Пазарна перспектива: Какво ще стане, ако Федералният резерв покачи лихвите, намали ги или не направи нищо?

Резюме

  • S&P 500 претърпява корекция, като възможните цели са 4800, 4550 и 4100.
  • REITs са намалели с 8% от началото на годината поради промяна в настроенията към лихвените проценти „по-високи за по-дълго време“.
  • Ние даваме 3 възможни изхода и последици.

Има неща, за които бях прав, а за други не.

В края на миналата година написах своите прогнози за S&P 500 през 2024 г. и дадох следната перспектива:

Така че, тъй като петролът не трябва да оказва влияние върху инфлацията, Фед няма да има нужда да увеличава лихвите си отново и пазарът ще се развълнува, което ще доведе до намаляване на лихвите, вероятно през април-юни, както Фед ще иска за да се уверите, че инфлацията ще намалее и ще остане ниска за известно време.

Това е настройка, която е доста възходяща за първата половина на годината, която може да види S&P 500 да пробие нови върхове и да достигне 5200, преди да се обърне обратно надолу на фона на намаляване на лихвите, може би нови конфликтни уайлд карти и нестабилност на изборите в Щатите.

Докато настъпят изборите, пазарът може да достигне дъно от около 4600 и да организира ново рали в края на годината, което би дало справедлива цел от 4850.

Първата половина на прогнозата определено беше вярна. S&P 500 надмина 5250 преди няколко седмици и върна доста от печалбите през тази година, намалявайки до 5022.

Следващият ми кол беше, че пазарът ще спадне до 4600. Изглежда графикът сега се е променил. Но мисля, че това със сигурност все още е възможно. Всъщност има 3 основни възможни цели за тази корекция:

  • 4800
  • 4550
  • 4100

С други думи, ако пробием под 4800, мисля, че ще паднем поне до 4600, а ако пробием под 4600, ще паднем до 4100.

Ако корекцията е плитка до 4600 или 4800, тя може да продължи най-много още месец, преди да се повишим.

Не мисля, че е ударен някакъв голям връх.

Добре, това беше моята актуализация относно гадаенето по кристалното кълбо 🙂 

Но също така писах за моята секторна перспектива, която не се представи съвсем добре.

Вярвах, че настроенията ще се сближат със сигурността, че лихвите ще бъдат намалени и че това ще бъде от полза за определени сектори, включително REITs.

Вместо това REITs са надолу с 8% от началото на годината, тъй като настроенията се изместиха от „неизбежни намаления на лихвените проценти“ към „по-високи за по-дълго време“.

Вярвах, че цените на енергията ще останат стагниращи с повече рискове за намаляване, отколкото за повишаване, но подцених увеличаването на търсенето от Европа, Китай и Индия, както и находчивостта на Украйна при атаката на руската петролна инфраструктура.

Вместо това енергията е нагоре. Нашите портфейли все още имат 2x до 4x по-висока енергийна експозиция от S&P 500, така че това не е лошо за нас.

Поддържах мнението си, че потребителските дискреционни акции трябва да се справят добре и да наваксат Amazon (AMZN) и Tesla (TSLA), които водеха сектора през 2023 г.

Това определено беше случаят със страхотното представяне през първото тримесечие на Lowes (LOW), Home Depot (HD), Target (TGT) и Dicks Sporting Goods (DKS).

Финансите наистина не са се подобрили въпреки някои обещаващи резултати.

Инфлацията намалява. Всеки, който може да погледне ясно данните, би видял това (повече за това след минута), но в реалната икономика не е толкова очевидно, че някой някога ще стигне отвъд заглавията.

Може ли Фед да повиши лихвите?

Доста такива материали срещнах. Такава идея започна да пълзи сред масовите публикации

Това е нелепо.

Единственото нещо, което поддържа инфлацията, са лепкавите данни за недвижими имоти. Единствената причина, поради която данните за наемите на недвижими имоти в инфлационните числа са лепкави, е, че това са фалшиви данни.

Owners Equivalent rent е лошо проучване, което пита собствениците на жилища колко би им струвало да наемат дома си, ако не го притежават. Това силно зависи от текущите цени на жилищата и не отразява реална информация, тъй като често имотите под наем имат различни атрибути (размер, тип, география) от притежаваните къщи, което прави това безполезно. Данните за наемите се правят чрез проучване на малък брой домакинства и BLS събира данните… два пъти годишно.

Така че очевидно, когато имате едно число, което е просто ехо на това, което са направили цените на жилищата преди 6 месеца, и данни за наемите, които не са актуални, ще има известна нестабилност, преди числата да покажат истинските стойности.

