Рязкото обръщане на рисковите настроения през нощта тласна валутите-убежища като цяло по-високо и срина акциите. Сред активите убежища в момента доларът превъзхожда швейцарския франк и йената. От друга страна, австралийският долар води надолу другите стокови валути. Еврото и паунда се търгуват смесено, като GBP има лека надмощие.

През нощта DOW спадна с -2.05%, S&P 500 намаля с -2.57%, а NASDAQ се понижи с -2.61%. 10-годишната доходно отстъпи -0.026 до 1.014. Някои обвиниха опасенията относно засилената спекулативна търговия за срива. Други твърдят, че спадът в Boeing поведе мача заедно с разочарованието от страна на Фед. Други пък казаха, че това е теорията за тълпата на фона на голямата продължителна ликвидация от страна на хедж фондове.

Акциите отчетоха стръмна загуба в резултат на засилена спекулативна търговия на фона на изявлението на Фед

Американските пазари на акции претърпяха най-големия си спад от октомври, след като Фед даде на инвеститорите реална оценка за състоянието на икономиката. Въпреки това, нищо в сесията за въпроси и отговори на председателя Пауъл не оправдава скока на долара и загубите в акциите. Рали като това, което видяхме вчера в зелената валута, обикновено се подхранва от войнствени коментари.

Вместо това промените в изявлението на FOMC бяха малко по-миролюбиви. Фед запази паричната политика непроменена и повтори: „Пътят на икономиката ще зависи значително от хода на вируса, включително напредъка по ваксинациите. Продължаващата криза в общественото здраве продължава да тежи върху икономическата активност, заетостта и инфлацията и крие значителни рискове за икономическите перспективи“.

Председателят Джером Пауъл призна, „честно казано, рисковете са в близко бъдеще“. Икономиката все още беше далеч от пълното възстановяване, докато „целият фокус върху (стимулите) изхода е прибързан“. Въпреки това, „няколко разработки сочат към подобрена перспектива за по-късно тази година“, с въвеждането на ваксините.

Защо тогава видяхме този срив на фондовия пазар?

Акциите откраднаха шоуто от Фед

Както вече споменах, Dow Jones спадна с повече от 2% до тримесечно дъно поради опасения, че спекулантите могат да бъдат посрещнати от регулаторите. Беше денят на FOMC, но никой не можеше да спре да говори за GameStop и късите изстисквания, задвижвани от Reddit и WallStreetBets. Някои инвеститори се притесняват, че големите загуби от хедж фондовете могат да доведат до ликвидация на други инвестиции.

Научете повече за спекулативната търговия с акции.

Всъщност разгръщането на рискови залози е една от основните причини, поради които вчера долара се повиши. Ако днешният доклад за БВП на САЩ за 4-то тримесечие пропусне очакванията, плъзгането може да се ускори бързо. Във времена като тези е важно да запомните, че корекциите винаги са по-бързи и по-агресивни от ралитата. А с понижаването на продажбите на дребно всеки месец през четвъртото тримесечие, рискът е низходящ за БВП доклада.

USD/JPY е уязвима за корекция, но доларовото рали ще се почувства най-силно спрямо високорисковите валути. EUR/USD, AUD/USD и NZD/USD са изложени на най-голям риск от загуби.

Какво да очакваме от Dow Jones тогава?

Дневна графика на Dow Jones
Дневна графика на Dow Jones

 

Снощи Dow затвори при 30 303.17 след спада. Докато отдръпването беше дълбоко, индексът все още се бори с 55-дневната EMA (сега при 30 240.51). По-важното е, че краткосрочната подкрепа 29 879.15 остава непокътната, запазвайки възгледите възходящи засега. Dow Jones наистина би могъл да се отскочи от сегашното ниво и да организира ново рали за удължаване на бичия тренд от 18 166.

Не забравяйте, че корекциите са здравословни за пазарите и са по-често срещани, отколкото повечето осъзнават. И въпреки че има дългосрочен оптимизъм, има и краткосрочни опасения. Възможна е краткосрочна корекция през Q1 на 2021 г. Но аз не мисля, че ще се случи спад над 20%, водещ до мечи пазар на акциите.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.