5 прости правила за успешно инвестиране

Ние, целият екип на toskov.com, имаме за цел да направим нашето обкръжение, нашите читатели и последователи по-умни, по-щастливи и по-богати. Да помагаме на хората да станат успешни инвеститори е ключов елемент от нашата мисия. Но много от нашите членове първо идват при нас, защото се чувстват претоварени от опитите да инвестират успешно в отделни акции. Те се страхуват, че няма да успеят да следят всичко, което са купили и ще допуснат грешки, които ще им струват целогодишните спестявания. Някои от тях вече са изгорели от бързо-забогатяващи схеми, които са довели до огромни загуби. Други просто са пропуснали най-подходящия момент да купят дадена компания или да продадат друга. Влезли са късно и са загубили пари. Или са излезли рано и отново са изгубили пари.

Ако сте изплашени от инвестирането в акции, бъдете сигурни: не сте сами. Помогнахме на много хора, точно като Вас, с течение на времето и заедно с това открихме пет ключови правила, които ни помогнаха да победим пазара. Най-доброто от всичко е, че да ги следвате не е толкова трудно, колкото може да си представите.

1. Започнете с реалистични очаквания

Пътят към богатството не върви право нагоре. Трябва да приемете, че възвръщаемостта, която получавате от инвестирането в акции, идва с психологичен проблем: издържане на неизбежните възходи и падения на общия пазар и цените на акциите на компаниите, които купувате и притежавате.

Фондовият пазар като цяло преминава през спадове по-често, отколкото мнозина осъзнават. Средно можете да очаквате спад от 10% малко повече от веднъж годишно. Ще видите общия срив на пазара с 20% или повече приблизително на всеки четири или пет години. И веднъж на поне всяко десетилетие ще трябва да изтърпите спадове от 30% до 50%.

Отделните акции могат да бъдат дори по-нестабилни от това. Много от най-добрите компании са виждали периоди, когато са били с 60%, 70% или дори 80% надолу от своите върхове. И въпреки това цените на акциите им отскочиха и продължиха да се покачват.

Ако не сте подготвени от самото начало за нестабилност и волатилност, тогава ще се изкушите да продадете още първия път, когато усетите голям спад (а най-често се случва, когато чуете или прочетете, че пазарът бил пред огромна криза). Това се оказва най-скъпата грешка, която много инвеститори правят. Трябва да имате увереност, че в дългосрочен план възходите и паденията ще доведат до солидни печалби. Разбира се, когато компаниите, в които сте инвестирали, са подбрани внимателно.

2. Останете диверсифициран

Един от начините да си помогнете да не се плашите от акциите е като притежавате няколко различни компании във вашето портфолио. Всъщност това е философията, която много инвеститори в индексните фондове използват, като влагат парите си в акции на стотици различни компании във всяка индустрия на пазара.

Нашият екип не сме последователи в инвестирането в индекси (чрез индекс фондове), но все пак обичаме да управляваме риска. Ето защо ще откриете, че първото нещо, за което настояваме пред всеки наш нов член в абонаментния сайт е да купи поне минимален брой препоръчителни акции за своето портфолио. С течение на времето ще откриете, че няколко от Вашите акции ще се откъснат от основния пакет и ще се изстрелят далеч напред ⁠ – но е невъзможно да се предвиди кои ще бъдат тези големи победители. Колкото повече компании притежавате, толкова по-голям е шансът да уловите тази, който може да доведе до промяна на живота Ви.

3. Бъдете дългосрочен инвеститор

Уолстрийт има краткосрочно мислене. Колкото по-често търгувате, толкова повече печели вашият брокер – независимо от това каква възвръщаемост имате. Затова и не четете статии на брокери какво да купите или продадете.

Ето защо не можете да прецените успеха на една компания, ако гледате резултатите на нейните акции за един ден, седмица, месец или дори година. Погледнете отново най-добрите компании на пазара и ще видите, че на повечето от тях им е отнело време да открият и изпълнят своите печеливши бизнес модели. Освен това, може да отнеме известно време, докато цената на акциите на компанията отрази успеха на нейния бизнес.

