Оттеглянето на долара вчера беше относително краткотрайно, тъй като отново възвърна някои позиции в азиатската сесия днес. Настроенията се стабилизираха и при американските акции, които затвориха по-високо, а NASDAQ направи силен отскок. Доходността на хазната също се отдръпна леко.

Днес имаме няколко основни събития, едно от които е решението на BoC по паричната политика. Търговците също изчакват приемането на законопроекта за стимули и доклада за инфлацията в САЩ. Камарата планира да гласува днес пакета за облекчение от 1.9 трлн. долара. Въпреки че винаги има риск инвеститорите да продадат новините, икономическото въздействие на чековете за $ 1400 ще бъде твърде значително, за да се пренебрегва дълго.

В процес на създаване ли е перфектната буря с CPI на хоризонта?

Единственият проблем е, че индексът на потребителските цени също е насрочен за публикуване и се очаква този доклад да засили притесненията на всички относно инфлацията.

Икономиката се подобрява, лихвените проценти са ниски и много инвеститори вярват, че повишаването на цените на суровините ще се превърне в по-широко ценово увеличение. Това от своя страна може да принуди централните банки да преразгледат своите политики и да намалят стимулите по-рано от очакваното. Федералният резерв казва, че това няма да е така, но въз основа на покачването на доходността и щатския долар инвеститорите смятат друго.

Цялостната сила на лунито ни казва, че инвеститорите се подготвят за доза оптимизъм от BoC

Като добавим и срещата на Банката на Канада, определено USD/CAD ще е на фокус. Очаква се BoC да запази паричната политика непроменена днес. Овърнайт лихвата ще остане на ефективната долна граница от 0.25%. Размерът на покупките на активи също ще остане непроменен при CAD 4 млрд. на седмица. Няма да има пресконференция, а актуализираните икономически прогнози ще бъдат публикувани едва през април. Така че, днешното заседание ще е по-вероятно да се окаже не дотам голямо събитие.

Но след по-доброто от очакваното представяне на БВП през 4-тото тримесечие, процъфтяващия пазар на жилища, покачващите се цени на петрола и подновените усилия за ускоряване на разпространението на ваксините в Канада, нарастват спекулациите за това колко скоро политиците ще сигнализират за намаляване на QE. Междувременно канадският долар се търгува близо до тригодишните върхове спрямо американския си колега, на фона на нарастването на доходността на канадските облигации.

Играйте го предпазливо що се отнася до лунито

Канадският долар в момента се търгува като най-силната валута за месеца. Това е така отчасти, защото бе подпомогнат от силното покачване на цената на петрола.

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

Ако BoC сигнализира за оттегляне на QE в краткосрочен хоризонт (някои анализатори смятат, че това може да се случи още на срещата през април), лунито може да възобнови възходящия си тренд спрямо зелената валута. По-миролюбив изход от срещата може да издърпа двойката надолу. Ясен пробив под подкрепата 1.2574 ще засили мечките за повторно тестване на февруарското дъно 1.2467. Пробив там ще възобнови по-големия низходящ тренд от 1.4667 и ще привлече нивото 1.24 като следваща цел.

Ако обаче политиците заемат по-твърда позиция спрямо пазарните очаквания за ранно изтъняване, USD/CAD може да пробие над непосредствената съпротива при 50-дневната ЕMA в района на 1.27. Въпреки това ще е необходимо убедително движение над 1.2880, за да потвърди, че спада от 1.3389 е завършил. Това ще доведе до по-силен ръст към бившата подкрепа, обърната сега в съпротива 1.2994.

Седмична графика на CAD/JPY
Седмична графика на CAD/JPY

 

В същото време, CAD/JPY се оттегли леко, след като удари 86.35 по-рано тази седмица. Известна консолидация вероятно ще се види първо, но изгледите ще останат възходящи, докато подкрепата 83.56 издържа. Очаквам възходящият тренд от 73.80 да се разшири до 161.8% проекция на ръста от 74.77 до 81.90, приложена от 77.91, при 89.47.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.