Само ако имаше по-добър начин!

Има. Всъщност има няколко!

Apartmentlist събира данни в реално време за наемите в цялите щати.

Те виждат, че новите наеми всъщност показват отрицателен растеж на годишна база, въпреки че наемът на основното жилище според CPI остава на 5,8%.

Или има истинска инфлация, която вместо да използва OER, използва действителните разходи на собствениците на жилища: ипотеки, поддръжка, застраховки, данъци върху собствеността.

Техните данни за наем също идват от източници на живо онлайн, което ги прави по-актуални.

Това, което разкриват данните на Trueflation, е, че общата жилищна инфлация е 3,45%, водена от 4,7% инфлация в разходите за притежание на жилище (което разбира се е завишено, тъй като ставките са по-високи, увеличавайки разходите за ипотека).

Ако запазим CPI от 37% разпределение и приложим 3,45% инфлация към недвижимите имоти, основният CPI щеше да бъде 2,68%, а не 3,5%, или много по-близо до целта на Фед.

Освен това Trueflation вярва, че 37% от индекса за недвижими имоти не отразява истинските модели на харчене на американците и отделя само 23% за недвижими имоти.

Текущата им оценка за инфлацията (която се актуализира ежедневно) е 2%.

Всеки, който казва, че инфлацията расте твърде бързо, просто не разбира какво влиза в заглавните числа.

Говорейки за заглавия, мога да кажа, че основните проблеми в икономиките идват от журналистите.

Сериозно. Те процъфтяват в насаждането на страх, а не в обучение на масите. Хората виждат тези заглавия, виждат армагедон и след това формират пазарен възглед около идеята, че Федералният резерв ще увеличи лихвите.

Никой сериозно не мисли, че ще има поход, но виждате следните заглавия:

CNNФед може все още да не е приключил с повишаването на лихвените проценти

Ако се зачетете в текста, разбирате, че няма реално основание за това заглавие. Журналистът се опита да намери звуков фрагмент, в който думата hike излиза от устата на всеки, свързан с Федералния резерв.

Управителят на Фед Мишел Боуман, може би най-яростният глас на централната банка, наскоро каза, че би подкрепила повишаване на лихвения процент, „ако инфлацията се задържи или дори се обърне“.

Президентът на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари миналата седмица изложи възможността изобщо да не намалява лихвите тази година. Той също така каза, че повишаването на лихвите „със сигурност не е изключено“. Но той каза, че е малко вероятно. Тази година Кашкари няма да гласува решения за паричната политика.

Подобно на Боуман и Кашкари, президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс каза, че повишаването на лихвените проценти не е част от неговата основна перспектива. Но той каза, че в момента дори не обмисля увеличение на ставката.

Това е поредната черна точка в полето на журналистиката.

BloombergУвеличаването на ставките на Фед до 6,5% е „реален риск“ за стратезите на UBS

Ако обаче пак се зачетете в текста, то установявате, че заглавието отново използва саундбит за насърчаване на страх:

Докато основният сценарий на банката е за две намаления на лихвените проценти тази година, UBS сега вижда нарастваща възможност инфлацията да не успее да се понижи до целта на Фед, което ще стимулира връщане към повишения и ще предизвика дълбока разпродажба на облигации и акции.

Следващата статия видях тази статия в Marketwatch, в която Лари Съмърс казваше, че повишаването на лихвите е сериозна възможност.

Ето заглавието: „Сериозна възможност“ следващият ход на Фед да е повишение на лихвените проценти, предупреждава Лари Съмърс

Две точки. Първо каква е сериозната възможност? Всичко е възможност. Не всичко е вероятно.

Още веднъж Journo прави умствена гимнастика около цитата на Съмърс, защото ако наистина гледате видеоклипа, в който той обсъжда това, това е пълният цитат:

„Мисля, че шансовете са, че следващото движение на лихвите ще бъде по-скоро надолу, отколкото нагоре, но трябва да определим по-голяма вероятност следващият ход да бъде нагоре, отколкото преди няколко месеца“

Вероятността за повишаване на лихвите е по-висока, отколкото преди няколко месеца. Преди няколко месеца можеше да е 5%. Сега може да е 10-15%.

Това не го прави вероятен сценарий.

Разбира се, единственият заместващ знак, за който винаги съм предпазлив, е петролът. Търсенето расте и цените отново се покачват.

Познавам един страхотен енергиен анализатор – HFIR.

Наскоро той написа статия, която оспорва две преобладаващи възгледи на петролния пазар:

  1. Първо, той оспорва ефективността на доброволните съкращения на ОПЕК+, като твърди, че извън Саудитска Арабия тези съкращения не са значителни, което води до надценяване на доставките.
  2. Второ, това поставя под съмнение точността на данните за производството на петрол в САЩ, което предполага, че те са били надценени, което води до погрешни схващания относно бъдещия ръст на производството.

