Стратегия за осредняване на разходите в долари (Dollar-Cost-Averaging)

  • Парите са пристрастяващи при мечи пазар, особено когато носят 5% доходност.
  • Пророците на Страшния съд винаги предупреждават за предстоящи пазарни сривове и през следващите няколко месеца те може и  да се окажат прави.
  • Акциите вероятно ще паднат с 15% до 30% през следващите месеци, но дори тези с екстремни ситуации трябва да се доверят на диверсификацията и разумното управление на риска пред пазарния момент.
  • Въпреки това, историята показва ясно, че ако пропуснете тези сделки за сини чипове при мечи пазар, ще съжалявате до края на живота си.

Една от най-важните цели на този сайт е да Ви помогне да се подготвите емоционално и финансово за неизбежните спадове на пазара.

Това включва да Ви помага да останете спокойни, рационални и дисциплинирани през всички пазарни и икономически цикли.

Перифразирайки реплика на Наполеон, определението за борсов гений е:

„Инвеститорът, който може да постигне среден резултат, когато всички около него/нея губят ума си.“

Защо?

Защото след пазарния ад, следва пазарният рай… Ако можете да преодолеете краткотрайната болка, разбира се…

Когато „мечият“ пазар се обърне, обикновено има навика да го прави бързо и експлозивно. И ако вие седите и чакате пазарът да се стабилизира и всичките ви пари седят и чакат в кеш, може и да пропуснете част от мечото пропадане, но и почти със сигурност ще пропуснете възхода.

От първия път, когато пазарът достигне -25%, средната печалба за 12 месеца е +22%, а десет години по-късно средната печалба е 214%, като акциите се увеличават повече от три пъти.

Дори по време на стагфлацията през 70-те години на миналия век, акциите постигнаха солидни 2X до 3X печалби след -25% мечи пазари.

В исторически план новите бичи пазари започват с 48% рали 12 месеца след последното дъно (което никога не можете да разберете кога най-накрая се е случило).

Ето защо трябва да избягвате изкушението за маркет тайминг (market timing).

Повечето инвеститори не могат и няма как да уцелят точният момент за вход на дъно и затова инвеститорите от всякакъв вид, исторически погледнато, имат по-ниска ефективност от взаимни фондове и ETF-и с 1,73% годишно.

  • 67% по-малко богатство, коригирано спрямо инфлацията, за 30 години
  • перфектното пазарно време от 1970 г. насам би осигурило 22% по-добра възвръщаемост за 40 години
  • в сравнение с 6500% възвращаемост при акциите, в които е инвестирано регулярно.
  • за всеки $1 допълнителна печалба, която бихте могли да направите с перфектен пазарен момент, рискувате да не спечелите вероятните $295

 

И дори перфектният икономически момент не е достатъчен, за да победи инвестирането в сини чипове в дългосрочен план.

Но разбира се, дори 12 месеца на мечи пазар може да се почувствате като цяла вечност.

Защо осредняването на разходите в долари (Dollar-Cost-Averaging)

е най-добрата стратегия за повечето инвеститори?

Осредняването на цената на долара означава да купувате акции (или друг вид финансови инструменти) по фиксиран график, обикновено с нови спестявания веднага щом ги получите. Например на месечна база.

Да бъдеш напълно инвестиран е оптималната стратегия в 70% от времето, в различни държави, времеви рамки и дори различни разпределения.

Накарайте парите си да работят и нека те работят здраво за вас!

Първото правило за нарастващ пасивен доход: Никога не го прекъсвайте ненужно! – Чарли Мънгър (Charlie Munger)

Когато сте напълно инвестирани, включително чрез DCA (Dollar-Cost-Averaging), купуването на финансови активи (акции, облигации, ETF-и, взаимни фондове и др.) веднага щом получите спестявания (на фиксиран период, например на всеки две седмици, седмица или месец) в миналото е доставяло 2,4% по-висока годишна възвръщаемост.

  • 104% по-висока възвръщаемост, коригирана спрямо инфлацията, за 30 години

Само в 30% от времето е имало смисъл да имате пари в кеш по време на мечи пазари и то предимно в случайните на пазарни сривове от 40+%.

Такива брутални сривове са средно веднъж на всеки 50 години, но могат да се групират в периоди на икономически стрес.

