Нервни ли сте, когато трябва да купувате акции?

Ако харесвате подбора на акции като мен, Вие сте на правилното място. Всяка година с нетърпение очаквам да науча повече за поне двадесетина страхотни нови компании.

Неизбежното е, че когато имате толкова много акции, от които да избирате, някои препоръки ще имат по-голямо влияние върху вас от други. Любимите Ви акции може да са в индустрия, която познавате добре, да включва продукти, които използвате всеки ден или да имат някаква друга силна връзка с Вас в живота Ви.

Така че, когато прочетете при нас за покупка на акции, чийто ефект не разбирате веднага, може да се окаже трудно да решите как да процедирате. Трябва ли все пак да купите акциите, дори и да сте нервни за това? А ако пропуснете, дали ще съжалявате?

Два интелигентни начина за изграждане на убеждение

Разбирам отлично, че някои от нашите членове не винаги ще се чувстват комфортно да скочат направо във всяка нова покупка на акциите, които купуваме ние. И това е повече от нормално. Всъщност, харесва ми ангажираността Ви към всяка нова компания, която купуваме. Много от Вас прилагат собствени инвестиционни знания и мнения към тях. И това е чудесен принцип на общо израстване.

Но дори ако определена акция Ви кара да се чувствате нервни, това не означава, че трябва да я отхвърлите безконтролно. Има неща, които можете да направите, за да изградите убеждението си за тази компания с течение на времето.

Един инструмент, който ние ползваме е изграждане на списък за наблюдение. Винаги можете да добавите акция към своя списък за наблюдение и след това да проследявате тази компания. Наличието на акции в списъка Ви за наблюдение Ви помага да сте по-наясно какво се случва с конкретна компания. Така можете да видите дали възходящата теза на нашата препоръка продължава да се прилага с течение на времето, когато се запознаете по-добре с компанията.

Някои членове предпочитат друг подход. Това е частична покупка на дадената акция, като същевременно държите малко пари встрани, за да добавите към позицията си по -късно. Аз отдавна подкрепям инвестирането по този начин. Това означава да купите малко сега, да изчакате да видите как ще реагира пазара и да продължите да добавяте към тази компания при всяка корекция. Дори закупуването на единична акция може да бъде достатъчно, за да се почувствате истински инвестирани в бъдещето на компанията.

Оставете времето да работи за вас

Със сигурност често сте чували, че времето е най-ценният актив, който инвеститорите имат. Обикновено имаме предвид ролята, която времето играе, за да позволи на силата на натрупването да работи с магията си. А това ще Ви помогне да изградите променящо живота богатство. Това, всъщност, е основния принцип в два от портфейлите, които изграждаме – Инвестиционен и Дивидентен.

Но времето може също да Ви даде повече увереност във Вашите инвестиционни стратегии. Обмислянето на препоръчаните акции за известно време, докато напълно разберете и се съгласите с възходящата позиция за компанията, може да доведе до много по-добри резултати, отколкото просто да скочите с главата напред – особено ако допълнителното време Ви дава достатъчно убеденост, за да задържите акциите през неизбежни спадове до извличането на пълната награда от силното дългосрочно представяне.

В крайна сметка това, което решите, е далеч по -малко важно от това да сте взели решение и след това да се придържате към плана си, за да го изпълните.

Ако оставите нервността си да Ви убеди да не вземете решение изобщо, тогава е най-вероятно да изпитате съжаление по пътя на инвестиционната си кариера.

Поздрави,

Николай Тосков

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.