Тези несъответствия, твърди статията, ще доведат до по-строг пазар на петрол от очакваното до 2025 г., противно на консенсусните прогнози за излишък. Той подчертава значението на разбирането на реалните данни за производството и износа, вместо да разчитаме единствено на прогнозни цифри. Анализът предполага, че след като пазарът разпознае тези несъответствия, особено отмяната на доброволните съкращения и действителния спад в производството в САЩ, цените на петрола могат да бъдат подложени на значителен натиск нагоре, потенциално надхвърляйки $90/bbl WTI.

Това е добро изследване и трябва да кажа, че не мога да споря с него.

Мисля, че тази година ще останем в диапазона от $75 до $90. Тъй като петролът струваше 70 долара между април и юли миналата година, той ще продължи да поддържа известен възходящ натиск върху CPI. Тъй като данните за наемите се очаква да отнеме още 6-10 месеца, за да започнат да отразяват реалността, общите числа за инфлация може да останат поддържани за известно време.

Ще е необходимо петролът сериозно да се повиши над $90, за да може Фед да обмисли повишаване на лихвите.

Не виждам това да се случи.

Ако беше така, целият пазар щеше да претърпи огромен спад, без енергийните акции. Просто не мисля, че 2022 г. е отново на ход.

Вероятност за повишаване на лихвените проценти през 2024 г.: 5%.

Ами ако Фед не направи нищо?

Това е сценарият, от който се страхувам.

Това, което научих е, че държавните служители обикновено нямат гръбнак (не си мислете, че само в България са такива). Те са реактивни и рядко проактивни.

Ще се придържат към оръжията си, докато не объркат нещо, а след това ще се опитат да решат проблема.

Много по-лесно е да обвиняваме екзогенните условия, когато нещо се обърка, отколкото да поемаме отговорност за смели действия, които впоследствие се оказват неправилни.

Ето защо Федералният резерв се придържаше към своята история, че „инфлацията е преходна“ толкова дълго.

Сега до вторник си мислех, че Джей Пи е завил и навлизайки в годината, той повтори, че „се приближаваме до намаляване на лихвите“.

Казвам повторено, защото оттогава вярвам, че той просто следва каквото пазарни настроения и новинарски заглавия предполагат, вместо да решава сам.

Вторник той каза:

Последните данни очевидно не ни дадоха по-голяма увереност и вместо това показват, че вероятно ще отнеме повече време от очакваното, за да постигнем тази увереност.

След това той предложи лихвите да останат там, където са толкова дълго, колкото е необходимо.

Хайде Джей П!

Пауъл каза:

Точно сега, като се има предвид силата на пазара на труда и напредъка по отношение на инфлацията досега, е уместно да се даде още време на ограничителната политика да работи и да се оставим на данните и променящите се перспективи да ни ръководят

С други думи, „все още не сме убили икономиката“, така че може би можем просто да седнем със скръстени ръце, да кажем няколко ключови думи, които ще потвърдят каквото мисли пазарът, и да видим какво ще се случи.

Особено когато трябва да знаете, че данните, които ви водят, са фалшиви.

Сигурно тези момчета гледат отвъд заглавията? Не? Дори и председателят на Федералния резерв?

Вероятността да не направят нищо през първата половина на тази година се увеличава, защото ще оставят числата на CPI да ги ръководят, дори и да има фалшиви данни за недвижими имоти.

Това ме принуждава да преразгледам възгледите си.

Колкото по-дълго чакат, разбира се, толкова повече има шансове нещата да се счупят.

Много американци рефинансираха ипотеките си през годините на Covid, когато лихвите бяха ниски. Много предприятия обезпечиха дългове и при ниски доходи.

Следователно стресът трябва да дойде, когато възникне въпросът за рефинансиране на дълга.

Една област, която е затруднена и ще продължи да бъде, са търговските недвижими имоти, или по-специално: офисите.

Данните не лъжат, търсенето на офиси трайно се измести и компаниите не се нуждаят от толкова много пространство.

Проблемът е, че сме изправени пред 117 милиарда долара изплащане на заеми за офиси в САЩ и че Fitch изчислява, че по-малко от 40% ще могат да бъдат рефинансирани.

И започваме да виждаме всичко това да изскача в заглавията.