  • 40% катастрофа през 1970 г
  • 54% катастрофа през 1974 г
  • 50% катастрофа през 2000 г
  • 57% срив през 2008 г

Нормални мечи пазари са средно веднъж на пет до шест години.

Най-трудната част от интелигентното инвестиране е да контролирате емоциите си и да избягвате пазарния момент (market timing)!

Вместо „продайте всичко и купете злато и биткойни“, както препоръчва този драскач на безкрайни глупости, аз се доверявам на разумното разпределение на активите, управлението на риска и диверсификацията.

И ето как стратегията DCA може да се приложи към осредняването на разходите в долари, за да ви помогне да останете умни и спокойни в страшни и несигурни времена.

Позволете ми да ви разкажа една история, която Бен Карлсън (Ben Carlson), автор на „Богатство от здрав разум“ (A Wealth of Common Sense) и съветник в Ritholtz Wealth Management, сподели с аудиторията си в своя подкаст преди няколко месеца. Слушах го в колата си докато пътувах и останах очарован от този разказ (всъщност този подкаст е и повода да седна и да напиша тази статия). А останах очарован не за друго, а защото много често ми се налага да обяснявам на приятели защо трябва да инвестират редовно, дори и да си мислят, че е настъпил деня на страшния съд и пазарът никога няма да се възстанови повече – искрено се надявам тези мои приятели да прочетат тази статия 🙂

Той перфектно подчертава опасностите от пазарния момент (market timing) и влюбването в парите в кеш, с които много инвеститори могат да се свържат днес.

И така – в началото на 2008 г. г-н Карлсън имал клиент, който извадил голям късмет.

В онзи момент, той се вслушал в Джеръми Грантъм и няколко други анализатори, които предсказаха финансовата криза и край на икономиката като такава, каквато я познаваме.

Въпросният клиент продал всичко и в началото на 2008 г всичко, което притежавал било само пари в кеш. Естествено, почувствал се като борсов гений, когато акциите се сринаха по време на Голямата финансова криза.

Когато Карлсън го попитал „Какъв е планът ви да се върнете към акциите?“ неговият клиент му казал, че неговият „гуру“ има много убедителен модел, който показва, че S&P ще достигне дъното при 500 пункта.

  • това означавало пиков спад от 67%.

Така че той съставил нещо, което изглеждало като разумна стратегия – да започне да купува акции, когато S&P достигне 600, 575, 550, 525 и накрая 500.

„Ще бъда 100% в акции, когато пазарът достигне 500 и дори ако дъното е по-ниско, ще купувам на най-добрите цени в живота си.“

По онова време това може да е изглеждало като разумен план.

Но помнете какво каза Майк Тайсън.

„Всеки има план, докато не получи юмрук в устата.” – Майк Тайсън

И още един цитат:

„Никой план не оцелява при контакт с врага.“ – армията на САЩ

S&P достигна дъното на 9 март 2009 г. при 666 –  57% пиков спад.

Клиентът на г-н Карсън в този момент бил 100% в брой, но отказал да купи каквото и да било, докато S&P не достигне поне 600, както били казали „гурута“  му (пророците на страшния съд, като Р.К. цитиран малко по-горе), че акциите трябвало да падат още повече.

На 10 март S&P се повиши с 6,4%. Този човек просто си седял в брой.

В рамките на една седмица акциите се повишиха с 12% и, разбира се, той „знаеше (от неговите гурута), че това е рали на мечи пазар“.

Икономиката все още беше бъркотия, а безработицата се покачваше, така че това очевидно беше „рали на издънките“.

В рамките на един месец акциите се повишиха с 27% и този човек просто продължавал да държи парите си в брой и чакал неизбежния предсказан срив.

В рамките на една година акциите се повишиха със 72% и сега той започнал да се тревожи, че може би неговите „гурута“ са грешали, но те продължавали да обещават, че „двойна рецесия“ ще доведе до нови дъна.

Накрая, през 2013 г., след като пазарът се утрои, този човек започнал да купува акции, след като пропуснал възможностите за закупуване на живота си.

  • включително Altria (MO) при 19% дивидентна доходност през ноември 2008 г

На 20 ноември 2008 г. беше „очевидно“, че пазарът ще продължи да пада.

