Стратегия за форекс търговия с Болинджър Бендс (Bollinger Bands) по време на тренд

Стратегията за форекс търговия с Болинджър Бендс (Bolinger Bands) е удбна и лесна система за форекс търговия. Използва 20 периодни плъзгащи средни. Удобна е за използване от всички трейдъри, не само от начинаещи.

За настройката на Болинджър ще използваме следните параметри:

  1. Перид: 20
  2. Отклонение: 20
  3. Отместване: 0
  4. Прилагаме при: Затваряне
Bollinger-Bands-Settings
Bollinger-Bands-Settings

Преди да започнем със самата стратегия за търгуване, трябва да уточним няколко параметъра:

  1. Ако цената се движи ПОД 20 периодната плъзгаща средна (това е средната линия), то приемаме, че пазарът е в МЕЧИ тренд;
  2. Ако цената се движи НАД 20 периодната плъзгаща средна (това е средната линия), то приемаме, че пазарът е в БИЧИ тренд;
  3. За да имаме основание за отваряне на сделка, цената трябва да докосне 20 периодната плъзгаща средна (уточнихме, че това е средната линия);
  4. Горната и долната линия на болинджър ще ползваме за прибиране на печалбата.

Правила за търгуване с помоща на Болинджър Бендс

Покупка

      1. Първа стъпка е да проверим тренда. За да влезем в покупка, цената трябва да се движи над средната линия.
      2. Когато цената докосне средната линия, поставяме чакаща покупа на 3-5 пипа над цената. Тук идеята е да видим дали движението ще продължи на долу или не. Ако движението продължи в долната част на канала – махаме чакащата покупка. Ако цената тръгне обратно, чакащата покупка ще се активира. Това е по-скоро скалпиращо влизане на пазара. Ако използвате тази стратегия на по-голяма графика и за по-дълъг период, тогава е важно да изчакате формирането на обръщаща свещ. Аз лично ползвам тази стратегия на 5 или 15 минути и скалпирам с нея.
      3. За по-дългосрочна търговия, чакащата поръчка се поставя чак след като свещта, която е докоснала средната линия затвори!
      4. Поставете стопа на 3-5 пипа под текущото дъно. При дългосрочна търговия – минимум на 20 пипа от дъното.
    Покупка с Болинджър Бендс
    Покупка с Болинджър Бендс

     

Правила за прибиране на печалба

  1. Когато само скалпираме, не ползваме поставянето на таргет (ТР). При активиране на поръчката и минаването и на положителна територия, започваме активното и менажиране. При затварянето на всяка следваща свещ, местим стопа непосредствено под дъното на тази последно затворила свещ. Изпълняваме тази операция до тогава, докато пазарът ни изкара.
  2. Когато позицията ни е на по-голяма графика и за по-дълъг период, тогава трябва да дадем времен на цената да се развие. В този случай не местим стопа по горепосочения начин. Чакаме цената да достигне в горния край на канала и или затваряме ръчно позицията (препоръчителен начин) или използваме други правила за поставяне и местене на стоп.
  3. Следващия начин за прибиране на профит е като поставим ТР на текущото местоположение на горния край на канала. Погледнете снимката от долу.
Поставяне-на-профит
Поставяне на профит
  1. И разбира се, последния вариант за прибиране на печалбата е да поставим таргета на нивото на предходния връх.

Продажба

Правирата за продажба са абсолютно същите, като правилата за покупка, но на обратно 🙂

Няма да ги описвам подробно, просто следвайте горната логика, но в обратна посока.

Някой предимства на тази стратегия за форекс търговия

Тя позволява относително близки стопове, следователно може да се търгува с по-големи обеми.

Всички фенове на прайс екшъна могат да я имплементират в тяхната търговия и когато цената докосне средната линия, те да ползват прайс екшън потвърждение за влизане в сделка. От личен опит мога да кажа, че този вариант е изключително успешен и аз дълго време съм търгувал само по този начин. А и си представете превъзходния вариант, когато средната линия на болинджър съвпадне с ниво на съпротива или подкрепа. Тогава е просто брилянтно за търгуване 🙂

Разбира се, не трябва да се доверявате на 100% на болинджър бендс. Като търгуването с всеки друг индикатор и този има недостатъци. Най-големия недостатък на болинджър е, че не работи изобщо добре по време на рейндж.

Тоест, моят съвет е да използвате тази стратегия за форекс търговия само по време на тренд. Когато цената премине в рейндж, може да ползвате тази стратегия.

Също така имам много добра стратегия за скалпиране с болинджър по време на рейндж. Може да прегледате и нея от тук.

Ако тази стратегия се е оказала успешна за Вас или искате да споделите своя опит, не се колебайте да пишете в коментарите отдолу.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да получавате нашите редовни прогнози и анализи за Форекс Търговия (а не само седмичният обзор, публикуван тук), регистрирайте се през тази връзка. Там публикуваме всички наши сделки с конкретни  нива за стоп и таргет.
Забележка 3: Отстъпката от 10%  за годишен абонамен. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.