Ако имате късмет, може да успеете да вземете бързи 10%, 20% или дори 50% печалба в краткосрочен план на дадена акция. Но това бледнее в сравнение с умножаването на парите ви 10, 20 или 50 пъти. Заемането на позиции за най-малко три до пет години е това, което осигурява тези видове възвръщаемост в нашите най-добри акции. Без това търпение нашите членове не биха се справили толкова добре. В момента нашият портфейл е съставен от 55% акции с възвръщаемост 20-100%, 10% акции с възвръщаемост  100-200%, 5% акции с възвръщаемост над 220%. Останалите 30% са с възвръщаемост до 10% или малко под нулата. И благодарение на голямата диверсификация на портфейла ни, общата доходност се движи около 45%. Но все пак е важно да се отбележи, че нашият портфейл все още няма дори годинка. В дългосрочен план тези цифри ще се променят драстично.

4. Добавяйте към печелившите си акции

Много инвеститори се обсебват от намирането на следващата страхотна сделка. Поради това те често пропускат факта, че най-добрата компания за инвестиране в момента може би е тази, който вече притежавате.

Установихме, че много от нашите печеливши акции просто продължават да печелят. Ето защо често ще ме виждате да препоръчвам за покупка акции, които вече сме избрали да купим в миналото. Това служи като добро напомняне да не пренебрегвате компаниите, в които сте имали достатъчно вяра, за да инвестирате поне веднъж.

5. Не спирайте да инвестирате

Най-добрите инвеститори не просто купуват акции веднъж и след това ги оставят. Те спестяват пари с течение на времето и продължават да инвестират редовно.

Наличието на пари в кеш Ви дава по-голяма гъвкавост в начина на инвестиране. Когато имате добри идеи (или когато сте наш абонат и получите нова компания за покупка), можете да ползвате тези заделени пари, за да ги накарате да работят веднага във Ваша полза като купите най-подходящите акции за дадения момент. В други моменти можете да оставите тези пари да се натрупват, така че да сте готови да грабнете възможността, когато тя възникне. Освен това, наличието на паричен буфер може да Ви накара да се почувствате по-уверени, дори когато фондовата борса се държи зле. Това може да улесни придържането към цялостната Ви инвестиционна стратегия.

Искаме да бъдете страхотен инвеститор

Независимо дали сте чисто нов инвеститор или купувате акции от години, ние сме сигурни, че можем да Ви помогнем да изведете инвестицията си на следващото ниво. Следвайки тези пет прости правила, Вие ще се поставите в най-добрата възможност да спечелите повече от своето портфолио.

Така че не се колебайте да се присъедините към нашето инвестиционно пътуване. Смятаме, че ще Ви хареса там и ще научите много по пътя. Прочетете повече за нашата инвестиционна програма на тази връзка.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да се присъедините към общността на успешните инвеститори, сега е момента да предприемете действия.
Забележка 3: Предоставяме Ви Отстъпката от 10%  за абонамент. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.
Забележка 4: С тази регистрация, Вие ще получите пълен достъп до нашия портфейл от АКЦИИ. Ще получавате всяка седмица бюлетин какви акции да купите, към кои компании да добавите. Ако някоя компания вече не отговаря на нашите критерии за качество, веднага ще получите бюлетин с препоръка за продажба.
Забележка 5: Ние следим за Вас цялостното развитие на портфейла. От Вас само се иска да ни следвате! Имайте предвид, че компаниите, включени в нашия портфейл са доказани компании, изградени на стабилна основа и те ще процъфтяват през следващите десетилетия. С отлични продукти и услуги. Адресирани към огромни пазари. Управлявани от талантливи, способни, внимателни, доказани лидери.

Коментари (1)

Изключително полезна статия! Добре поднесена и подредена!
Благодаря ти, за съветите и подкрепата!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.