Кратка Психологията на Инвестирането и Навигиране във Вълните на Лихвените Проценти и Фондовия Пазар

Д-р Ван К. Тарп е известен с това, че преосмисля търговията на финансовите пазари не като занаят на интуицията, а като област, където психологията играе ключова роля. Въпреки че първоначално се сблъсква със загуби, той не се отказва, а се впуска в дълбоко изследване на успехите на други търговци. Тарп стига до извода, че успехът в търговията не се крие в тайните стратегии или сложните алгоритми, а в умението да управляваме собствените си емоции и да развиваме дисциплиниран подход към инвестирането.

Той подчертава значението на адаптивността и готовността да се променят убежденията в зависимост от тяхната полезност, като по този начин отхвърля статичните вярвания, които могат да бъдат пречка за развитието. Тарп обяснява, че фондовият пазар е безразличен към нашите предпочитания и очаквания и че единственото, което можем да направим, е да реагираме адекватно на неговите движения.

Аз обикновено съветвам да се игнорира “шумът” от финансовите медии и да се фокусираме върху създаването на собствен инвестиционен план, който да следваме с нужната дисциплина. В крайна сметка ние работим с вероятности, а не със сигурности, и стратегията ни трябва да бъде насочена към търсенето на най-високите вероятности за успех.

Ще разгледаме моя план за индекса S&P 500, който се базира на ключови тенденции в лихвените проценти и как те влияят на фондовия пазар. Вниманието ни трябва да бъде насочено към лихвените проценти, тъй като те имат значително влияние върху пазарните движения и инфлацията.

Анализът на връзката между лихвените проценти и фондовия пазар е от съществено значение за разбирането на икономическите тенденции.

В периода от октомври до декември 2023 г., наблюдаваме значително намаляване на лихвените проценти, което кореспондира с увеличение на стойността на акциите. Това е в съответствие с икономическата логика, където ниските лихви стимулират харченето и инвестирането, водещи до повишаване на акционерната стойност.

С началото на 2024 г., лихвените проценти показват тенденция на повишаване, което предизвиква различни реакции на фондовия пазар. Използването на нивата на “подкрепа” и “съпротива” помага да се идентифицират потенциалните точки на обръщане на тенденциите. Когато лихвените проценти достигнат тези ключови нива, акциите обикновено реагират със съответното движение – увеличавайки се при ниво на подкрепа и намалявайки при ниво на съпротива.

Трите изложени сценария отгоре представят различни възможности за бъдещото движение на лихвените проценти:

  • Зеленият сценарий предвижда значително намаляване на лихвите, което може да доведе до силен ръст на фондовия пазар, ако лихвените проценти преминат под нивото на подкрепа.
  • Червеният сценарий очаква краткосрочно увеличение на лихвените проценти, последвано от ново намаляване, което може да се случи през летните месеци.
  • Синият сценарий предполага, че лихвените проценти ще се върнат към нивото на съпротива, следвайки модела, наблюдаван през текущата година.

Сравнявайки тези сценарии с индекса S&P 500, можем да извлечем заключения за потенциалните стратегии за инвестиране и да адаптираме нашите планове според най-вероятните пазарни движения. Този подход позволява на инвеститорите да бъдат по-гъвкави и да реагират своевременно на промените в икономическата среда.

В завършека на размишленията ми, разглеждам най-оптимистичния сценарий, който е изобразен в зелено. Съпоставяйки графиките на S&P 500 и лихвените проценти, забелязваме, че миналия октомври е бил момент на обрат в пазарните тенденции.

Индексът на относителната сила (RSI) показва, че акциите бяха силно подценени, докато лихвените проценти достигнаха своя пик. Това предшестваше значителен ръст на акциите. Подобен модел се появи и в края на април, когато акциите бяха продадени поради панически настроения, което доведе до “свръхпродаден” статус на RSI. Ако лихвените проценти продължат да спадат, можем да очакваме ново значително рали на акциите.

Червеният сценарий предполага, че S&P 500 може да достигне нов връх или да се приближи до него, последвано от краткосрочна корекция. Въпреки това, този възходящ тренд не би бил нарушен и вероятно ще последва ново рали.

Синият сценарий, макар и малко вероятен, представлява възможност за агресивно позициониране при нова вълна на панически разпродажби. Ако лихвените проценти се увеличат в следващите седмици, S&P 500 може да влезе в зона на консолидация според Фибоначи и да формира положителна дивергенция на RSI, което би било бичи сигнал.

Въпреки че тези сценарии са спекулативни, те предлагат стратегически възможности за инвеститорите. Следващите две седмици ще бъдат решаващи, тъй като данните за инфлацията и отчетите за печалбите на Nvidia (NVDA) могат да имат значително въздействие на пазарните настроения. Възможно е инфлацията да се засили, а печалбите на NVDA да не отговорят на очакванията, което би могло да предизвика допълнителна нестабилност на пазара.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.