Меко приземяване или рецесия през 2025 г.? Ето какво трябва да знаете

  • Най-очакваната рецесия в историята все още е вероятна, поради лепкавата инфлация, принуждаваща Фед да вдига и да дължи лихвите високи, докато нещо не се счупи.
  • Излишните спестявания са изчерпани за средната класа и бедните, а разходите с кредитни карти могат да поддържат икономиката само за кратко.
  • Инфлацията все още е висока, с лихви по кредитни карти на рекордни нива, а сега студентските заеми изсмукват $503 на месец от 40 милиона щатски домакинства.
  • Рецесията вероятно ще започне между юли 2024 г. и първото тримесечие на 2025 г., въпреки че може да започне чак в края на 2025 г. Хубавото за сега е, че моделите я изместват непрекъснато назад във времето и в крайна сметка, ако ФЕД не объркат нещо, може да я прескочим.
  • Базовият случай е пазарът да отскочи от текущите нива, преди фундаментите да наваксат S&P и да падне с около 20% до 30% до нови дъна, като накрая достигне последното дъно. За щастие има сини чипове с висока стойност, които можете спокойно да купите днес, които вече са оценени за тази рецесия и може да са близо или вече са достигнали дъното.

Има ли чувството, че рецесията от 2022 г., а след това през 2023 г. и след това през 2024 г. е най-очакваната рецесия в историята?

Това е така, защото беше и все още е… само че сега е рецесията от 2025 г.

Преди да хвърлите твърде много критики към икономистите, имайте предвид, че сме изправени пред нещо безпрецедентно, $9 трилиона стимули, за които няма модели.

Излишните спестявания, измерени от това колко американци имат в техните чекови или спестовни сметки в сравнение с нивата преди пандемията, току-що започнаха да се изчерпват за средната класа, а богатите все още седят върху $8K в допълнителни пари.

Компаниите за кредитни карти бързо се възползваха от възможността да вдигнат лихвите от 14% на 20%, като никога не са ги намалявали по време на пандемията.

Сега най-високата инфлация от 42 години започва да хапе по джоба всеки един американец.

Вече три години средният доход на домакинствата е негативно коригиран спрямо инфлацията, което обяснява защо американците са толкова ядосани въпреки впечатляващо устойчивата икономика и най-добрия пазар на труда от 54 години насам.

Така че нека бързо да прегледаме какво се случва с щатската икономика, какво вероятно означава това за корпоративните печалби и кога исторически можем да очакваме този мечи пазар най-накрая да приключи.

1. Какво се случва с инфлацията?

Основната инфлация е CPI и тя скочи до 0,6% на месечна база благодарение на по-високите цени на енергията.

Основният CPI все още се повиши с 0,28% или 3,6% на годишна база.

Core PCE е официалният измерител на инфлацията на Фед. За това се отнася дългосрочната цел от 2% и докато годишната лихва за месец беше 1,2%, годишната стойност продължава да остава упорито висока.

Фед има други измерители на инфлацията и смята, че се проваля много сериозно в контролирането на инфлацията.

  • използвайки техните си критерии за оценяване

Добре, но какво да кажем за бъдещето? Какво прогнозира Фед по отношение на инфлацията през следващите няколко месеца?

Докладите за септемврийската инфлация ще излязат през октомври и можете да видите, че се очаква известно подобрение с 3,7% основен PCE.

Но лошата новина е, че Фед очаква месечният Core PCE да се утрои до 0,32%.

  • 3,9% годишно основно PCE

Междувременно CPI се очаква да достигне същите 3,7%, както е сега, а годишният месечен CPI – 4,9%.

Използвайки същата кошница за индекс на потребителските цени, която използва правителството, 10 милиона точки с данни в реално време, актуализирани ежедневно, показват инфлация с около 0,4% над дългосрочната цел на Фед.

