Как да направите инвестиционното пътуване свое собствено пътешествие

Ключови моменти

  • Лесно е да се плашите от инвестирането, особено по време на неспокойни пазарни условия.
  • Намирането на темпо, с което Ви е комфортно, е важно, така че се придържайте към дългосрочната си инвестиционна стратегия. Разбирането, че няма „малка“ сума за инвестиране, отваря очите на много хора и те се впускат по-спокойно в този необятен и вълнуващ свят.
  • Има няколко стратегии, които можете да обмислите, за да улесните нещата за Вас.

Ако скорошната турбуленция на фондовия пазар Ви стресна, не сте сами. Всички инвеститори си приличаме по това. Без значение колко пъти виждаме как пазарът преминава през корекции, спадове, мечи пазари, светкавични сривове и откровена паника, това все още е предизвикателство за нашата психика всеки път, когато се случи.

За тези, които тепърва започват, инвестирането е достатъчно трудно дори по време на добри времена. Работата с брокерската компания, спестяването на пари за финансиране на вашата инвестиционна сметка и след това натискането на бутона за купуване при първите Ви сделки с акции, може да бъде стресиращ процес, през който трябва да преминете. Добавете към това притеснението, че може би купувате точно преди голям спад и е лесно да потънете в черни мисли.

Но ако искате да постигнете финансова свобода, трябва да инвестирате. Няма добра алтернатива. Неинвестирането просто не е опция.

Инвестирайте по свой си начин

Това, което можете да направите, е да намерите темпо и стил на инвестиране, които да Ви правят спокойни и уверени. Няма един-единствен начин за инвестиране и много различни начини ще Ви отведат там, където искате да стигнете в дългосрочен план.

Например, много наши приятели, които се присъединяват към нашата инвеститорска общност, подхождат със страх и недоверие в началото. С всички препоръки за акции, които сме направили към момента на присъединяването им, самото стартиране може да изглежда като монументално трудна задача.

Ето защо ние сме подготвили списъци със стартови акции и веднъж седмично правим предложение за най-добрата покупка към този момент. Стартовите акции представляват основни позиции, които според нас са ценни допълнения към всяко портфолио. Или пък за начало на едно ново портфолио. Четирите седмични публикации на  най-подходящите покупки към момента показват акции, в които имаме особено силно доверие към момента на публикацията. И двата комплекта с акции са чудесни места за започване на Вашето инвестиционно пътуване.

Дори и след като решите в какво искате да инвестирате, може би ще се притеснявате да изпратите парите си на работа. Това е напълно нормално и нека Ви предложа няколко стратегии, които да ви помогнат да продължите напред.

Два начина да започнете да инвестирате

На първо място, ако се страхувате, че избраните от Вас акции няма да се справят добре в сравнение с останалата част от пазара, един от начините да преодолеете това е да се присъедините към нас. В този случай няма да Ви се налага да правите анализи на отделни компании и да следите представянето на същите за дълъг период от време. Всичко това го вършим ние и Ви казваме какво и защо да купите и в редки случай Ви даваме съвет да продадете някоя компания, която притежаваме и се обосноваваме защо.

Второ, много инвеститори не осъзнават, че не е нужно да разполагате с огромно количество пари, за да получите разнообразна експозиция на Вашето портфолио. Повечето брокери в наши дни позволяват на инвеститорите да купуват частични акции. Така че, ако искате да купите акции на Amazon.com (NASDAQ: AMZN), но случайно нямате 3000 долара да се въргалят наоколо, няма проблем! Ако имате 500 долара за инвестиране и имате 20 акции, които Ви интересуват, всъщност можете да си купите една малка част от всяка една компания, която сте харесали.

Брокерите, с които ние работим в момента са eToro и Interactive Brokers. Но изборът наистина е голям.

Комбинирането на горните два подхода всъщност може да работи много добре. Времето е доказало това. А при дългосрочното инвестиране, времето е всичко!

Не се страхувайте от инвестирането и започнете сега

Инвестирането може да изглежда страшно. Но не е задължително такова. Наличието на стратегия може да Ви накара да се почувствате много по-добре във Вашето инвестиционно пътуване към финансовата свобода, която винаги сте искали. Направете тази първа стъпка днес.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.