Всъщност пазарът падна с още 9% след това. Но Altria? Достигна дъно от $6,11:

  • 19% много безопасен дивидент
  • 3.7X приходи
  • историческа отстъпка от 74%.
  • Altria (MO) се търгуваше на най-ниската си оценка в историята и този господин не я е купил.

Той просто си седял в брой, защото бил „сигурен“, че MO ще падне още повече. Как да не е така? Пазарът със сигурност щял да падне. Все пак всички само за това приказвали.

  • Акцента винаги и завинаги ще си остане върху пазара на акции, а не върху самата борса

Акциите достигнаха дъното по свое си време, а MO се беше повишила вече с 12% до момента, в който общия пазар достигна дъното. Естествено, този човек не си купил нищо, защото това било „рали на издънките“.

  • MO все още давали 17% дивидентна доходност по това време.

Дори при текущия мечи пазар, всеки купил MO по онова време, достигайки 75% надценяване през 2017 г., все още осигурява 640% обща възвръщаемост от това най-ниско ниво през ноември 2008.

  • 19% доходност + 5,5% дългосрочен растеж = 24,5% дългосрочен потенциал за възвръщаемост
  • срещу 19% историческа възвращаемост на MO за последните 90 години
  • MO е исторически ценна акция с ниска волатилност, дефанзивен крал на дивидентите и безпроблемна покупка през почти цялата 2008 г.

Но този човек бил толкова влюбен в това, че бил прав и заковал върха на пазара, че бил убеден, че може да заковава и дъното.

Вместо да паркира парите си в брой в продължение на четири години, пропускайки най-добрите възможности за закупуване от последните 70 години (в случая с MO), стратегията DCA щеше да позволи на клиента на г-н Карлсън да купи двуцифрена доходност и почти 15% потенциал за дългосрочна възвръщаемост.

С изключително ниска волатилност и идеално равна възвръщаемост през 2008 г!

DCA работи за всяка стратегия

Но това не е само за инвеститори във висока доходност. Работи за всеки, дори за инвеститори в растеж.

В крайна сметка: Стратегията за осредняване на доларовата цена в един индестиционен портфейл може да бъде точно това, от което се нуждаете, за да продължите да купувате по време на този и бъдещите мечи пазари.

Има голяма разлика между разумното управление на риска и пазарния момент.

Диверсифицирано портфолио като това, което съм проектирал в моя портфейл, не изисква пазарно време (market timing).

Дори в екстремни сценарии, претегленото хеджиране е далеч по-добра стратегия от „продайте всичко и купете злато и биткойни“, както Робърт Кийосаки иска да повярвате.

Този човек, а и много други като него, говорят тези глупости с една единствена цел – да купите книгите им (които лично за мен са без никаква стойност).

Притежаването на диверсифицирани активи, Ви позволява да спите добре през нощта и да поддържате курса по време на неизбежни мечи пазари.

Тъй като алтернативата на притежаването на диверсифицирано портфолио за повечето инвеститори е да се опитват да определят времето на пазара; дори Уорън Бъфет не може да се справи толкова добре.

Нито пък най-великият инвеститор на всички времена.

И така, кои от най-големите инвеститори в историята са били market timers?

  • Buffett? Не
  • Lynch? Не
  • Greenblatt? Не
  • Marks? Не
  • Graham? Не
  • Dodd? Не
  • Templeton? Не
  • Simmons? Не
  • Swenson? Не

DCA е разумен начин за обикновените инвеститори като вас да впрегнат променящата живота сила на световноизвестните акции на сини чипове при всякакви пазарни условия.

Дори и в най-ужасяващия пазар, пророци и маниаци ще валят от небето, казвайки Ви защо е време да „продадете всичко и да купите злато и биткойни“.

Но познайте какво ще бъде дори по-изобилно от шарлатани, които бълват глупости? Сделки със сини чипове, от които пенсионирането ви АЗ никога няма да ви прости, ако не се възползвате.

Разбира се, целта на тази статия нито е съвет нито е подтикване към покупки на някакъв конкретен финансов актив.

Целта на тази статия е да накара всеки разумен човек да спестява! и с тези спестявания всеки месец да пазарува акции на сини чипове, които ще гарантират безпроблемният му живот като пенсионер. Защото държавата няма да ви гарантира това.

Желая Ви страхотни великденски празници и Ви пожелавам да ги прекарате заедно с любимите си хора!

Поздрави,

Николай Тосков

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.