Доларът отслабва на фона на по-високите цени на акциите и петрола

Азиатските акции се изкачиха до триседмичен връх днес, тъй като инвеститорите следят отблизо предстоящия сезон на печалбите за по-нататъшни признаци на глобално икономическо възстановяване. Цените на петрола също се повишиха заради перспективите за по-силен глобален ръст на фона на увеличените ваксинации срещу COVID-19. Златото също поскъпна вчера.

Инвеститорите стават все по-оптимистични по отношение на предстоящото възстановяване, както се видя вчера и от данните на Sentix за еврозоната. МВФ също повиши прогнозата си за растежа на целия свят и на всички напреднали икономики. Затова на FX пазарът доларът, като валута-убежище спадна до двуседмично дъно. Стерлингът пък пострада от прибирането на печалби, като последните покачвания губят инерция. Канадският долар е следващата най-слаба валута за днес. Йената, еврото и швейцарския франк са изненадващо най-силните.

Целият този оптимизъм води до ясно различие между това, което казва Фед и това, което пазарите вярват, че ще се случи. Още на срещата си през март централната банка преразгледа своите икономически прогнози нагоре, благодарение на всички федерални разходи, които Конгресът отприщи. Въпреки това мнозинството от политиците все пак посочиха, че лихвените проценти няма да бъдат повишени до 2024 г. Този сигнал беше посрещнат с недоверие от страна на инвеститорите, които изглежда вярват, че възходящата икономика ще принуди Фед да повиши лихвите много по-рано. Минутите на FOMC от последната среща може би ще внесат малко повече яснота по-късно днес вечерта, когато бъдат публикувани.

Надеждите за глобално възстановяване отведоха акциите и петрола нагоре

Доклад, че петролните запаси в САЩ, най-големият потребител на горива в света, са спаднали също повиши настроенията за черното злато. Запасите от суров петрол в САЩ са намалели през последната седмица, докато запасите от гориво са се увеличили, според три пазарни източника, позовавайки се на данни на Американския петролен институт (API) преди правителствените данни в сряда.

Производството на петрол в САЩ се очаква да спадне с 270 000 барела на ден (bpd) през 2021 г. до 11,04 милиона барела на ден, заяви във вторник Администрацията за енергийна информация (EIA). Това е по-рязък спад от предишната месечна прогноза за спад от 160 000 барела на ден.

В допълнение, Иран и световните сили проведоха това, което определиха като „конструктивни“ разговори и се споразумяха да сформират работни групи, които да обсъдят потенциално съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. А това може да доведе до вдигане на санкциите на Вашингтон срещу иранския енергиен сектор и увеличаване на доставките на петрол.

Пазарите на суров петрол отскачат от тренд линията

Дневна графика на WTI петрол
Дневна графика на WTI петрол

 

Суровият петрол West Texas Intermediate се вдигна малко по време на търговската сесия във вторник. Цената отскочи от възходящата тренд линия, която се доказа многократно като силна подкрепа. Като се има предвид това, 55-дневната EMA също се намира там, така че изглежда пазарът се опитва да разбере дали ще направи по-голям ход или не.

Понастоящем се опитваме да разберем и дали увеличаването на производството на ОПЕК ще доведе до понижаване на петрола, наред с опасенията от избухването на новата COVID вълна в Европа. От друга страна, възобновяването на търговията продължава да тласка този пазар нагоре. В този случай очаквам да видя по-променливи настроения.

Ясен пробив под тренд линията на подкрепа, 55-дневната ЕМА и нивото 58.30 ще отведе мечките за тестване на 38.2% Фибо на ръста от 33.81 до 64.84, при 54.90. В посока нагоре е нужно убедително движение над върха 62.22, за да се възвърне инерцията на биковете към съпротивата 63.08, последвана от 65.43.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.