Защо инвестирането е по-добро от търговията

Тук, в Toskov.com, ние се гордеем, че сме инвеститори, а не спекуланти. Нашата философия е проста: намерете добри компании, купете техните акции и ги задръжте години наред, докато растат. Тези от Вас, които са около нас от известно време, знаят колко добре работи тази проста стратегия в дългосрочен план. Дори когато спекулираме на форекс пазара, ние го правим дългосрочно.

Но не винаги съм бил дългосрочен инвеститор. Като много от Вас и аз в началото мислех, че спекулацията с акции и на форекс пазара е най-добрият начин да се забогатее. Нужен беше опит – и някакъв изключителен късмет – за да ми бъде показан истинският път към финансовата сигурност.

Запознаване със Акциите

Още от дете бях очарован от Уолстрийт. Бях хипнотизиран от ранните финансови телевизионни предавания от края на 80-те години, които от време на време можеха да се гледат на видеокасета Бетамакс нелегално. Всъщност, към първите ми приятели, които заминаха за Щатите в началото на 90-те години, отправях една и съща молба – като се върнете ми донесете Уолстрийт джърнъл (The Wall Street Journal).

Преди всичко ме завладя едно нещо: тикерът или моментната промяна на стойността на акциите. Можех да седя и да гледам с часове как се движи цената и как се търгуват сделки. Защо, например, цената се измести само за две минути? Някой получи ли дивидент от това? И ако да, как мога аз да стана този човек?

Тези въпроси помогнаха много при определянето на посоката на моето образование. Обаче се оказа, че една икономическа степен в Стопанската Академия на Свищов не включва почти никакво бизнес обучение. Целият курс на обучение е фокусиран почти изцяло върху теорията на пазарите и нулева практическа насоченост. Независимо дали става дума за акции, лихвени проценти, стокови фючърси или жилища – никаква практика, освен теория. А как точно функционираха и се движеха пазарите? Това ме интересуваше и затова от завършването на магистратурата ми през 99-та година не съм спрял да чета и уча.

И така, какво беше първото нещо, което научих и запомних завинаги?

Направете всяка една инвестиция значима

Знаех, че всяка сделка, която направя, налива пари от такси и комисионни в джоба на някой брокер. Така че стратегията ми беше проста: направи възможно най-малко сделки. Разбира се, това го разбрах едва по-късно, но тази философия ме води и до ден днешен.

Преди години гледах видео, в което заместник-председателят на Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B) Чарли Мангър разкрива през далечната вече 1994 г. как неговият партньор, легендарният инвеститор Уорън Бъфет, говори за инвестирането пред студенти от бизнес училища. Бъфет раздава на тези студентски перфокарта само с 20 слота върху нея. Всеки път, когато купувате акция, изразходвате един от тези 20 слотове.

Смисълът на упражнението е, че ако достъпът Ви до фондовия пазар е ограничен, наистина ще трябва да помислите за всяка направена инвестиция. Бъфет твърди, че като резултат бихте се справили много по-добре.

Защо Уолстрийт иска да търгувате повече и по-често

Но относително малко хора следват съвета на Бъфет. Причината е проста: в интерес на Уолстрийт е да търгувате повече. Така че, когато видите реклами от големи брокери – отстъпки, бонуси или пък пълно обслужване – те винаги говорят за търговията като ключов елемент за успех в инвестирането.

Дълго време беше очевидно защо брокерите искат да търгувате повече. Брокерите с отстъпки се нуждаеха от тези сделки, за да добавят реални пари в своята сметка, за да подкрепят своите бизнес модели. А брокерите с пълен набор от услуги се нуждаеха от по-високите си комисионни, за да си платят наема за изисканите си офиси в скъпите квартали.

В днешно време брокерите с отстъпки почти са се отказали от комисионните си. Но те все още разчитат на приходи от търговска дейност. Независимо дали става въпрос за продажба на поръчки на по-малки фондови борси, печелене на лихва от заеми с ценни книжа или печелене на пари от стотици милиарди долари неизползвани пари в трейдърските сметки, брокерските компании разчитат да направят търговията забавна и вълнуваща, така че повече хора да търгуват редовно и често.

И разбира се, технологиите изиграха голяма роля. Много по-лесно е да щракнете с мишката или да натиснете бутона на Вашия смартфон, отколкото преди 30 години, когато средният инвеститор е трябвало да се обади по телефона на своя брокер, за да направи сделка с акции. Между сделките без комисионни и достъпа до онлайн търговията, да бъдеш активен търговец никога не е било по-лесно от днес.

Вижте само платформата на Robinhood – огромни бутони за покупка и продажба и почти нищо друго не се вижда на екрана. Всички искат аз и Вие да търгуваме повече и по-често.

Какво наистина означава всичко това

И все пак, ако никога не сте притежавали акции за повече от ден или два, пропускате основната идея какво наистина означава да бъдеш инвеститор. По-важното е, че пропускате онова, което наистина ще Ви направи богати с времето: да оставите победителите да си летят нагоре.

Бъфет е известен с това, че пази и не продава най-добрите си инвестиции. Той разглежда инвеститорите като хора, купуващи части от компаниите и техните бизнеси. Инвеститорът всъщност купува правото на бъдещи печалби, които бизнесът ще генерира.

Намерете най-добрите компании и приходите Ви ще нарастват експлозивно. Една инвестиция, държана с години, може да донесе приходи, каквито никой спекулант и интрадей търговец не може да постигне с покупка и продажба през няколко пипа.

Освен това, както отбеляза Уорън Бюфет, когато намерите страхотни компании, които обичате, Вие искате да станете част от тях. Искате да притежавате късче от техния успех. И е по-лесно да се придържате към тях година след година, отколкото да се увлечете в очарованието и опиянението на следващата голяма сделка за няколко пипа повече.

Бъди Инвеститор!

Затова не слушайте рекламите и лозунгите на големите брокери от Уолстрийт да търгувате по много и често: а инвестирайте!

Ако искате да постигнете финансовите си цели, просто няма заместител на инвестициите в големи компании за дълъг период от време. Направете това и ще бъдете много по-доволни от резултатите. И не забравяйте, че ние сме тук, за да Ви помогнем. Искаме всички заедно да успеем в това начинание и затова полагаме огромен труд всеки ден.

Присъединете се към нас и влезте в света на инвестициите!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.