Правилно поставяне на Стоп при Форекс сделка

Първо искам да благодаря на всички, които четат моите седмични прогнози и изобщо статиите в моя сайт. Старая се наистина да бъда полезен с нещата, които знам и изключително много се радвам, че успявам да постигна това. Тази статия реших да я напиша, защото разбирам, че поставянето на стоп ордера е изключително важно във всяка сделка. Освен това искам да помогна и на господина, който отправи такова запитване в послената ми седмична форекс прогноза.

Искам да започна с това, че без предварително да сте определили вашия риск, тоест загубата, която можете да понесете при една сделка и без това да е заложено във вашата стратегия – вие ще се провалите във форекс търговията.

Поставянето на стоп ордер във всяка сделка е може би най-важното нещо, което трябва да знаете, за да имате успешна кариера на форекс трейдър.

Поради това, че моите прогнози са базирани на прайс екшън, днес ще се опитам да Ви обясня и как да поставяте стоповете си базирано на същата стратегия.

Няколко думи за това какво представлява Стоп Ордера

Далеч съм от мисълта, че някой, който чете моите статии не е наясно какво представлява Стоп в една форекс сделка. Най-просто казано, това е местото, на което Вашия сетап, Вашия анализ вече е променен и Вие ще излезете от сделката с премерен и предварително преценен риск или по-точно загуба.

Моето лично мнение е, че този стоп, тази предварително преценена загуба трябва да се изчислява в проценти от общия баланс на Вашата сметка.

Например, ако сметката, с която търгувате е 10 000 лева и сте преценили, че във всяка една Ваша сделка Вие не можете да си позволите да загубите повече от 100 лв, това означава, че Вашият риск за всяка една отворена сделка ще бъде точно 1%.

След като вече сте определили точния процент, който можете да си позволите да загубите при всяка една сделка, остава да го приложите това на практика. Това означава, че Вие никога няма да отворите сделка, колкото и хубава да изглежда тя, ако местото, на което трябва да поставите стопа е на повече от 1% загуба. Точно подбирането на правилните за Вас сделки ще Ви направи успешни и печеливши трейдъри.

Точно тук е и тънкия момент, който много трейдъри пропускат. Въпреки, че сте определили риск от 1% за всяка Ваша сделка, това не означава, че ще заковавате стопа на точно такова разстояние, че при удрянето му да загубите точно 1% от капитала Ви. Определянето на местоположението на стопа си има строги правила, които трябва да спазвате, а еднопроцентовия риск определя само това, дали ще влезете в тази сделка, тоест дали стопа е в рамките на този 1% или ще пропуснете тази сделка, защото отстоянието на стопа е на повече от 1% загуба.

Трябва да отбележа и още нещо, преди да преминем към определянето местоположението на стопа. Поставянето на стоп ордера на Вашата сделка не Ви гарантира по никакъв начин, че удрянето му ще Ви донесе точно 1% загуба. Във всички общи правила на брокерите е записано, че стоп ордел сделката се „изпълнява при най-близката възможна цена“.

Какво означава това? Означава, че при силно волатилен пазар и по време на сериозни новини, Вашата стоп ордер поръчка може да се изпълни доста далече от местото, на което е поставена. Лично съм го преживявал това много пъти и най-голямата загуба, която съм понесъл от това е 7 фигури на 15 Януари 2015 при EURCHF. Въпреки всичко това са инциденти, които не са ежедневие и които ме научиха по време на сериозни новини аз да не търгувам и да си стоя на ръцете.

Последни думи преди да преминем към правилата за определяне на местоположението на стоп ордера в една сделка… Винаги определяйте предварително преди да влезете в сделка и по време на Вашия анализ местоположението на стоп ордера. И никога, повтарям никога не местете вече поставен стоп, когато цената тръгне към него.

Вариант 1 за поставяне на стоп ордер.

Вариант 1 за поставяне на стоп ордер
Вариант 1 за поставяне на стоп ордер

И така, имаме линия на съпротива определена по описаните тук правила. Удържала е цената и ние започваме да търсим сигнал за вход. До времето на оградената свещ вече имаме формирана наклонена тренд линия и оградения бар ни е сигналния бар за вход на къса позиция. Теоретично сме влезли в къса сделка под дъното на този бар. Този бар ще го наречем сигнален бар. Правилният начин за поставяне на стоп е на няколко пипа над този сигнален бар.

Този вариант на поставяне на стоп е консервативен и се използва в случаите, когато еднопроцентовия риск (или определения от Вас процент загуба) не позволява стопа да бъде поставен на по-отдалечено място. Разбира се, при силен тренд този вариант работи безотказно, но при по -слаб тренд често цената се връща отново до тези нива за тест и в доста случай ще удря Вашия стоп, само за да се изсипе обратно веднага след това.

