Акциите се вдигат с прехода на Байдън, напредъкът за ваксина повишава доверието

Днес стоковите валути нарастват широко на фона на силния апетит за риск, особено в Япония. Новозеландският долар допълнително се засили след като правителството поиска от RBNZ да обмисли повишаване на цените на жилищата в ходовете на паричната политика. Доларът се опита да отскочи снощи с помощта на низходящия пробив в златото. USD/JPY се повиши отново над 104. Зелените пари, обаче, загубиха инерция в азиатската сесия, докато швейцарският франк също леко отслабва.

Вчера акциите приветстваха множество доклади, в които се казва, че на Байдън бе дадена зелена светлина да започне прехода си към Белия дом и чe Йелън може би ще бъде министър на финансите. Това, че тя е „гълъб“ и щедростта й относно фискалните стимули са очевиден позитив, плюс това тя беше приятелски настроена към Уолстрийт като председател на Фед.

В допълнение, напредъкът по отношение на COVID-19 ваксините също спомогна за поддържането на повишен риск апетит, тъй като повиши оптимизма за по-бързо съживяване на глобалната икономика. AstraZeneca заяви, че нейната COVID-19 ваксина, по-евтина за производство и по-лесна за разпространение, отколкото нейните конкуренти, може да бъде ефективна до 90%. В резултат Dow Jones скочи с 327 пункта (+1.12%) до 29 591, S&P 500 се повиши с 20 пункта (+0.56%) до 3 577, докато Nasdaq 100 закри при 11 905. Цените на петрола също добавиха към печалбите от миналата седмица, след като търговците биха стимулирали от новините за ваксините за възстановяване търсенето на енергия.

NZD скочи на фона на очакванията към RBNZ

Новозеландският финансов министър Грант Робъртсън призова RBNZ да включи стабилността на цените на жилищата като част от широките си монетарни правомощия. С тези си коментари той задейства спекулации, че централната банка ще се въздържи да започне нов кръг от масивни стимули, включително отрицателни лихвени проценти.

Ралито на NZD/USD от 0.5469 продължава и е на път към 61,8% проекция на ръста от 0.5920 до 0.6797, приложена от 0.6589 при 0.7131. Във всеки случай перспективите ще останат възходящи, докато подкрепата 0.6797 остава непокътната.

Днес Германия ще публикува окончателния БВП за третото тримесечие и бизнес климата Ifo. Има голяма вероятност бизнес доверието да се влоши по-значително от активността през миналия месец. Ако случаят е такъв, можем да видим, че загубите в EUR/USD се ускоряват бързо. САЩ ще пуснат индексът на цените на жилищата и доверието на потребителите.

Курода: Готов да предприеме допълнителни стъпки за облекчаване без колебание

Управителят на BoJ, Харухико Курода заяви пред парламента, че не е необходимо да „преразглеждаме нашите прогнози“ въпреки възраждането на коронавирусните инфекции в световен мащаб. Централната банка прогнозира японската икономика да се свие с 5.5% през фискалната година, приключваща март 2021 г. След това обаче да се увеличи с 3.6% през следващата година.

„Японската икономика се очаква да се подобри като тенденция, но темпото ще бъде умерено поради предпазливостта пред COVID-19“ заяви още Курода. „BoJ е готова да предприеме допълнителни стъпки за облекчаване без колебание.“ „Нашето мнение е, че Япония не върви към дефлация, въпреки че наблюдаваме внимателно развитието на потреблението на услуги и капиталовите разходи“, добави той.

Технически анализ на USD/JPY

Силният отскок на USD/JPY и пробивd над незначителната съпротива 104.56 предполагаj, че отдръпването от 105.67 е завършило. Интрадей сигналите отново са в посока нагоре за ретестване на съпротивата 105.67.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

В посока надолу, ясен пробив под 103.67 ще отведе мечките за повторно тестване на дъното 103.17. Като цяло USD/JPY се търгува все още в низходящия канал и под 55-дневната EMA. Низходящият тренд от 111.71 се очаква да продължи, докато съпротивата 105.67 издържа.

В по-общата картина USD/JPY все още остава в дългосрочния мечешки канал, който започна от 118.66 (върха от декември 2016 г.). Следователно все още няма ясна индикация за обръщане на тренда и низходящата инерция все още може да продължи към дъното 101.18. В посока нагоре е необходим пробив над съпротивата 106.10, за да бъде първият сигнал за средносрочен обрат. В противен случай перспективата ще остане мечешка.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.