Пазарът на облигации очаква 2,3% до 2,6% дългосрочна инфлация и ето любимия дългосрочен измерител на инфлацията на Фед.

Любимият измерител чрез облигациите на очакванията за инфлация на Фед бавно се покачва с течение на времето, тъй като инфлацията се задържа, а Фед не изглежда да има нервите да продължи да качва лихвите.

Официалната прогноза на Фед е за едно последно повишение през ноември и след това да запази лихвите на 5,5% до ноември 2024 г.

Но собственият модел на Фед за таргетиране на инфлацията от 2% казва, че Фед трябва да е на 7% до 8% лихвени нива в момента.

Моделът на Фед в Сан Франциско изчислява, че Фед е на 7%, включително QT и регионалната банкова криза.

Федералният резерв иска да не бърза с повишенията, защото все още вярва, че може да постигне гладко кацане.

Това никога не се е случвало с инфлация, започваща от 5+%, но Фед смята, че може да успее да го постигне. Всъщност неговият основен случай е, че ще постигне меко кацане,  без значително увеличение на безработицата.

И така, ето какво вероятно означава това за вас по отношение на краткосрочните лихви.

  • Fed ще държи или 5,25%, или 5,5% лихви през по-голямата част от 2024 г
  • високодоходни спестовни сметки, които се движат около 5% (естествено не българските банки, но и за нас има решение в спестовен влог в Револют или в акаунта ви в еТоро и Интерактив брокерс. И двата брокера плащат хубави лихви за парите в кеш, но за сега първенци са Револют)
  • безрискови краткосрочни съкровищни бонове 5% до 5,5%
  • разходите по заеми нарастват стабилно (не за нас, все още)

Само напомняне, че кредитните карти са на най-високото си лихвено ниво в историята на САЩ.

Когато Фед беше на 6% в края на 90-те, лихвите по кредитните карти бяха 16%.

Когато бяха на нула по време на пандемията, те бяха 14%.

А сега те са 21% и вероятно ще продължат да се изкачват със стабилна скорост.

Какво се случва с дългосрочните лихвени проценти

През последните 3 месеца доходността на 10-годишните облигации е нараснала с 0,7% в неочакван ход, който шокира повечето икономисти.

Причината е, че пазарът на облигации сега става все по-малко сигурен относно това какво ще направи Фед и къде ще стигне инфлацията.

Миналата седмица реалната доходност на 10-годишни държавни облигации достигна 2,38%, най-високата стойност от 16 години.

По време на пандемията Фед постави лихвените проценти на дъното и пазарът на облигации беше толкова сигурен, че инфлацията ще остане укротена завинаги, че имаше желание да спекулира с отрицателни лихви като в Европа.

Ето как реалната доходност може да стане отрицателна.

Историческата реална доходност от 1790 г. насам е 1,5%, към която нормализирахме в началото на 2023 г. и след това излетяхме до нови върхове през последните седмици.

Какво кара реалната доходност да скочи толкова бързо, когато прогнозите за инфлация не се повишават?

  • Несигурността около това до къде Фед ще толерира инфлацията.

Официалната линия на Фед е „Ние оставаме ангажирани с 2% дългосрочна инфлация“, която сега очаква да се случи през 2027 г.

Пазарът на облигации обаче смята, че Фед ще толерира горния си диапазон от 2,5%.

Някои икономисти призовават Фед да толерира инфлация от 3% до 4%, което би означавало, че 10-годишните доходности от 4,5% до 5,5% биха били нормални и здрави.

Добавете $1,5 трилиона продажби на облигации тази година и липсата на японски купувачи и имате много неликвиден пазар за тези нови облигации.

Bank of America смята, че най-лошият сценарий е реалната доходност да се повиши до 3% или 0,6% от сегашната си позиция.

  • около 5,25% 10-годишна доходност
  • около 5,5% 30-годишна доходност

2. Какво се случва с щатската икономика?

