Най-големите 3 инвестиционни изненади за 2020

2020 беше шокираща година. Във всяко едно отношение. Появата на глобалната пандемия COVID-19 изненада всички и едва ли някой е предвидил пълната степен на потенциални опасности от подобно събитие по света. Проблемите, които коронавирусът създаде, са смазващи по отношение на загубени животи. И, за съжаление, повече хора ще умрат, преди ваксините и други лечения да започнат да контролират пандемията.

Икономическата разруха, причинена от COVID-19, също е катастрофална за стотици милиони хора по целия свят. Националните правителства все още предприемат масивни мерки, за да се опитат да намалят болката за страдащите от икономическото въздействие на пандемията. Дори и у нас се предприемат такива действия, колкото и да са спорни или неефективни.

На този фон изненадите, които фондовият пазар донесе на инвеститорите през 2020 г., може да изглеждат вторични. Но въпреки това те изиграха роля в демонстрирането колко непредсказуеми могат да бъдат пазарите. Ето моите три най-големи изненади в света на инвестициите през 2020 г., в обратен ред.

Кои бяха трите най-големи инвестиционни изненади за 2020?

 

Какво изненада инвеститорите най-много през 2020?
Какво изненада инвеститорите най-много през 2020?

3. Възхода на Tesla (NASDAQ: TSLA)

Пионерът при електрически превозни средства Tesla (NASDAQ: TSLA) вдъхва силни чувства при почти всеки инвеститор. Някои виждат компанията като най-важния двигател на EV технологията за борба с изкопаемите горива, която е започнала да променя света към по-добро, като хвалят изпълнителния директор Илон Мъск като смел визионер. Други смятат, че акциите са надценени, репутацията на Мъск е преувеличена, а компанията е изправена пред много предизвикателства, за да постигне пълния си потенциал.

Независимо от това, което мислите за Tesla, обаче, почти никой не бе мечтал, че акциите, стартирали през 2020 г. с пазарна капитализация от над 75 милиарда долара, ще се изстрелят с над 730%. Само да вметна, че ние предложихме Тесла за закупуване на нашите абонати на 02 януари 2020г. и успяхме да хванем цялото това възходящо движение.

Tesla (NASDAQ: TSLA)
Tesla (NASDAQ: TSLA)

Фактът, че Тесла непрекъснато нараства, не е изненадата тук. Компанията продължи да увеличава доставките си на превозни средства и продължаваше да развива своята технология Autopilot към по-пълно автономно шофиране. Напредъкът в технологията на батериите продължи да се развива, а Tesla също така работи върху спомагателни области в съхранението на  слънчевата енергия, които в крайна сметка трябва да допълнят автомобилния им бизнес и да изградят цялостна еко-система към визията за устойчива енергия.

Но дори и най-възбудените фенове на Tesla не биха очаквали, че акциите ще се покачат до близо 700 долара на акция (3500 долара на акция, преди да се случи разделението на акциите в средата на годината) само за 12 месеца. За компания, която вече беше толкова голяма, бързото надграждане на нейните перспективи беше шокиращо. Късите играчи са хванати неподготвени и вече дори най-запалените недоброжелатели на марката по същество са се отказали да залагат срещу нея.

Въпреки всичко казано до тук, бъдещето на Тесла през 2021 г. и след това, е несигурно. Докато Tesla продължава да се подобрява като компания, цената на акциите ѝ ще видят значителна волатилност и в двете посоки през следващата година.

2. Коронавирусният Мечи пазар

Коронавирусът и последвалият МЕЧИ пазар през 2020 г. беше огромна изненада за инвеститорите. След БИЧИ пазар, продължил повече от 10 години, малцина бяха подготвени за жестокостта, с която се разпродаде фондовия пазар.

S&P 500
S&P 500

Отново изненадата не беше във факта, че се случи мечи пазар. В края на краищата, мечи пазари обикновено се случват с много по-голяма честота, отколкото сме виждали напоследък, идвайки средно веднъж на всеки четири до пет години.

И все пак силата и скоростта на възхода на мечките, предизвикан от коронавируса, бяха шокиращи. Само за пет седмици S&P 500 загуби повече от една трета от стойността си. Много отделни акции претърпяха много по-големи загуби. Цели индустрии спряха.

Освен това останаха малко места, където инвеститорите да се скрият. Традиционно защитните акции не осигуриха особено покритие или предпазване от спада. Но някои от най-добре представилите се компании с висок ръст бяха силен коз в ръцете ни, за да ни помогнат да се справим с пандемията – компании като Zoom Video Communications (NASDAQ: ZM) с нейната повсеместна платформа за видеоконференции ни изведе бързо на печеливши позиции.

Много инвеститори мислеха, че когато дойде мечият пазар, ще имат достатъчно време да го предвидят и да се защитят. Пазарът на „коронавирусните“ мечки не даде на инвеститорите такова време и това накара твърде много от тях да изпаднат в паника и да разпродадат във възможно най-лошия момент.

За щастие ние не бяхме от тях и това спаси както нашия капитал, така и капитала на всички наши абонати.

1. Възстановяването от мечия пазар, предизвикан от коронавируса

Колкото и голям да беше шокът от мечият пазар, най-голямата инвестиционна изненада през 2020 г. беше в начина, по който фондовият пазар отскочи след движението на мечките през февруари и март 2020. Оттогава S&P 500 е нараснал с повече от 65% и много отделни акции отбелязаха монументални печалби.

S&P 500 възход
S&P 500 с 65% възход

Беше неизбежно инвеститорите да реагират прекомерно, когато настъпи пандемията. Безпрецедентното затваряне на почти цялата световна икономика в продължение на месеци беше абсолютно невъзможно да се предвиди и страхът от най-лошото изглеждаше напълно разумен по това време.

Големия отскок нагоре не беше най-голямата изненада. Но малцина биха си помислили, че инвеститорите ще бъдат достатъчно уверени в дългосрочната сила на американската икономика. А това доведе до нови рекорди за всички времена.

Всъщност все още има огромна несигурност в света. Все още усещаме икономическите вторични трусове от първоначалните изключвания. А е и напълно възможно в близко бъдеще да има допълнителни тежки икономически мерки. Устойчивостта на фондовия пазар обаче предполага, че инвеститорите като цяло остават напълно уверени, че нещата ще се окажат най-добрите в дългосрочен план.

Подгответе се за още една година на големи изненади

Към този момент вече се е случило толкова много през 2020 година. Напълно е възможно да си помислите, че нищо няма да може да Ви изненада през 2021 г. И все пак неизбежно се случват неща, които никога не бихте могли да очаквате. Това ще се случи и през следващата година.

Единственото нещо, което не бива да Ви изненадва, е, че ние, екипът на Toskov.com, ще бъдем с Вас на всяка крачка. Ще продължим да търсим най-добрите възможности за инвестиране, за да Ви помогнем да се справите с каквото и да ни подхвърли 2021.

Благодарим Ви, че сте с нас в това пътуване!             Благодарим Ви за доверието!

А ако все още не сте станали част от нашия успешен екип, не губете повече време. Прочетете повече за нас тук.

Весели празници от целия екип на Toskov.com и Щастлива Нова 2021 Година!

Коментари (2)

Благодарим Ви много, че сте наша читателка 🙂

Пожелаваме и на Вас една много успешна и много здрава 2021 година.

От целия екип на toskov.com

Щастлива и ползотворна нова година и от мен!
Желая Ви щастие и здраве.
Огромен успех винаги да Ви спохожда.
Да имате късмет, любими хора и надеждни служители, които във всеки момент да ви подкрепят.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.