Честит празник на всички българи!!!

Доларът отслабва в консолидационните пазари

Засега пазарите са относително смесени. Опитът за рали на долара беше спрян снощи, докато еврото и швейцарският франк се възстановиха. Стоковите валути също се вдигнаха, водени от озито, с подкрепата на по-добрите от очакваното данни за БВП. И все пак основните двойки и кросове остават да се търгуват в тесни диапазони.

На другите пазари, азиатските акции се вдигнаха след разпродажбата в САЩ вчера вечерта. Златото се възстанови, докато суровият WTI петрол отслабва, но се задържа до краткосрочно ниво на подкрепа. Като цяло движенията са доста консолидиращи.

Крайните PMIs за услугите от еврозоната и PPI, както и финалният PMI за услугите на Обединеното кралство ще бъдат представени в европейската сесия. По-късно през деня САЩ ще пуснат ADP заетостта и PMI за услугите на ISM. Фед ще публикува икономическия доклад на Бежовата книга.

Биковете по паунда пък очакват Пролетното изявление и годишния бюджет за британската икономика. Британският канцлер Риши Сунак вече заяви, че е готов да направи „каквото е необходимо“, но търговците все пак остават предпазливи, тъй като големите надежди често разочароват.

EUR/USD отскочи добре от 1.20. Добри или лоши са по-високите доходности?

Отговорът зависи от това коя централна банка отговаря на въпроса – и това е, което прави разликата за EUR/USD.

Федералният резерв вижда увеличението на възвръщаемостта на дългосрочния дълг на САЩ като знак за по-силни перспективи за растеж. Според Томас Баркин, президент на Ричмъндския клон на Фед, по-голямата тревога за най-мощната централна банка в света е, че 10 милиона американци остават без работа. Думите му отразяват думите на неговите колеги и инвеститорите ще следят внимателно речта на председателя Пауъл в четвъртък. Това ще е последната му поява преди решението на банката за лихвата по-късно този месец.

От другата страна на океана ЕЦБ е все по-притеснена от увеличаването на доходността по държавните облигации на стария континент. Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос е последният, който казва, че базираната във Франкфурт институция е готова да действа, ако разпродажбата вреди на финансовите условия.

Ако възвръщаемостта на американския дълг е по-висока от тази в Европа, определено има място за повече спадове в EUR/USD.

Технически анализ

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

В този момент интрадей сигналите по EUR/USD остават низходящи. Коригиращият модел от 1.2349 е в третия си лег. Пробив под подкрепата 1.1952 ще насочи мечките към 100% проекция от 1.2349 на 1.1952, приложена от 1.2243, при 1.1846. В посока нагоре, движение над незначителната съпротива 1.2100 първо ще обърне сигналите в неутрални. Рискът ще остане леко в посока надолу, докато съпротивата 1.2243 издържи, в случай на възстановяване.

В по-голямата картина покачването от 1.0635 се разглежда като трети лег на модела от 1.0339 (дъното от 2017 г.). По-нататъшно рали може да се наблюдава към съпротивата при 1.2555 (38.2% Фибо корекция на спада от 1.6038 до 1.0339 при 1.2520) Това ще остане предпочитаният от мен сценарий, докато подкрепата 1.1602 издържа. Ще бъдем предупредени за знак за сформирането на връх около 1.2520/55. Но убедителен пробив там ще има дългосрочни бичи последици.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.