Добре, значи Федералният резерв почти е приключил с кръстоносния си поход или поне така казва; пазарът на облигации е сигурен, че Федералният резерв е приключил с повишаването и лихвените проценти скочиха, свивайки капиталовите разходи в корпоративна Америка.

Дали скокът на тези лихви е причината NEP да намали наполовина насоките си, предизвиквайки спад от 33% за 2 дни? категорично ДА.

Задейства ли това вълна от неизпълнение на задълженията им в офис имотите, което вероятно обяснява предстоящото намаление на дивидента с 20% на WPC? Много вероятно.

Но какво да кажем за реалната икономика?

Икономическият модел на Федералния резерв в Атланта казва, че икономиката им расте с 5% годишно. И числата на БВП винаги се коригират спрямо инфлацията.

Моделът на Федералния резерв на Ню Йорк казва, че растежа е 2% – дългосрочния икономически потенциал.

Но имайте предвид, че границата на грешка сега е над нулата, така че можем почти да изключим тайна рецесия, скрита по някакъв начин в данните.

Що се отнася до седмичните икономически данни, дългосрочните индикатори все още сочат към рецесия, съгласувайки се с водещите индикатори на борда на конференцията на САЩ.

От август 2022 г. икономиката отслабва всеки месец според същия този борд.

Това е втората най-дълга поредица в историята на това проучване.

Обърнете внимание, че единственият път, когато беше по-дълъг период на намаляващи водещи икономически индикатори, беше преди Голямата рецесия, когато отне 42 месеца на повишаване на Фед, преди да влезем в рецесия.

Дългите и променливи забавяния могат да отнемат много повече време, отколкото хората си представят.

Особено с толкова много потребители и фирми, които потъват в лихвен дълг, който или ще трябва да бъде изплатен, или прехвърлен на много по-високи разходи след години.

Някои икономисти твърдят, че увеличенията на Фед се движат в икономиката със светкавична скорост, защото Фед изпрати плановете си преди време и всеки на Уолстрийт може да провери CME, за да получи прогнози за вероятността на лихвения процент в реално време.

От друга страна, и това е нещото, в което аз лично вярвам, ако повечето американци са прекалили с  дългове и са заключили ниски лихви преди години, тогава защо трябва да очаквате повишения на лихвените проценти с 5,25%, направени за рекордно време, незабавно да ударят икономиката?

А какво да кажем за ипотечните лихви?

Те току-що достигнаха нови върхове и продажбите на съществуващи жилища паднаха стремглаво.

Продажбите на съществуващи жилища са на най-ниското си ниво от 12 години благодарение на ипотечните разходи, скочили 4 пъти след най-ниските им нива през 2013 г.

Добре, значи цените на жилищата трябва да се сринат, нали?! Намаляване с 10%, 20%, 30%, нали?

Не, инфлацията на цените на жилищата падна от над 20% до леко отрицателна за един месец и сега се върна към нула.

Цените на жилищата сега отново се покачват, почти 1% на месец и това е 5-ият пореден месец на покачване на цените.

  • 11,4% годишно увеличение на цените на жилищата

Така че можете да разберете защо Jamie Dimon е малко притеснен, че Федералният резерв може да продължи да се издига до нива, които дори наскоро биха изглеждали абсурдни или безумни.

Всъщност не сме готови за 7% лихвени проценти на фондовете на Фед, защото според Фед на Сан Франциско вече сме там и 7% лихвени проценти биха били равни на 9% лихвени проценти.

Прокси процентът влияе върху обратното печатане на пари от Фед в момента.

Представете си, че е 2006 г. и Фед изобщо не е правил QE. Сега си представете, че Федералният резерв повишава лихвите от 0% на 7% за 18 месеца.

А сега си представете, че това няма да доведе до рецесия в даден момент. Трудно е да си представим, нали?

