Как растежът побеждава стойността при дългосрочните инвеститори

Откакто станах инвеститор, инвестирането в стойност ме привлича. Идеята от старата школа да плащате $0,50 за нещо, което наистина струва $1, изглеждаше като получаването на безплатни пари.

За разлика от това, винаги съм намирал инвестирането в растеж за малко неудобно и неубедително. Всеки корпоративен лидер дава оптимистични оценки за растежа и много от тях се оказват по-скоро рекламни, отколкото точни. Оправдаването на плащането за акции чрез приемането на най-розовия резултат от всички потенциални варианти противоречи на моите принципи за управление на риска.

Дебатът между инвеститорите за стойност и растеж е поне от век. Всяка страна все още е твърдо отдадена на съответните си философии. И все пак, докато гледам постиженията на растежа през последните 30 години, ми хрумва, че инвестирането в стойност не е толкова дългосрочна стратегия, колкото първоначално си мислех – и че инвестирането в растеж може да бъде най-верният израз на доверие в дългосрочни перспективи за една компания и нейните акции.

Изплакнете и повторете

Инвеститорите на стойност се фокусират главно върху това дали цената на акциите е над или под присъщата стойност на компанията. „Точните“ инвестиции предлагат отстъпки до присъщата стойност на акцията, докато скъпите акции се търгуват много над присъщата им стойност.

Доведени до логичната си крайност, инвеститорите на стойност не трябва да се интересуват от това в какъв тип бизнес инвестират или какви са бъдещите му перспективи. Достатъчно е акциите да не отразяват действителната стойност на компанията (основната философия на Бенджамин Греам). Освен това, планираната стратегия за излизане е проста: когато и ако достатъчно инвеститори признаят истинската стойност на компанията, цената на акциите ѝ ще се повиши до и над присъщата стойност. В този момент инвеститорът в стойност ще заключи, че акциите вече не са изгодни и вероятно ще ги продаде, преразпределяйки капитал в други акции, които предлагат по-привлекателни оценки в момента.

Казано по този начин, инвеститорите на стойност всъщност се надяват да бъдат краткосрочни инвеститори. Колкото по-дълго е необходимо на пазара, за да разпознае присъщата стойност на дадена компания, толкова по-малко пъти инвеститорът може да повтори процеса на намиране на акции с нова стойност и да извлече печалбите от нарастващите цени на акциите. Освен това, колкото по-дълго държите стойностна акция, толкова по-голям е шансът тя да се разкрие като капан за стойност – присъщата стойност пада до цената на акциите, а не акцията да се повиши до присъща стойност.

Обратно, инвестирането в акции на растеж не изисква този вид отношение на изплакване и повторение. Може да отнеме десетилетия, докато перспективите за растеж на една компания се развият напълно. Можете да държите акциите им през целия път и да участвате в успеха на компанията с течение на времето. Освен това, само няколко успешни избора могат да направят цялата разлика в постигането или надминаването на вашите финансови цели.

Смесването на растеж и стойност (това, което ние правим в нашия Инвестиционен портфейл)

Съгласуването на принципите за инвестиране в стойност с реалностите на инвестирането в растеж не е невъзможно, без значение в какво вярват привържениците на която и да е философия. Най-добрите инвеститори в растеж имат подобна ориентирана към стойността перспектива като стойностните инвеститори. Те просто гледат на въпроса от малко по-различна гледна точка.

По-конкретно, инвеститорите в акции на растеж биха твърдяли, че пазарът не успява да разпознае присъщата стойност на компаниите с висок растеж. Твърде песимистичната оценка от по-широката инвестиционна общност може наистина да доведе до пазарна неефективност. Видяхме това с дългосрочни печеливши с висок растеж компании като Amazon.com (NASDAQ: AMZN), където малцина са предвидили потенциала онлайн книжарницата да разшири обхвата си, за да обхване не само цялата електронна търговия, но и по-широк кръг от технология също.

Голямата разлика обаче е, че присъщата стойност на акциите на растеж вероятно винаги се увеличава. Това е тласък в правилната посока за акционерите и възнаграждава дългосрочните инвеститори в тези акции.

Ключово, всъщност, е дългосрочното инвестиране! Всеки вид краткосрочна спекулация не може да доведе до такова животопроменящо богатство, както може дългосрочното инвестиране.

Винаги комбинирайте растеж и стойност!

След като прегърнете умопомрачителната идея, че инвеститорите на стойност могат да намерят стойност в акциите на растеж, това отваря цяла нова гама от възможности. Все още обмислям какво означава това за мен в собственото ми инвестиране, но вече ми отвори очите за акции, на които никога не бих дал втори поглед в миналото.

За някои това може да изглежда, че акциите с растеж са спечелили битката за стойностните акции. Предпочитам да го гледам като смесване на две философии, което дава по-полезен резултат, отколкото всяка една от тях би могла да постигне самостоятелно.

Ако вие все още не сте започнали своето инвестиционно пътешествие, моментът е сега!

Два начина да започнете да инвестирате:

На първо място, ако се страхувате, че избраните от Вас акции няма да се справят добре в сравнение с останалата част от пазара, един от начините да преодолеете това е да се присъедините към нас. В този случай няма да Ви се налага да правите анализи на отделни компании и да следите представянето на същите за дълъг период от време. Всичко това го вършим ние и Ви казваме какво и защо да купите и в редки случай Ви даваме съвет да продадете някоя компания, която притежаваме и се обосноваваме защо.

Второ, много инвеститори не осъзнават, че не е нужно да разполагате с огромно количество пари, за да получите разнообразна експозиция на Вашето портфолио. Повечето брокери в наши дни позволяват на инвеститорите да купуват частични акции. Така че, ако искате да купите акции на Amazon.com (NASDAQ: AMZN), но случайно нямате 3000 долара да се въргалят наоколо, няма проблем! Ако имате 500 долара за инвестиране и имате 20 акции, които Ви интересуват, всъщност можете да си купите една малка част от всяка една компания, която сте харесали.

Брокерите, с които ние работим в момента са eToro и Interactive Brokers. Но изборът наистина е голям.

Комбинирането на горните два подхода всъщност може да работи много добре. Времето е доказало това. А при дългосрочното инвестиране, времето е всичко!

Не се страхувайте от инвестирането и започнете сега

Инвестирането може да изглежда страшно. Но не е задължително такова. Наличието на стратегия може да Ви накара да се почувствате много по-добре във Вашето инвестиционно пътуване към финансовата свобода, която винаги сте искали. Направете тази първа стъпка днес.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.