Запасите от петрол и петролни продукти в САЩ паднаха през борда

Вчера цените на петрола се повишиха, след като американската Администрация за енергийна информация отчете намаление с 4.51 млн. барела в складовете на суров петрол за миналата седмица. А това бе много по-рязко от очакваното намаление с 2.52 милиона барела.

На FX пазара, Доларовият индекс падна, след като не успя да пробие над 94. Докато индексът се търгува по-ниско, може да очакваме еврото да се покачи обратно към 1.19. EURJPY, озито и паунда биха могли да се вдигнат леко в краткосрочен план. Може да видите активните ни позиции на нашия сайт за абонати.

В сряда щатските акции отчетоха силно повишение, като най-много спечелиха технологичните. Dow Jones нарасна с 289 пункта (+1.05%) до 27976, S&P 500 се увеличи с 1.4% до 3380, а Nasdaq 100 скочи с 281 пункта (+2.59%) до 11157. Цените на държавните облигации на САЩ спаднаха още, като 10-годишната доходност на съкровищните бонове се вдигна до 0.669%.

След като падна с 5.70% в понеделник, спот златото потъна още повече до $ 1862.6 за унция вчера, преди да отскочи, за да затвори при $ 1916.54. Цената на среброто се понижи до $ 23.42 за унция. Докато другите суровини показаха завишено ниво на нестабилност през последния месец, суровият петрол тръгна по друг път, докато се бори да отговори на новините, свързани с макро данните и производството.

Опасения от свръхпредлагане в краткосрочен план

Цените на суровия петрол останаха стабилни след ралито през юли. Но прибиране на печалбите може да бъде забелязано през следващите седмици, по-специално с нарастване на опасенията относно производствения излишък. От този месец ОПЕК+ ще намали съкращението на продукцията с 2 млн. bpd. Тоест, съюзът цели изцяло да намали продукцията с 7.7 млн. барела на ден от август до края на годината, в сравнение с 9.7 млн. от април до юли.

Последното проучване сочи, че ОПЕК+ вече е произвела повече през юли, отколкото през юни. А тримесечните времеви спредове на 2-та бенчмарка за суров петрол се задълбочиха в контанго през последната седмица.

Технически анализ на суровия WTI петрол

Дневна графика на WTI петрол
Дневна графика на WTI петрол

 

Цената на WTI се повиши леко по време на търговската сесия в сряда, но все още не успява да пробие извън рейнджа. Единственото нещо, което можем да извлечем от дневната графика, е фактът, че като цяло е очевидно, че купувачите бавно печелят. Имайки предвид това, спадовете все още се купуват на краткосрочни графики. А затварянето в сряда беше първият път, когато суровият нефт приключи над 200-дневната (в червено) ЕМА от януари.

Ето защо мисля, че най-вероятният сценарий ще бъде, че ще получим евентуалния пробив нагоре и ще се придвижим към $ 49 въз основа на движението на валутата и ограниченията на ОПЕК за производството.

Все пак пандемията остава извън контрол в много части на света, така че цените едва ли ще се върнат към нивата преди вируса още известно време.

Brent

Дневна графика на BRENT петрол
Дневна графика на BRENT петрол

 

Цените на Brent също се засилиха, но за разлика от WTI не успя да пробие над 200-дневната EMA. Показвайки силата, която имаме на пазара на WTI, много вероятно е Brent да последва примера ако му дадем достатъчно време. Тук също харесвам да купувам краткосрочните спадове, но независимо от това не бих търсила големи ходове.

50-дневната (в синьо) EMA отдолу е огромно ниво на подкрепа и докато не видя пробив под нея, аз нямам намерение да скъсявам този пазар. Очевидно е, че упоритостта на биковете в крайна сметка ще надделее и когато това стане, мисля, че Brent ще продължи към нивото от 50 долара. Възможно е да видим и ясен пробив над това равнище и да отидем дори по-високо, но това ще се базира най-вече на силата на щатския долар и инфлацията.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.