3. Какво се случва с печалбите (спойлер – анализаторите са прекалено оптимистични)

Анализаторите са изключително оптимистично настроени, че след 6% спад на печалбите през 2023 г., причинен от намаляващата инфлация, растежът на печалбите ще се възстанови с 11% и след това ще се ускори допълнително до 13% през 2025 г.

В контекста 6% е историческият темп на растеж на печалбите и анализаторите смятат, че продължаващото господство на големите технологии ще доведе до ръст на приходите от 8,5% в дългосрочен план.

Но не се ли очаква рецесия през 2024 г. или най-късно през 2025 г.? Да, така е.

Федералният резерв винаги повишава лихвите и ги оставя високи, докато нещо не се счупи, което да ги принуди да ги намалят.

И така, колко често печалбите се увеличават по време на рецесия? Колко често се повишават с 25%?

Печалбите никога не растат по време на рецесия, дори когато инфлацията бушува от 15%, както беше през 1980 г. и цените скачат заради нея.

И така, как си обяснявате печалбите с 25% по-високи по време на рецесия, която приключва само защото Фед намалява лихвите, защото инфлацията се срива и цените вече не растат?

Просто няма как да се случи.

И така, ето какво означава това за фондовия пазар, ако приемем че идва рецесия по всяко време през 2024 г.

S&P Bear Market Bottom Consensus Model Recession 2024 (Няма значение кога ще започне)

Earnings Decline S&P Trough Earnings Historical Trough PE Of 14 (13 to 15 range) Decline From Current Level Peak Decline From Record Highs
0% 276 3858 10.0% -20.0%
5% (consensus) 262 3665 14.5% -24.0%
10% 248 3472 19.0% -28.0%
13% (historical average 240 3356 21.7% -30.4%
15% 234 3279 23.5% -32.0%
20% (Morgan Stanley, Moody’s) 220 3086 28.0% -36.0%

(Източник: Bloomberg, FactSet)

Разбирате ли защо точно сега не препоръчвам на никого да купи S&P или Nasdaq?

  • S&P е 5% исторически надценен, ако се приеме, че няма да има рецесия
  • Nasdaq е надценен с 30%, ако приемем, че няма да има рецесия

Заключение: Рецесията все още е вероятна, просто отново се отлага

Инжектирането на 9 трилиона долара в икономиката чрез стимули и QE (количествени облекчения) направи прогнозирането на най-очакваната рецесия в историята по-трудно, но данните все още показват, че вървим към рецесия.

Вероятно е през 2024 г. или дори през 2025 г.

  • най-дългото историческо изоставане от първото повишение на лихвите на Фед до рецесията е 42 месеца
  • 16 септември 2025 г. в този случай

За щастие, рецесията няма да е проблем за най-качествените сини чипове.

Не винаги е лесно да разберете кои са те.

  • Boeing беше Ultra син чип, докато пандемията не унищожи дивидента му.
  • Simon Property беше Ultra син чип, докато пандемията не наложи орязване на дивидентите.
  • Годините на влошаване на фундамента на 3M и сега вероятно много по-големи от очакваните правни задължения представляват висок риск от намаляване на дивидента, а рецесията през 2024 г. или 2025 г. може да бъде последният пирон в този ковчег.

Но с изключение на шепа страдащи сини чипове, повечето от сините чипове, Super сините чипове и Ultra сините чипове се държат страхотно на фона на растящите лихвени проценти и всякакъв вид политическа лудост, включително геополитически стрес, невиждан от 80-те години.

Това показва силата на дивидентното инвестиране на сини чипове!

Това е най-добрата инвестиционна стратегия от последните 50+ години и нещото, на което съм готов да заложа спестяванията си, както и надеждите, мечтите и спестяванията на цялото ми семейство.

п.п. Извинявам се за дългата статия. Пиша я от няколко дни и се оказа, че искам да кажа много неща. Дано я дочетете то тук, защото мисля, че определено си струва 🙂

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.