  • Lincoln Property не изплаща заема за офис в Нюпорт Бийч
  • Неизпълнената офис кула на Brookfield в Лос Анджелис се продава с голяма отстъпка
  • Знаменателната кула на финансовия район не успява да изплати заем от $250 милиона на падежа
  • Starwood Capital преотстъпва офис сградите в Оукланд на Deutsche Bank

Запазването на текущите цени означава гарантирани загуби за офис пространството.

Това вероятно не е достатъчно голям и достатъчно бърз фактор, за да предизвика широко разпространена паника, тъй като загубите трябва да бъдат добре задържани от резервите на банките.

В крайна сметка 117 милиарда долара са около 3% от цялата стойност на търговските офиси.

Както казах по-рано: този спад ще бъде катастрофа на влак на забавен каданс.

Всъщност намаляването на лихвите с 25 bps няма да направи много за всички имоти, които няма да бъдат икономически жизнеспособни, ако бъдат рефинансирани при лихви с 4-5%.

Не мисля, че многофамилният пазар като цяло ще пострада драматично, тъй като по-високите ставки държат купувачите извън пазара и тези хора в крайна сметка наемат. Със сигурност ще се случи облекчаване на наемите и рефинансирането може да направи някои проекти нежизнеспособни, но не виждам масово бедствие тук.

Но по-високите лихвени проценти за по-дълго време, особено след това лято, със сигурност биха причинили повече напрежение в REITs, тъй като инвеститорите ще избягват този клас активи, докато не повярват, че лихвените проценти ще бъдат намалени.

Ако XLRE се понижи, той има подкрепа при $34, но ако падне под $34, мисля, че се насочваме към по-ниско и можем да видим, че XLRE пада до $28, което би било 20% спад в стойностите от тук.

Това не е моят основен случай, но е вероятно развитие, ако ставките се запазят на тези нива след юли.

Такова понижение вероятно ще се случи само в случай, че S&P 500 не се оттегли до 4550-4800, а по-скоро до 4100.

Колкото по-дълго Фед не прави нищо, толкова повече може да окаже натиск върху АДСИЦ, но и върху пазара като цяло.

В крайна сметка Федералният резерв осъзнава, че данните се изравняват с реалността и натиска спусъка за намаляване на лихвените проценти, задействайки възстановяване на акциите, но нанасяйки ненужни щети на икономиката, които започват да се показват по-късно и което не позволява на S&P 500 да се покачи много по-високо отколкото постигна досега тази година.

Вероятност през 2024 г. да не се намалява или повишава лихвите: 5-10%.

Вероятност за липса на намаление или повишаване на лихвите през юли: 40-50%.

Ами ако Фед намали лихвите?

Това е сценарият, който според мен има смисъл въз основа на данните. Първо намаление на лихвите през юли. Осъзнайте, че инфлацията е управлявана, особено когато разглеждате данни, които имат смисъл. В същото време вдъхва увереност на банките и пазарите, че траекторията е надолу, което облекчава финансирането на дълга в цялата система.

Намалените лихвени проценти също така ще върнат някои купувачи на пазара, които ще купуват с увереността, че могат да рефинансират по-ниско след няколко години. Това облекчава стреса от наемните цени.

Голяма полза за АДСИЦ и пазарите като цяло стават щастливи и превъзбудени. S&P 500 достига дъно при 4600-4800 и започва рали до 5500-5800.

Широко рали на акциите, при което ние се стремим активно да прибираме печалби, когато нещата се надценяват.

Вероятност в проценти на съкращаване на лихвите през 2024 г.: 85-90%

Вероятност за намаляване през юли: 45-50%.

Това всъщност е хвърляне на монета за това дали ще получим намаление през юли или не. Фючърсите оценяват вероятностите по-песимистично от мен, защото все още имам известна надежда Фед да постъпи правилно.

Заключение

Това е спекулация и гледане на кафе, но предлага множество пътища за действие. Никой не знае какво точно ще се случи и кога ще се случи!

По-рано тази година представих моя предпочитан път на действие и този, който смятах за най-вероятен.

Не се получи съвсем, така че този път давам опции и малко пътна карта, ако желаете да четете толкова много.

Разбира се, не можем точно да предвидим бъдещето, но можем да добием представа по кой път вървим и да се коригираме съответно.

Както винаги, аз се застъпвам за фокусиране първо върху висококачествени бизнеси, навлизане на атрактивни цени и предпочитане на тези, които са се представили сравнително по-добре от останалите напоследък, за да получат по-добри входни точки.

Коментари (2)

Много задълбочен анализ, благодаря за прекрасните статии!
Продължавайте все така, момчета!!

Поздрави,
Димитър Узунов

Благодаря много за обратната връзка 🙂 Стараем се да сме максимално полезни за всички 🙂

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.