Антикризисен Екшън План

Всички вече сме наясно, че започват трудни времена. Едва ли някой си прави илюзии, че от следващия понеделник всичко ще продължи по старому.

И докато нито аз и екипа ми, нито който и да било друг може да каже какво ще направи пазарът в следващите дни, искаме да Ви предоставим възможно най-много информация, насоки и сигурност.

Кога пазарът ще удари дъното? Дали сега е оптималното време за вход?

Мдааа, въпрос за един милион долара, нали? За съжаление никой не може да ни отговори на този въпрос. Наскоро, обаче, прочетох една сентенция на Уорън Бъфет точно по този повод:

“Хората, които смятат, че могат да предскажат краткосрочното движение на фондовата борса – или слушат други хора да говорят за това (казват му тайминг на пазара), правят възможно най-голямата грешка”

Така че вместо да се напъваме да правим тайминг на пазара, ние считаме за правилно не само да купуваме правилните компании в добри времена (както правихме до скоро), но също така и в лоши времена (както смятаме да правим сега).

Какво точно означава това? Ами това означава да продължите да инвестирате и във времена като днешните. По време на всеобща пандемия, срив на цената на петрола, забрани за пътувания и повсеместно затваряне на малкия бизнес. Защото всичко тече и всичко се променя… рано или късно! И като споменах за Бъфет, само да напомня, че той започва да инвестира в акции, когато е 11 годишен (1941 г.) и света е обхванат от повсевместна война – Втората Световна Война. Така че кои сме ние, че да оспорваме гениалните му съвети?

Погледнато исторически, много от най-лошите дни на пазара са последвани от неговите най-добри дни. И както сме видяли толкова много пъти – пазарите се възстановяват след срив, а често го правят дори много бързо.

Това, което наистина не бихте искали да Ви се случи е съдбата на хората, които изтеглиха парите си от пазара на голяма загуба по време на предишната глобална рецесия. Тези хора останаха извън пазара и разпродадоха всичко, точно преди той да започне да се възстановява и както всички знаете да достигне невиждани висини. Към настоящия момент S&P 500, дори след последните си сривове, е на нива над 3 пъти по-високи от 2009 година.

Дори подозирам какво си мислите в момента… но не се опитвайте да сте прекалено умни. Знам, че си мислите, че ще сте достатъчно силни психически, за да извадите парите си от пазара сега и да ги върнете обратно, когато нещата започнат пак да изглеждат добре. Не си губете време да обмисляте такива стратегии. Този вид стоп-загуби може и да са подходящи за маржин търговията, но са абсолютно неефективни за нас като инвеститори. Вместо това купувайте и дръжте качествените компании, които сме ви предложили и се вслушайте в съветите на Бъфет относно това.

Ако в момента разполагате със свободни средства, не се колебайте да започнете инвестиции на части. Тоест, поетапно да започнете да добавяте позиции в акции на предложените от нас компании, до момента в който нещата се стабилизират и тръгнат обратно.

Мисълта ми е следната – Колкото по-голям е спадът на пазара, толкова по-голяма е възможността да инвестираме. Точка! Идеята ми е да използвам достатъчно пари, за да се възползвам от „приличните“ възможности, докато все още имам достатъчно средства за „големите“ възможности. 

Веднага пояснявам: Размерът на внесените пари достига върхове, когато пазарът падне с 20%, защото това е както голям спад, така и исторически често срещан спад. Падането на пазара с 50% представлява най-голямата възможност, но се случва достатъчно рядко, че не искам да заделям много пари в очакване да се случи.

Ето един пример как исторически пазарът спада и как можем да увеличаваме и намаляваме вноските, които инвестираме в акции. Вноските са съобразени с бизнес плана ни, който следваме в абонаментната секция (средна месечна вноска в акции в размер на 100$).

 

Пазарът пада с: Колко често се случва исторически? Как се променят месечно вноските ми?
10% Средно на всеки 11 месеца 110$
15% Средно на всеки 24 месеца 220$
20% Средно на всеки 4-5 години 300$
30% Всяка десетилетие 130$
40% На всеки няколко десетилетия 120$
50% 2-3 пъти на век 120$ (рядко събитие в живота ни и не си струва да се заделят специални суми за това)

Ако пък сте инвестирали целият си капитал към момента и нямате свободни средства да добавяте – не се паникьосвайте! Ако Ви влязат свободни пари – инвестирайте! Ако не влизат свободни пари – просто стойте настрани и не пипайте вече направената инвестиция!

И добре, в крайна сметка какво точно да купя сега?

В секцията за абонати има списък на акциите в нашия портфейл към днешна дата. Всички компании от него, които се намират под цената, предложена от нас за закупуване, са подходящи за добавяне на позиции. Имайте предвид, че компаниите, включени в нашия портфейл са доказани компании, изградени на стабилна основа и те ще процъфтяват през следващите десетилетия. С отлични продукти и услуги. Адресирани към огромни пазари. Управлявани от талантливи, способни, внимателни, доказани лидери.

Добре, а какво да разпродам сега?

Казах по-нагоре, ще повторя и тук – възможно най-лошото решение в момента ще бъде да се паникьосате и да разпродавате активите си. Точно обратно – трябва да продължите да купувате по време на цялата криза.

Разпродаването на акции става по определени правила и критерии и нито един от тях не включва паника. Лично ще подам информация, когато има проблем с някоя компания от портфейла ни и се налага да я продадем. 

Някой от тези правила са:

  1. Причините, поради които сме купили тази компания вече не съществуват;
  2. Компанията е била придобита от друга компания и имаме съмнения относно сделката;
  3. Възникнала е нужда от пари и няма от къде другаде да си ги набавите;
  4. Налага се ребалансиране на портфолиото, защото се е появил дисбаланс или са се променили Вашите инвестиционни цели;
  5. Открили сте по-добра инвестиционна възможност и се нуждаете от свободен капитал за нея.

Винаги е по-добре да сме подсигурени финансово в едни несигурни времена, нали? Ако сте харесали статията и искате да промените нагласите си до момента и да станете дългосрочен инвеститор в акции, може да се абонирате за нашите услуги. Присъединете се към нашата инвеститорска общност сега!

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да се присъедините към общността на успешните инвеститори, сега е момента да предприемете действия.
Забележка 3: Предоставяме Ви Отстъпката от 10%  за абонамент. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.
Забележка 4: С тази регистрация, Вие ще получите пълен достъп до нашия портфейл от АКЦИИ. Ще получавате всяка седмица бюлетин какви акции да купите, към кои компании да добавите. Ако някоя компания вече не отговаря на нашите критерии за качество, веднага ще получите бюлетин с препоръка за продажба.
Забележка 5: Ние следим за Вас цялостното развитие на портфейла. От Вас само се иска да ни следвате! Имайте предвид, че компаниите, включени в нашия портфейл са доказани компании, изградени на стабилна основа и те ще процъфтяват през следващите десетилетия. С отлични продукти и услуги. Адресирани към огромни пазари. Управлявани от талантливи, способни, внимателни, доказани лидери.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.