,66%.

В сравнение с оценката ми на справедливата стойност от $159, Target също изглежда подценена с 16% от текущата цена на акциите от $133. Ако компанията постигне консенсуса за растеж и се върне към справедливата стойност, ето общата възвръщаемост, която може да осигури за следващите десет години:

  • 3,3% доходност + 13,9% годишен ръст на печалбите + 1,8% годишно многократно увеличение на оценката = 19% годишен общ потенциал за възвръщаемост или кумулативен 10-годишна 469% обща възвръщаемост спрямо 9% годишен общ потенциал за възвръщаемост на S&P или кумулативен 10-годишна 137% обща доходност

PPG Industries (PPG): По-вълнуващо от това да гледаш как боята изсъхва

PPG Industries (PPG)

Един от любимите ми цитати на американския икономист Пол Самуелсън, носител на Нобелова награда, е следният: „Инвестирането трябва да бъде по-скоро като гледане как съхне боя или гледане на растеж на трева. Ако искате вълнение, вземете $800 и отидете в Лас Вегас.“

Следвайки съвета на г-н Самуелсън, доставчикът на бои, петна и покрития PPG Industries предлага много, което да харесам от моя гледна точка. След 140 години в бизнеса, компанията нарасна до 17,7 милиарда долара нетни продажби през 2022 г. в над 70 страни. За да не приемете, че PPG е прекалено зависима от който и да е пазар, продуктите на компанията обслужват клиенти в строителството, промишлеността и транспортните пазари и потребителски продукти.

Това широко приложение на нейните продукти обяснява как нетните продажби на PPG през третото тримесечие на 2023 г. са се увеличили с 3,9% спрямо предходната година до 4,6 милиарда долара. Коригираният EPS на компанията също скочи с 24,7% по-високо спрямо периода отпреди година до $2,07 през тримесечието.

PPG също е фокусиран върху посрещането не само на настоящите нужди на своите клиенти, но и на бъдещите нужди. Компанията постоянно изразходва около 3% от нетните си продажби за научноизследователска и развойна дейност всяка година, подкрепяйки иновациите, необходими за по-нататъшно развитие на бизнеса. Ето защо FactSet Research вярва, че коригираният EPS на PPG ще нараства с 10,3% годишно в дългосрочен план.

Дивидентната доходност на компанията от 1,8% също изпреварва доходността от 1,5% на индекса S&P 500. Ако това не е достатъчно, коефициентът на изплащане на PPG от 31% EPS е доста под 60%, които рейтинговите агенции считат за безопасни за тази индустрия.

Преминавайки към баланса, компанията също е сравнително стабилна финансово. Съотношението дълг/капитал на PPG от 47% е малко повече от 40%, които агенциите за кредитен рейтинг искат да видят от тази индустрия. Въпреки това, компанията все още се радва на кредитен рейтинг BBB+ от S&P с негативна перспектива. Това означава, че 30-годишната вероятност PPG да фалира е само 5%. По този начин е разумно да се заключи, че PPG вероятно може да надгради своята 52-годишна серия от растеж на дивидентите.

Черешката на тортата е, че компанията е леко подценена в момента. В момента PPG се търгува на 142 долара за акция. Това е около 7% по-малко от оценката на справедливата стойност от $152, която аз получавам чрез показатели за оценка, включително историческа доходност от дивиденти и съотношение P/E.

Ако PPG отговаря на консенсуса за растеж и се върне към справедлива стойност, ето общата възвръщаемост, която може да създаде за акционерите през следващите десет години:

  • 1,8% доходност + 10,3% годишен ръст на печалбите + 0,7% годишно многократно разширяване на оценката = 12,8% годишен общ потенциал за възвръщаемост или кумулативна 233% 10-годишна обща възвръщаемост

Medtronic (MDT): Водещ производител на животоспасяващи медицински изделия

Medtronic (MDT)

С изключение на пандемията от COVID-19, очакваната продължителност на живота в световен мащаб непрекъснато нараства от десетилетия. През следващите 20 години се очаква средната глобална продължителност на живота да нарасне от 73,4 години през 2023 г. на 76,4 години през 2043 г. Производителите на медицински изделия като Medtronic до голяма степен са виновни за тази подобрена продължителност на живота.

От диабет до болестта на Паркинсон, медицинските устройства на компанията лекуват над 74 милиона пациенти всяка година с повече от 70 здравословни състояния. Medtronic притежава над 46 000 патента за своите продукти за сърдечно-съдови, невронаучни, медико-хирургически и диабетни медицински устройства.

Глобалното застаряване и нарастването на населението означават, че е почти сигурно, че търсенето на продуктите на компанията постоянно ще нараства с течение на времето. Заедно с разходите на Medtronic за научноизследователска и развойна дейност от 2,7 милиарда долара през предходната фискална година, това е причината FactSet Research да смята, че печалбите ще нарастват с 5,2% годишно в дългосрочен план.

Доходността на компанията от 3,5% е най-високата от триото в тази статия. Коефициентът на изплащане на Medtronic от 51% EPS също е по-добър от 60%, който рейтинговите агенции смятат за устойчив за индустрията. Съотношението дълг/капитал на компанията от 26% е под очакваното от рейтинговите агенции 40% от индустрията. Ето защо дългът на Medtronic е с рейтинг A при стабилна перспектива от S&P и аз вярвам, че компанията може да удължи своята 45-годишна серия от растеж на дивидентите през идните години.

В допълнение, цената на акциите им изглеждат силно подценени: цената на акциите на Medtronic от $79 е приблизително 29% под оценката ми за $111 за справедлива стойност. Ако производителят на медицински изделия се изравни с консенсуса за растеж и се върне към справедливата стойност, ето общата възвръщаемост, за която инвеститорите могат да бъдат настроени през следващите десет години:

  • 3,5% доходност + 5,2% годишен ръст на печалбите + 3,4% годишна оценка на множествено повишение = 12,1% годишен общ потенциал за възвръщаемост или кумулативна 213% 10-годишна обща възвръщаемост

И като заключение: Три доказани избора, които биха могли да финансират спокойно пенсиониране

Съдейки по фундаментите им, Target (TGT), PPG Industries (PPG), и Medtronic (MDT) са сред най-добрите бизнеси в инвестиционната вселена.

  • Освен превъзходното им качество, компаниите са средно подценени със 17%.
  • Като цяло, триото носи доходност от 2,9%,
  • прогнозира се да расте с 9,8% годишно
  • и може да има 1,9% годишно увеличение на оценката в бъдеще.
  • 291% кумулативен общ потенциал за възвръщаемост на тези бизнеси през следващите десет години лесно надминава 137% кумулативен общ потенциал за възвръщаемост на S&P.
  • Това прави тези компании завладяващи избори, за да превърнат богатите мечти за пенсиониране в реалност.

Запомнете, това винаги и завинаги е пазар на акции, а не просто фондов пазар. Дори когато пазарът е близо до рекордни върхове и е надценен с 13%, съществуват възможности за аристократи от световна класа.

*** Ако искате редовно да получавате задълбочена информация за най-подходящите покупки в момента на пазара, не се колебайте да разгледате нашите инвестиционни портфолиа

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.