Какво трябва да знае всеки инвеститор за вътрешните продажби

Една от най-важните защити, с които се ползват инвеститорите в САЩ, е изискването корпоративните вътрешни лица да разкриват транзакциите си в акции на тяхната компания. Чрез регулиране кога и как вътрешни лица могат да купуват и продават акции, Комисията за ценни книжа и борси на САЩ не позволява на тези със специален достъп до ключова информация да се възползват от вътрешните си познания.

Странична полза от законите за търговия с вътрешна информация е, че когато вътрешните лица правят транзакции, можете да разберете за това. Лесно е да разгледате документите на SEC и когато ръководителите са готови да преминат през всички етапи, необходими за закупуване или продажба на акциите им, това може да изпрати мощно послание за техните лични възгледи за инвестиционния потенциал в акциите на компанията.

По-специално, вътрешната покупка на акции е голям знак за доверие на ръководството в акциите на тяхната компания. Повечето ръководители вече имат огромен финансов интерес към успеха на своята компания, така че добавянето във финансовата им експозиция чрез допълнителни покупки на акции е недвусмислен индикатор за силна вяра в бъдещето.

Неяснотата на вътрешните продажби

Вътрешните продажби често се описват от гледна точка на тяхното очевидно несъответствие със собствените бъдещи възгледи на компанията. Ако ръководителите наистина вярват в перспективите на компанията, аргументът е, защо биха продавали? Изводът е, че трябва да има нещо наистина нередно с една компания, за да се стигне до  вътрешни продажби.

Причините за вътрешните продажби на акции, обаче, не са толкова ясни. Това е така, защото повечето корпоративни лидери сега получават по-голямата част от своите компенсации под формата на акции, опции или други стимули, базирани на собствен капитал. С относително малки суми, идващи от парична заплата, ръководителите често трябва да продават акции, за да плащат обикновени лични разходи или дори само за покриване на данъчната сметка за определени видове компенсации.

Чудесен пример сред препоръките на toskov.com беше Илон Мъск на Tesla (NASDAQ: TSLA), който дължеше милиарди данъци в резултат на опции за акции, които беше получил и искаше да упражни. За да плати на IRS, главният изпълнителен директор продаде десетки милиони акции на Tesla. И все пак отчасти поради акциите, получени при упражняване на опциите, нетната позиция на Мъск в Tesla не спадна с толкова, колкото предполагаха заглавията.

Продажба на висока и продажба на ниска цена

Това, което може да бъде още по-смущаващо, е да видите как вътрешни лица продават, след като цената на акциите им вече е паднала. Това може да изглежда като призив за изоставяне на кораба на всяка цена.

Но това, което е по-типично, е, че вътрешни лица създават предварително определени планове за продажба на определени части от своите активи на редовни интервали, независимо от това, което се случва на фондовия пазар. Тези планове, известни като планове 10b5-1 според правилото на SEC, което ги разрешава, позволяват на вътрешни лица да извършват продажби на акции, без да нарушават правилата, обхващащи лица, които редовно разполагат с вътрешна информация.

След като планът е в сила обаче, ръководителите обикновено трябва да го изпълнят. Такъв е случаят, дори ако промените в цената на акциите обикновено могат да ги накарат да променят решението си да искат да продадат акции. Всъщност, неизпълнението на предварително планираните продажби на акции по план 10b5-1 само по себе си би предизвикало опасения относно недопустими практики за търговия с вътрешна информация. 

Копайте по-дълбоко

Поради всички тези сложности е важно да не прибързвате със заключението, че трябва да обърнете курса на вашата дългосрочна инвестиционна стратегия и да продадете акции само защото чувате за вътрешни продажби в дадена компания. В историята почти винаги има нещо повече от загуба на доверие в корпоративното управление.

Това не означава, че вътрешните продажби никога не са индикатор, че ключови фигури в дадена компания са променили възгледите си за нейните бизнес перспективи. Преди да направите това заключение обаче, трябва да потърсите други признаци на колебливо убеждение сред висшите корпоративни лидери. Едва след като копаете малко по-дълбоко и изградите сериозен мечи казус, трябва да започнете да се питате дали първоначалната ви теза зад инвестирането в компанията е била правилна.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

Вътрешните транзакции предлагат уникална гледна точка за това как бизнес лидерите разглеждат акциите на собствената си компания като инвестиция.

И все пак, въпреки че вътрешното купуване на акции е почти винаги възходящ стимул за цената, вътрешните продажби могат да се случат по много различни причини.

Правенето на грешни заключения от вътрешните продажби може да струва скъпо.

Присъединете се към нас и влезте в света на инвестициите!

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.