За мен правилният начин е вариант 2.

Вариант 2 за поставяне на стоп

Вариант 2 за поставяне на стоп

Ако следите редовно моите форекс прогнози, вече сте забелязали, че аз търся сделки само на нива и зони на съпротива и подкрепа. Точно и тези нива определят моите стопове.

В гореспоменатия случай, теоретично влезнахме в сделка под дъното на сигналния бар. Само че съответната съпротива, която удържа цената се намира на предходния връх. Аз много често поставям стоповете си над предходен връх, а не над сигналния бар (който също е образувал връх). В комбинация предходен връх и текуща съпротива е силно и надежно место за поставяне на стоп. Поставянето на стопа на такова отстояние ще даде възможност на цената да се върне и да тества текущия връх, без това да носи риск за нас. А наличието на непреодоляна съпротива пък ни дава увереност, че поставения над нея стоп е с голяма вероятност да оцелее.

И една малка подробност – при поставянето на стопа не забравяйте да си сметнете и спреда на Вашия брокер. Ако сте преценили, че ще поставите стопа на 5 пипа над предходния връх и спреда Ви е 4 пипа, това означава, че стопа Ви трябва да е на минимум 9 пипа отгоре.

Този вариант може да бъде прилаган и без наличието на текущо ниво на съпротива или подкрепа. В този случай просто стопа се поставя на няколко пипа над предходния връх, а не над текущия.

Никога, обаче, за основание за стоп не ползвайте само линия на съпротива или подкрепа. Тези линии или нива много често биват изкуствено пробивани, само за да бъдат подведени трейдърите и цената след това се връща обратно.

Тоест, използвайте поне две основания за поставяне на стоп. Може да ползвате и индикатори, и експерти, които да определят местоположението на стопа, но винаги, винаги Вашия стоп трябва да е над определено непробито ниво.

Много трейдъри използват Фибоначи за определянето на стопа. Нивото, което препоръчвам да ползвате е 78,6.

Използване на Фибоначи
Използване на Фибоначи

Какво бих направил аз, ако ползвам Фибоначи за определянето на моя стоп. Виждате къде се намира нивото от 78,6, ок приемем отново, че се намираме на сигналния бар от преди малко. Според текущото движение, ние трябва да си поставим стопа над 78,6. Обаче, поглеждайки цената в ляво, аз виждам предходен връх в близост до това ниво. И дори да нямаме ниво на съпротива тук, вече имаме поне две основания за поставянето на стопа над линията 1.3194. Тоест ние отново използваме поне две потвърждения за местоположението на стопа.

Както виждате, не е ракетна наука определянето местоположението на стопа в една форекс сделка. Най-важното е да определите своя риск, да влизате само в сделки, които Вашият риск Ви позволява и никога да не местите вече поставен стоп, след като цената е тръгнала към него.

Благодаря за вниманието, надавям се че сме изяснили този казус. Ако нещо не е ясно, моля питайте отдолу в коментарите.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да получавате нашите редовни прогнози и анализи за Форекс Търговия (а не само седмичният обзор, публикуван тук), регистрирайте се през тази връзка. Там публикуваме всички наши сделки с конкретни  нива за стоп и таргет.
Забележка 3: Отстъпката от 10%  за годишен абонамен. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.

Коментари (1)

Здравей, Николай
Бих искал да ти благодаря за новата ти статия „Правилно поставяне на Стоп при Форекс сделка“, тъй като, освен насочеността и към широката трейдърска аудитория, в частност е отговор и на проявен лично от мен интерес към темата. Систематизирано и ясно изложени варианти за поставяне на Стоп ордер, които ми липсваха досега като част от прогнозите ти „за сглобяване“ на графичните картини по отделните валутни двойки. С прилагането на 2-ри и 3-ти вариант аз лично ще започна практическо приложение при всяка от следващите ти седмични прогнози, за мен отпада необходимостта да отделяш специално внимание на темата във всяка една бъдеща прогноза.
Освен това, много силно впечатление ми направи абзаца в началото на статията …“ Означава, че при силно волатилен пазар и по време на сериозни новини, Вашата стоп ордер поръчка може да се изпълни доста далече от местото, на което е поставена.“…, след който цитираш най-голямата претърпяна от теб загуба досега. Аз мисля, че това би бил изключително полезен урок за много от нас, начинаещите трейдъри, ако имаш възможност в някоя от бъдещите ти статии да опишеш и визуализираш казуса – това си е чиста проба наука от реалния пазар.
Успех в сделките.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.