Не е нужна огромна сума, за да сте големи инвеститори

Да носиш отговорност за действията си е съществена част от това да си добър инвеститор. Също толкова важно е да бъдете реалисти за това как трябва да изглежда представянето Ви на пазара. Трябва да усъвършенствате процеса си за избор на акции и начина, по който критично да настроите портфолиото си за инвестиции. Но ако зададете летвата твърде високо, тогава ще стигнете до грешни заключения и всъщност ще навредите на дългосрочните си резултати.

В търсене на съвършенството

Много инвеститори се стремят да бъдат свръхчовеци. В пълния смисъл на думата. Ние държим на най-високите стандарти, като винаги се стремим да направим интелигентен избор с нашите инвестиции. Когато една инвестиция не се получи, ние правим всичко възможно да разберем какво сме направили грешно.

И все пак точно в търсене на съвършенството доста инвеститори не правят нищо, когато става дума за загуба на инвестиции. Винаги са ни учили да се стремим към 100% съвършенство и нищо по-малко от това. Падайки под 90% и вече си мислим, че изпадаме от състезанието. А ако паднем под 70%? Съвършен провал. Ето защо в този контекст всеки грешен отговор придобива все по-голямо значение.

Естествено е да възприемете този подход и да го приложите и при инвестирането си. Когато се обърнете към великите играчи на инвестиционния свят, ще намерите достатъчно примери за това. Просто погледнете известните две правила на Уорън Бъфет:

Правило № 1: Никога не губете пари.

Правило № 2: Никога не забравяйте правило №1.

И сега моето мнение по въпроса: Ако приложите тези правила към всяка една инвестиция, която правите, значи сте попаднали в капана на мисълта, че нищо, освен съвършенство, няма да Ви направи успешни. Това е твърде висока летва, твърде!

Защо Ви казвам това?

Защото

Никой процес на инвестиране не е перфектен

И ако искате да сте успешни и дългосрочни инвеститори, много Ви моля да запомните горното изречение!

Болезнената и жестока истина е, че колкото и добре да инвестирате, няма да видите огромна възвръщаемост от всеки свой избор, който направите. Запомнете и това!

Съдбата на всяка инвестиция зависи от способността Ви да съберете увереност и да я изпълните, за да й дадете шанс да развие пълния си потенциал. Понякога известните на всички пречки за успеха се оказват по-трудни за преодоляване, отколкото очаквате. Друг път възникват непредвидени проблеми и обстоятелства, които ни излагат на уязвимости и могат да навредят дори на най-силните бизнеси в техните индустрии.

Ако се откажете от инвестирането в мига, в който загубите пари от избора си на акции, Вие ще си гарантирате, че никога повече няма да загубите пари от друга инвестиция. Просто защото вече сте се отказали. Няма да се налага да отделяте дълго време на даден бизнес и да проверявате и четете баланси и отчети, за да повярвате в обещанието им за успех – само и само да направите инвестиция, която не носи висока печалба. Инвестирането може да бъде и болезнено и то определено не е за всеки.

Но част от това да бъдеш успешен инвеститор е възможността да преодолеете точно тези неизбежни загуби и да имате доверие в цялостната стратегия, която идентифицира обещаващи, висококачествени компании.

Нужни са само няколко големи успеха

Както се оказва, предположението, че трябва да бъдеш перфектен, за да си страхотен инвеститор, не е просто грешно. То е грандиозно грешно. Това може да Ви изненада, но дори не е нужно да достигнете 50% успешни инвестиции, за да бъдете дългосрочен победител на фондовия пазар.

Ето защо: Това, което най-много можете да загубите от една инвестиция е сумата, инвестирана в дадената компания. Ето защо всеки път, когато обследвате дадена компания и купувате нейните акции, Вие задавате максималния риск от загуба, който сте готови да поемете (тоест, сумата Ви на инвестиция в тази компания). Ако никога не направите друга инвестиция в нея, никога няма да загубите и стотинка повече.

Когато става въпрос за най-многото, което можете да спечелите, обаче, историята е съвсем различна. Често компаниите, които разглеждаме в нашата инвеститорска общност са такива, които имат потенциал да се удвоят за пет години или да порастнат минимум шест пъти през следващото десетилетие. Но от опит знаем, че няма ограничение за това колко може да се повиши стойността им. Просто погледнете историята за успеха в нашето портфолио и ще видите десетки успешни примери.

Откажете се от перфекционизма и наблюдавайте как расте възвръщаемостта Ви

Освобождаващо е да осъзнаете, че по-голямата част от Вашите инвестиционни печалби през целия Ви живот вероятно ще дойдат от само няколко акции. Това Ви освобождава да поемате премерени рискове, като разбирате, че е напълно възможно да загубите цялата си инвестиция, в която и да е конкретна компания, ако нещата не се получат както трябва. Това Ви позволява да се съсредоточите върху общата картина на идентифицирането на компаниите, които имат най-добрия шанс да осигурят увеличаваща се доходност. Няма да имате 100% успех. Може би дори и 50%. Но не е нужно. Нужна е само една успешна компания, за да заличите загубите от 10 тотални провала. Но в действителност дори Вашите най-лоши инвестиции обикновено не завършват като пълни загуби.

В заключение ще кажа само да не съдите всяка инвестиция по отделно. Не правете тази грешка. Внимавайте: ще имате някои лоши изпълнения и инвестиции, както и ще пропуснете поне някои от големите победители, които други инвеститори ще намерят. Докато следвате дисциплиниран подход и продължавате да търсите акции от обещаващи компании с потенциал да прераснат в историите на успеха на утрешния ден, тогава Вие ще бъдете на път да постигнете финансовите си цели и да станете страхотен инвеститор.

Ако имате въпроси относно инвестициите – не се колебайте да задавате въпроси посредством нашата контактна форма.

А ако желаете да се присъедините към нашата инвеститорска общност и заедно да градим успешни инвестиционни портфейли, това е правилното място.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да се присъедините към общността на успешните инвеститори, сега е момента да предприемете действия.
Забележка 3: Предоставяме Ви Отстъпката от 10%  за абонамент. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.
Забележка 4: С тази регистрация, Вие ще получите пълен достъп до нашия портфейл от АКЦИИ. Ще получавате всяка седмица бюлетин какви акции да купите, към кои компании да добавите. Ако някоя компания вече не отговаря на нашите критерии за качество, веднага ще получите бюлетин с препоръка за продажба.
Забележка 5: Ние следим за Вас цялостното развитие на портфейла. От Вас само се иска да ни следвате! Имайте предвид, че компаниите, включени в нашия портфейл са доказани компании, изградени на стабилна основа и те ще процъфтяват през следващите десетилетия. С отлични продукти и услуги. Адресирани към огромни пазари. Управлявани от талантливи, способни, внимателни, доказани лидери.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.