Фондовите пазари днес са в режим на избягване на риска в Азия, след разпродажбата в САЩ снощи. Притесненията от по-дълбока рецесия се увеличиха, след като първоначалните молби за безработица неочаквано се повишиха за първи път от близо 4 месеца. На валутните пазари австралийският долар (AUD) води стоковите валути по пътя надолу. Йената и швейцарският франк са най-силни засега, следвани от еврото и долара.

Настроенията бяха допълнително потиснати от засилване на напрежението между САЩ и Китай. Китай най-накрая предоставя обещаното отмъщение за затварянето на генералното им консулство в Хюстън от страна на САЩ. Страната съответно разпореди на САЩ да затворят генералното си консулство в град Ченду.

AUD/USD се отдръпва след лоша фискална актуализация

Сутринта излязоха данните да австралийският съставен PMI от CBA. Индексът се е повишил до 57.9, спрямо 52.7, което е най-високото ниво от април 2017 г. PMI в услугите се е вдигнал до 58.5, спрямо 53.1, най-високото ниво на запис от началото на проучването през май 2016 г. Междувременно, производственият PMI се е покачил от 51.2 до 53.4 през юли, което е под пазарните очаквания.

AUD и NZD, обаче, се търгуват по-ниско отчасти, защото австралийското правителство прогнозира голям дефицит от 184,5 млрд. австралийски долара тази година. Това е близо AUD 100 млрд. повече от фискалната година, която приключи миналия месец. Също така Министерството на финансите очаква икономиката да се свие с 2.5% през следващата година с особена слабост за желязната руда, най-големият износ на страната. Това е лоша новина за Австралия, особено с новите блокировки заради вируса там.

Ще има ли това негативно въздействие върху австралийския долар?

Рисковата валута определено обърква много експерти със силните си печалби въпреки COVID-19 кризата. AUD/USD скочи с 3.0% досега през юли и проби над равнището 0.71 в сряда, за първи път от април 2019 г. Озито се издига в небето, но отрезвяващите цифри на земята могат и да попречат на валутата. Мисля, че трябва да се отдръпнем малко, за да примамим търговците обратно в двойката и тогава в крайна сметка би трябвало да отидем много по-нагоре.

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

AUD/USD се повиши до 0.7183 досега, само пип под 61.8% проекция на ръста от 0.6402 до 0.7064, приложена от 0.6776 при 0.7185. Интрадей сигналите остават бичи засега. Ясен пробив над 0.7185 би трябвало да насочи биковете към съпротивата 0.7314. Точно под нея се намира и ЕМА 50 на месечна графика. В посока надолу е нужен ясен пробив под подкрепата 0.6963, за да се потвърди краткосрочния връх. В противен случай перспективите ще останат възходящи в случай на отстъпление към 0.80 в дългосрочен план.

PMIs от частния сектор поставят EUR, GBP и зелените пари в светлината на прожекторите

PMIs в частния сектор за юли от еврозоната, Обединеното кралство и САЩ би трябвало да осигурят посока по-късно днес. Геополитиката също ще бъде на фокус.

Прогнозите сочат покачване за всички страни от еврозоната, отразяващи плавния процес на повторно отваряне в Европа. Ако това е случаят, това ще е още една добра новина за летящото евро. Ралито на единната валута все още може да има място за развитие, особено ако успеем да видим първите признаци за по-бавно възстановяване от данните в САЩ или пък Фед „нарани“ долара следващата седмица, когато ще заседават.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

Търговските сигнали в рамките на деня за EUR/USD първо се обърнаха в неутрални за консолидация под временния връх 1.1626. По-нататъшно рали все още се очаква, докато подкрепата 1.1422 издържи. Убедително движение над 1.1626 ще удължи покачването от 1.0635 до 100% проекция на ръста от 1.0774 до 1.1422, приложена от 1.1168, при 1.1816. Независимо от това, ясен пробив под 1.1422 – 1.1370 ще покаже сформиране на краткосрочен връх и ще доведе до по-дълбок спад към 1.1168.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.