Тъй като паричните потоци се преразпределят в края на тримесечието в различните сектори и портфейли от активи, ставаме свидетели на класическа разпродажба на долари, в резултат на спадащите реални доходности. Това тласка металите нагоре, особено среброто и златото, последвани от AUD, докато CAD и JPY изостават. Междувременно, цените на петрола са притиснати от прогнозите за търсенето на петрол от различни участници в петролната индустрия.

Във вторник американските акции спряха тридневното рали. Индексът Dow Jones се понижи със 131 пункта (-0.48%) до 27 452, S&P 500 падна с 16 пункта (-0.48%) до 3335, а Nasdaq 100 отстъпи с 41 пункта (-0.37%) до 11 322.

Що се отнася до икономическите данни, доверието на потребителите на CB в САЩ скочи до 101.8 през септември, което е най-големият скок от април 2003 г. насам. По-рано тази сутрин пък китайският производствен PMI на Caixin сигнализира за по-нататъшно стабилно подобрение в производствения сектор, отчитайки 53 пункта през септември.

Златото с рали на фона на притесненията около Covid

Вчера златото удължи ралито си за възстановяване от двумесечното дъно, но само за да се сблъска отново с $ 1900. Основният катализатор за повишаването на златото беше продължителният корекционен спад в щатския долар от двумесечните върхове на фона на предпазливия оптимизъм. Очакванията за вероятен законопроект за облекчаване на Коронавируса в САЩ и солидните китайски икономически данни стимулираха настроенията, въпреки че инвеститорите останаха предпазливи на фона на възраждането на Covid-19 заразите.

Но тази сутрин видяхме спад в цената на златото от 10 долара, който беше подхранен от завръщането на зелените пари след първия президентски дебат. Дебатът не беше впечатляващ, въпреки че предупреждението на Тръмп за забавяне на резултатите от изборите събори риск апетита и поднови търсенето на щатската валута като сигурно убежище. Остава да разберем дали доларът ще задържи отскока преди данните за ADP заетостта и БВП на САЩ. А настроенията на Уолстрийт също ще играят ключова роля в движението на цените на златото.

Продавачите на злато изчакат в засада

Както вече споменах, биковете по златото не успяха да се преборят със съпротивата $ 1900. Тя вече се доказа в миналото като психологически и структурно важно ниво, така че трябва да я разглеждаме като такова и сега. 50-дневната EMA е при $ 1907, което само подсилва тази зона. Забележете, че както 1900, така и нивото 1920 сега ще са от решаващо значение, откъдето може да се види евентуално отхвърляне. Ще бъдем предпазливи за възможно потапяне скоро.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

Всичко това, обаче, не означава, че искам да скъся златото, а по-скоро търся по-добри възможности отдолу. Зоната $ 1800 за мен е чудесна възможност за покупки и ще се възползвам от всякакъв вид отскок в този регион. 1800 беше сцена на голям пробив, така че има доста смисъл, ако видим малко „пазарна памет“ да влезе в играта в тази област. Освен това 200-дневната EMA се приближава до нивото и това, разбира се, би трябвало да предложи много подкрепа от техническа гледна точка.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.