Philip Morris Q2 Ревю: Двойно Постижение, Акциите Набират Сила

PHILIP MORRIS INTERNATIONAL INC (PM: US)

Обобщение

Philip Morris International Inc. (PM) докладва изключителни резултати за второто тримесечие, благодарение на силния ръст на бездимните продукти IQOS и ZYN. Ръстът на обемите на доставки за Q2 е 2.8%, ръстът на приходите е 9.6%, а коригираната печалба на акция (EPS) е нараснала с 10.6%. PMI повишава прогнозите за цялата година 2024, насочвайки се към продължаващ ръст на бездимните нетни приходи и общия обем.

Въведение

Philip Morris International (PM) докладва силно представяне във второто си тримесечие за 2024 г., движено от силния ръст на бездимните продукти и възстановяването на традиционните цигари. Компанията повиши прогнозите си за цялата година 2024, отразявайки продължаващото си доверие в стратегическите инициативи и пазарното представяне.

В днешната статия ще разгледаме как PM продължава да се отличава и функционира фантастично, а пазарът може би започва да забелязва това.

Изключителни резултати за второто тримесечие

Бездимните продукти на PMI, особено IQOS и ZYN, показват значителен импулс. IQOS, водещият продукт на компанията с нагряван тютюн, отбелязва силен ръст в Япония и Европа, въпреки забраната на ароматизирани продукти в ЕС. Марката никотинови пликчета на компанията в САЩ, ZYN, отбелязва ръст на обемите с над 50% през Q2, въпреки напреженията в доставките.Главният финансов директор Еманюел Бабо подчерта постиженията на компанията, като заяви:

„Нашите категории бяха силни във всички области, за да доставят рекордна първа половина на годината по отношение на органичен ръст на приходите и органичен ръст на оперативния доход, изключвайки годината на възстановяване след пандемията – 2021 г.“

PMI докладва ръст на обемите на доставки за Q2 от 2.8%, което води до ръст на приходите от 9.6% на валутно-неутрална основа. Коригираната печалба на акция достигна $1.59, представляваща ръст от 10.6%, изключвайки валутните колебания.

За първата половина на годината обемите на PMI нараснаха с 3.2%, като органичните нетни приходи се увеличиха с 10.2%. Коригираната печалба на акция за H1 се увеличи с 16.8% при постоянна валута и с 4.0% в доларово изражение.

Всеобхватният подход на компанията към както бездимните, така и към традиционните продукти е ключов двигател на растежа. Нетните приходи от бездимни продукти се увеличиха с 18.3% органично през H1, докато брутният марж на традиционните продукти се разшири с 50 базисни точки, което значително допринася за рентабилността на PMI.

Бабо отбеляза:

„Разширяващият се принос на печалбата от IQOS води до отличен растеж за PMI. ZYN продължи впечатляващата си траектория на растеж, като обемите в САЩ за Q2 нараснаха с над 50%, въпреки последните напрежения в доставките и повишените цени.“

В Япония, IQOS показа впечатляващо представяне с увеличение от 12.5% на коригираните продажби на пазара, отбелязвайки седмото поредно тримесечие на двуцифрен растеж. Общият пазарен дял на IQOS в Япония се увеличи с 3.1 пункта на годишна база до 29.4%.

В Европа, представянето на PMI беше силно въпреки забраната на ароматизираните продукти, с отбелязани успехи в Германия, Испания и Румъния, а и в България растежа не е никак малък. Пазарните дялове в ключовите градове показаха силни печалби, подчертавайки потенциала за по-нататъшен растеж в региона.

Перспективи за бъдещето

След силното представяне през първата половина на годината, PMI повиши прогнозите си за цялата година 2024. Компанията вече очаква ръст на общия обем на доставките от 1-2%, ръст на органичните нетни приходи от 7.5-9%, и ръст на коригирания оперативен доход от 11-13%. Прогнозата за ръста на коригираната печалба на акция също е повишена до 11-13% на валутно-неутрална основа.

PMI продължава да се насочва към близо $15 милиарда в нетни приходи от бездимни продукти за годината. Фокусът на компанията върху ускоряването на общия ръст на обемите, съчетан със стратегическо ценообразуване и ефективност на разходите, се очаква да доведе до продължаващо силно представяне.

Заключение

Резултатите на Philip Morris International за второто тримесечие на 2024 г. подчертават силното стратегическо изпълнение и лидерството на пазара в категорията на бездимните продукти. С увеличена прогноза за цялата година и солиден портфейл от продукти, PMI е добре позиционирана да продължи да доставя стойност на своите акционери.

Акциите започнаха да се покачват добре и дори са се преместили в нашия списък за наблюдение. Както виждате, акциите на PM се покачиха до $110, потенциално опитвайки се за нов многогодишен пробив в текущите месеци. Оперативното съвършенство на PM въплъщава типа бизнес, който искаме да притежаваме. Продължаваме да бъдем много доволни от нашата позиция и очакваме тя да се представи много добре.

Ако и вие мечтаете да притежавате висококачествени акции на отлични цени и да се възползвате от златните възможности на финансовите пазари, не се колебайте да се присъедините към нашето вълнуващо пътешествие. Следвайте ме на нашия абонаментен сайт и станете част от общността ни, или се свържете с мен за персонализирана финансова консултация.

Заедно можем да постигнем финансовите ви цели и да разгърнем потенциала на инвестициите ви!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.