Доходността се увеличава, акциите намаляват, доларът и йената се възстановяват

Американските акции претърпяха стръмни разпродажби снощи при рязкото покачване на доходността на хазната, а продажбата се пренесе и на азиатските пазари. Цените на петрола изглеждат стабилни в момента, но скоро може да се повишат до съответните съпротиви. Медта също спадна и може да удължи корекцията до 4.20/10, преди отново да възобнови възходящия си тренд. Златото и среброто също се понижиха.

Йената и доларът се вдигнаха на фона на обрата в рисковите настроения и се възстановяват. Австралийският и новозеландският долари са в дълбоко отдръпване, заедно със паунда. Еврото и швейцарският франк се търгуват смесено за момента.

Бързото ускоряване на доходността в САЩ беше голям шок за пазарите вчера. 10-годишната доходност затвори нагоре с 0.129 на 1.518. Съпротивата 1.429 бе преодоляна, а ралито все още е в режим на ускорение. Биковете вече се фокусират към следващите си цели при съпротивата 1.971, 55-месечната EMA на 1.997 или дори 61.8% корекция на спада от 3.248 до 0.398 при 2.159.

Никой обаче не иска по-високи лихви

Основната грижа е, че ако лихвите са високи, икономиката може да се провали, тъй като много компании имат начин на мислене и бизнес модели, основани на ниски нива (завинаги …). Всъщност никой с дълг не иска по-високи лихви, тъй като тези дългове стават по-скъпи за обслужване. И да, това включва правителството, Фед и потребителите.

Важното е, че това беше световен скок на доходността и макар перспективите да са силни за тази година в САЩ, глобалните централни банкери едва ли ще оценят позитивно скоростта на този ход. Фед ще бъде изправен пред вътрешен и външен натиск да ограничи лихвените проценти. Първата стъпка ще бъде словесна намеса. А ако докладът за PCE в САЩ днес покаже нежелана инфлация, те може да бъдат принудени да действат по-рано.

Как доходността на облигациите влияе върху златото?

Нарастващите доходности на облигациите са лоша новина за златото, което е в низходящ тренд, тъй като разходите по заеми продължават да растат. Докато златото може да се възстанови, ако централните банки опитат да стопират нарастването, което наблюдаваме в доходността, в момента това не изглежда толкова вероятно. Ние не сме на територията на изтъняване на облекченията от страна на банките, така че те може да не смятат, че трябва да го направят. Те могат да разглеждат това като приемлив ход в отговор на силна среда за възстановяване. И последните коментари от Пауъл и други представители на Фед потвърждават това.

В дългосрочен план съотношението между медта и 10-годишната доходност в САЩ е надежден предсказвач за бъдещата посока на жълтия метал. Намаляващото съотношение сигнализира за още един минус за златото. И въпреки че седмичното четене (3.04) на това съотношение достигна най-ниското си ниво от май 2020 г., все още има достатъчно място да се придвижи по-ниско.

Златото се срива, тъй като доходността на САЩ скочи до 1-годишен връх

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

Перспективата не изглежда твърде ярка за жълтия метал и сега го виждаме да тества някои ключови нива на подкрепа при 1765. Пробив под това ниво би довел до тест на дъното от юни при 1670.53. Благородният метал се търгуваше между това ниво и $ 1760 през по-голямата част от второто тримесечие на миналата година. Златото може да получи и първоначална подкрепа около 1740 и 1700 долара. В по-дългосрочен план следващият голям тест за златото ще е на $ 1500.

В посока нагоре, най-близката съпротива се вижда до 10-дневната пълзяща средна (в зелено) при 1790. Но засега краткосрочните изгледи остават низходящи, тъй като бързият Стохастик генерира сигнал за кръстосана продажба.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.