Доларът опита да се стабилизира вчера на фона на коментарите на Пауъл, но без успех. GBP/USD проби над 1.41 въпреки смесените данни от доклада за заетостта. А швейцарският франк CHF продължава да отслабва и беше най-зле представилата се валута вчера.

За фондовите пазари снощи беше дива сесия с основните индекси, които спаднаха в тандем от началото. Волатилността беше висока с дневни диапазони около 200% от обичайните дни за търговия за американските индекси и DAX.

Пауъл заяви, че Фед остава миролюбив

Инвеститорите започнаха отново да продават щатски долари, след като председателят на Федералния резерв Пауъл даде ясно да се разбере, че в обозримо бъдеще няма да има повишаване на лихвените проценти или изтъняване.

Икономиката на САЩ се възстановява, инфлацията се увеличава и с повече американци, които се ваксинират, перспективите са светли. Всъщност Пауъл очаква да повиши прогнозата за БВП на Фед за 2021 г. до диапазона от 6%. И все пак тези подобрения не са достатъчни, за да може централната банка да се отдалечи от ангажимента си да поддържа облекчена паричната политика, докато устойчивото възстановяване върне икономиката на нива преди COVID.

Биковете по CHF отдавна са на изчезване

Предвид мащаба на неотдавнашната слабост на швейцарския франк, подозирам, че дългите позиции все повече намаляват и вероятно са обърнати в късо изложение. Както и да го погледнете, малцина искат да държат CHF в момента, независимо от статута му на „безопасно убежище“.

Доларовият индекс, от друга страна, не успя да се задържи под 90 и се повиши леко вчера. В посока нагоре биковете би трябвало да са ограничени до 91, докато надолу има достатъчно място за спад към 89-88 в средносрочен план. Изгледите са мечешки, докато зелените пари остават под 91.

DXY и USD/CHF, както знаете, се търгуват заедно през по-голямата част от 2021 г. Коефициентът на корелация бе над 0.90 за повече от месец, но след вчерашните движения спадна на 0.46. Струва си да се отбележи, че GBP/CHF нарасна с 1.45%, AUD/CHF се вдигна с 1%, а CHF/JPY спадна с 0.83%.

Технически анализ на USD/CHF

Дневна графика на USD/CHF
Дневна графика на USD/CHF

 

Пробивът на USD/CHF на съпротивата 0.9045 показва възобновяване на отскока от 0.8757. Интрадей сигналите отново са възходящи към 100% проекция от 0.8757 до 0.9045, приложена от 0.8870, при 0.9128. В посока надолу, ясен пробив под второстепенната подкрепа 0.8994 първо ще се обърне сигналите в неутрални в рамките на деня.

В по-голямата картина спадът от 1.0237 се разглежда като трети лег на модела от 1.0343 (върха за 2016). И все още няма ясен знак за завършването му. Следващата цел ще бъде 138.2% проекция от 1.0343 до 0.9187, приложена от 1.0237, при 0.8640. Във всеки случай е необходим пробив над съпротивата 0.9295, за да се сигнализира за средносрочно дъно. В противен случай перспективите ми ще останат мечи в случай на отскок.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.