Акциите продължават да бъдат изхвърляни от облигациите

Подновеният скок в американската хазна вчера изпрати акциите надолу. Настроенията за риск продължават и в азиатската сесия като цяло. Понастоящем австралийският долар е най-слабо представящият се за деня, претеглен допълнително от слабите данни за продажбите на дребно. Канадският долар е втората най-слаба валута, тъй като цената на петрола се срина. Швейцарският франк, йената и доларът са по-силните, като йената пренебрегна обявяването на политиката на BoJ. Като цяло трябва също да се отбележи, че всички основни двойки и кросове вече са в рейнджовете от миналата седмица.

Пазарът и централните банки са на различни страници

Както Федералният резерв, така и Банката на Англия обещаха да поддържат ликвидността в изобилие и да не намаляват подкрепата пред нарастващата инфлация, докато не видят продължителни признаци за икономическо възстановяване. USD и GBP спаднаха рязко след решенията на съответните централни банки, преди да се стабилизират по-късно.

Тази сутрин пък BoJ обяви 3 големи промени като резултати от прегледа на политиката. Първо, краткосрочният лихвен процент се запазва на -0.1%. На второ място, 10-годишната цел за доходност на JGB се поддържа на около 0%. Но сега вече е позволено да се колебае в по-широк диапазон между плюс и минус 0.25%. И трето, BoJ ще закупи ETF и J-REITS с горни граници от около JPY 12 трлн. и JPY 180 млрд. съответно. Но препратката към годишната цел от 6 трлн. йени за покупка на ETF отпадна.

Като се има предвид, че ключовите събития от централните банки през седмицата вече отминаха, но отзвука от тях не е утихнал, пазарните участници ще следят за рискови катализатори, главно геополитическите заглавия и ваксините, за нов импулс.

Cтраховете от рефлацията отстъпват засега, тъй като геополитическото напрежение се завръща

S&P 500 се срина вчера, тъй като доходността на облигациите в САЩ продължава да нараства. Докато това е така, можете да разчитате на голяма волатилност в S&P 500. Първото нещо, което бих ви казала за петък, е, че така или иначе вероятно ще трябва да стоите далеч от пазара. Имаме това, което е известно като „четворно магьосничество“, когато четири различни класове активи имат изтичане на основните опции едновременно.

Също така вероятно да благоприятства настроението може да бъде привидния оптимизъм за ваксини, предаден от американския президент Джо Байдън и Южна Корея. Да не забравяме и Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Трябва обаче да се отбележи, че американо-китайската кавга в Аляска и предупреждението на американския министър на отбраната Лойд Остин за Северна Корея натежават върху рисковете през азиатската сесия.

Технически анализ на S&P 500

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

 

Поглеждайки към графиката, най-очевидно сме във възходящ тренд и не искам да се боря с това пазарно отношение. Търся възможности за покупки при спадовете, особено близо до нивото 3900 или може би дори 50-дневната EMA (в синьо) отдолу. Алтернативно, ако имаме пробив и дневно закриване над нивото 4000, тогава съм готова да започна да купувам, тъй като индексът би трябвало да продължи да върви много по-нагоре. В този момент бих предположила, че S&P 500 ще се насочи към нивото 4250, вероятно дори към 4500 в дългосрочен план.

Абонатите на сайта ни могат да прочетат мнението на Николай Тосков по темата тук.

Що се отнася до скъсяване в момента, нямам никакъв интерес да се опитвам да го направя. Въпреки това предишното отстъпление през 50-дневната EMA, макар и за кратко, беше предупреждение за загуба на възходящата инерция. S&P 500 ще трябва бързо да се изкачи нагоре и да натисне горната линия на бичия канал, за да затвърди моментума. В противен случай съществува риск от сформирането на връх около 3989.12.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.