Не чакайте следващия срив на фондовата борса, за да забогатеете!

Много инвеститори са уплашени до смърт от фондовия пазар в момента. Никой не иска да инвестира във най-високата точка на пазара (all-time highs), само за да види последващия срив веднага след като вложи парите си. И сега повече от всякога изглежда така, че всички мислят, че следващият срив на фондовия пазар ще се случи всеки момент.

Но има една проста истина за инвестирането: Всеки може да забогатее на фондовия пазар. Солидната дългосрочна инвестиционна стратегия, времето и дисциплината, за да се придържате към нея – обикновено това е всичко необходимо, за да успеете. Това, което спира много хора да превърнат финансовите си мечти в реалност, е страхът – страх от следващия крах на фондовия пазар.

Ако искате да преодолеете този страх, трябва да научите две неща за фондовия пазар:

  • Първо, сривовете на пазара са неизбежни. Точка.
  • Но второ и по-важно, тези катастрофални събития не се случват толкова често, колкото сигурно си мислите и те често са просто пречка по пътя към потенциално променящо живота богатство за инвеститорите в акции.

В следващите редове ще споделя моята тайна за преодоляване на страха от срив на пазара и Вие също можете да се възползвате от нея.

Глупостта от предсказването на следващия крах на фондовата борса

Сривовете на фондовите пазари се случват от време на време. Те са неизбежни. Ако инвестирате достатъчно дълго, в крайна сметка ще преживеете не един такъв.

Съвсем естествено е да искаме да можем да предскажем кога ще се случи това. По този начин ще можете да продавате на най-високите цени точно преди спада и след това да се върнете на пазара на най-ниските цени. Може би вечната мечта на инвеститорите 🙂

Проблемът е в това, че винаги има причина да се очаква неизбежен срив на фондовия пазар. Когато се обърнете назад към изминалата година, почти всеки мечи призив изглеждаше съвсем разумен по това време. Но вслушването в тях само костваше на инвеститорите шанса за по-голяма възвръщаемост.

Май 2020: Страх от двойното потапяне

Веднага след срива на пазара през февруари и март 2020 г., акциите започнаха да се възстановяват. Много наблюдатели и анализатори по това време бяха скептични и твърдяха, че вторият срив е точно зад ъгъла.

И в онзи момент тези възгледи изглеждаха напълно разумни. Десетки милиони хора бяха без работа, не се виждаше край на блокирането на бизнеса и опасенията от нови вълни от случаи на COVID-19 оспориха способността на Федералното правителство и Федералния резерв да предприемат достатъчно стимулиращи мерки, за да запазят икономиката над водата.

И все пак, ако сте разчитали, че катастрофата ще се случи в рамките на няколко седмици или месеци, вероятно сте били силно разочаровани. През четирите месеца от началото на май до края на август S&P 500 скочи с 24% и много отделни акции се представиха далеч по-добре. Можете да видите нашия портфейл как се представи по това време тук.

Септември 2020: Страх от нерационални пазари, политически хаос и провали на ваксините

Септември донесе незначителна корекция и това даде нов тласък на предричащите страшния съд. Беше лесно да се разглеждат новите катализатори като причини за безпокойство, включително президентските избори и бавният напредък към работеща ваксина срещу коронавируса.

За пореден път обаче, ако сте си помислили, че ще настъпи срив преди да изтече годината, грешали сте. S&P се покачи с още 10% между края на август и новогодишната нощ. Тези, които продаваха на ниски цени непосредствено преди изборите през ноември, пропуснаха възвръщаемост от още 15% и дори повече.

Януари 2021: Изненада във Вашингтон

Хората по света са нетърпеливи да оставят 2020 зад себе си. И все пак нервните инвеститори смятаха, че силният пазар през 2020 г. просто забавя неизбежното, а някои очакваха бърза катастрофа да започне още в началото на 2021 г. Притесненията включваха бавното пускане на ваксини, избори в Сената и потенциала за размирици, когато се смениха президентите на САЩ.

Катастрофата не се е случила. Налице е известна волатилност на фондовия пазар, но само за шест седмици S&P 500 нарасна с още 6%.

Изправете се срещу страха си

Вглеждането назад по този начин в миналите прогнози подчертава някои интересни неща. Първо, тези, които правят прогнози, често са били прави за някои случили се събития. Май прогнозите за подем в случаите на COVID-19 се оказаха верни. Ваксините отнеха повече време, отколкото се надяваха да получат одобрение и разпространението им беше болезнено бавно. Контролът над американския сенат наистина се смени и във Вашингтон имаше бунтове.

Но това, което прогнозите объркаха, беше въздействието на всичко това върху фондовия пазар.

Второ, цената за подаването на страха е непосилно висока. S&P 500 е с 1650 пункта по-висок от най-ниските си стойности през март. Ще се наложи да има срив от повече от 40%, за да се върне на тези нива. Дори да се случи 20% срив, това само ще доведе до нивата, на които се търгуваше миналия юли.

И последно, единственият път, когато хората всъщност не предвиждаха срив на фондовия пазар, беше преди сривът през 2020 г. да се случи. Разбира се, имаше няколко прогнози, които предполагаха, че краят на десетилетния бичи пазар ще трябва да се случи в крайна сметка. Но те бяха кратки и повърхностни, и всъщност не конкретизираха абсолютно нищо.

Приемете следващия срив на фондовите пазари

Най-важното е, че сривът на фондовия пазар през 2020 г. не смаза финансовите надежди на дългосрочните инвеститори. Тези, които останаха на пазара и издържаха възходите и паденията, вероятно са много по-добре, отколкото преди катастрофата. Поне това е случая и с нашия инвестиционен портфейл!

В бъдеще ще има крах на фондовия пазар. Няма да е никак забавно и ще бъде трудно да се премине, защото всички пазарни сривове трудно се издържат.

Но не позволявайте на следващата катастрофа да се превърне в катализатора, който Ви спира да инвестирате.

Заложено е на карта вашето бъдещо богатство!

Бих казал, че единственото нещо, от което трябва да се страхувате, е, че вашият страх ще бъде това, което Ви пречи да имате финансовия живот, който винаги сте искали.

Не спирайте до тук, прочетете повече как ние изграждаме нашето финансово бъдеще и как можем да помогнем и на Вас!

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.