Сигурното инвестиране и има ли такова животно?

Инвестирането за много хора може да бъде страшно. Без значение дали имате голяма сума за инвестиране или тепърва започвате, вие излагате на риск трудно спечелените си пари. Когато акциите падат, както видяхме през последните няколко месеца и особено интензивно тези дни, това може да Ви изнерви и дори да Ви накара да искате да се измъкнете от пазара, независимо от цената.

Ако искате да спечелите променящата живота Ви възвръщаемост, която фондовият пазар може да предложи, никога няма да елиминирате напълно рисковете от инвестиране. Можете обаче да контролирате тези рискове и да направите Вашата инвестиционна стратегия по-сигурна. Четирите съвета по-долу не са трудни за следване, но те могат да направят огромна разлика в това колко сигурни се чувствате при инвестирането си.

1. Дръжте заделени пари на страни 

За да инвестирате успешно в акции, имате нужда от дълъг времеви хоризонт. Дали акциите се покачват или падат за кратки периоди от време няма много общо с основната бизнес сила на компанията. Ако инвестирате с идеята да изтеглите пари следващия месец или дори следващата година, най-вече просто залагате, че краткосрочните пазарни движения ще бъдат във Ваша полза.

Заделянето на пари настрана прави две основни неща за инвеститорите. Първо, това Ви дава източник на пари за разходи, без да се налага да продавате акции в потенциално лош момент. Второ, ако възникне голяма възможност за инвестиране, наличието на пари в брой Ви позволява да купувате акции в идеалния момент.

Размерът на заделените пари зависи от Вашите нужди. По-младите инвеститори трябва да се стремят да разполагат с пари за разходи за три до шест месеца, заделени за спешни финансови ситуации. За пенсионерите разполагането с пари в брой за покриване на няколко години разходи премахва целия риск да се наложи да продават на падащ пазар.

 2. Инвестирайте в третини

Като цяло, колкото по-рано инвестирате в акции, толкова по-дълго ще растат парите ви. Естествено е обаче да се страхувате, че ще купите акции точно преди да паднат. Ако се притеснявате да заемете пълна позиция в акции наведнъж, едно от решенията е да вземете наличните си пари и да ги разделите на три. Инвестирайте една трета точно сега и след това планирайте да инвестирате още една трета след месец-два и последната част месец-два след това.

При този подход един път ще плащате малко повече, друг път ще хванете по-добра цена и ще платите по-малко. Но при всички варианти ще чувствате, че поемате по-малък риск и това ще влияе благотворно на психиката Ви.

3. Дивидентни акции

Акциите от дивиденти обикновено се издават от компании, които не срещат голяма волатилност, но пък изплащат процент от приходите си обратно на акционерите. Акциите от дивиденти често се използват от инвеститори, които иска да увеличат доходите си без много риск.

Защо е безопасно?
Добрите дивидентни акции ще изплащат постоянна сума на акционерите всяко тримесечие и обикновено е по-добра възвръщаемост от облигациите. По природа акциите с дивиденти няма да се покачват и понижават в цената като другите акции, така че не са толкова уязвими към големи пазарни спадове.

4. Дръжте 15 или повече акции в портфолиото си

Може да бъде изкушаващо да купите само една или две акции, като си помислите, че ако достигнат големия момент, всички или почти всичките Ви пари ще спечелят максимално възможната възвръщаемост. Въпреки това, шансовете за действително идентифициране на голям победител в акциите са изключително ниски, ако направите само един или два замаха.

Наличието на поне 15 акции във вашето портфолио осигурява добър баланс между максимизиране на възвръщаемостта и минимизиране на риска. Пак ще видите значителни печалби в нетната си стойност, ако една акция в портфолио от 15 акции се повиши, но също така няма да страдате твърде много, ако една компания понесе голям удар.

Останете спокойни.

Ако се притеснявате да инвестирате, бъдете сигурни, че не сте сами. Но това не означава, че не трябва да инвестирате. Следвайте тези четири съвета и ще се почувствате по-уверени от всякога в усилията си за инвестиране. А и нашият екип е винаги насреща да Ви помогне в това начинание.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.