Не позволявайте на инфлацията да промени цялата Ви инвестиционна стратегия

За първи път от десетилетия инфлацията е на преден план в умовете на инвеститорите. Историята познава двуцифрените лихвени проценти в края на 70-те и началото на 80-те.

Сегашната ситуация в света е може би първият път за много инвеститори, когато трябва да мислят за въздействието на инфлацията върху техните портфейли от акции. Естествено е да мислите, че може би цялата ви инвестиционна стратегия трябва да се промени. Но като се замислите, много от нещата, които великите фирми правят, са също толкова важни, както когато цените се покачват – ако не и по-важни.

Как силните компании се борят с инфлацията

Попитайте инвеститорите на Уолстрийт кои акции харесват по време на инфлация и те вероятно ще посочат индустрии, които получават непредвидени приходи от нарастващите цени. Очевидните примери са компании, които произвеждат енергия и други стоки, тъй като внезапно виждат, че стойността на техните природни ресурси се повишава, без да се налага да си мръднат пръста за допълнителни усилия. Също така ще видите, че фирмите, които поддържат тези сектори, се справят добре, така както производителите на тежко оборудване, от което се нуждаят миньорите и сондажите, за да извадят природни ресурси от земята.

Вярно е, че фирмите, чието състояние е пряко обвързано с нивата на цените, често се справят добре по време на инфлация. Но те също са уязвими, когато инфлацията се разсее. Наистина, много компании от енергийния сектор преминават през екстремни циклични възходи и падения, които ги правят по-променливи, отколкото повечето акционери осъзнават.

Големите компании могат да се справят добре при инфлационен натиск, дори ако не са в тези отрасли, ориентирани към суровини. Ключът към това е дали даден бизнес има ценова сила, за да прехвърли по-високите разходи, върху клиентите, които купуват нейните продукти. Така например компании със силна лоялност към марката – като Nike (NYSE: NKE) в областта на спортните обувки и облекло, Procter & Gamble (NYSE: PG) в потребителски стоки за бита или Disney (NYSE: DIS) в развлекателната индустрия – поддържат стабилни маржове дори когато цените се покачват. И това за такива фирми е много по-лесно, отколкото за по-малко уважавани фирми.

Ще убие ли инфлацията технологичните акции?

Сега във време на всеобщ хаос може би най-трудният въпрос пред който са изправени много  инвеститори, е дали технологичните акции могат да оцелеят при инфлацията. Вярно е, че високите лихвени проценти увеличават цената на капитала и така, доколкото една компания с висок растеж се нуждае от редовни вливания на парични средства, за да реинвестира в своя бизнес, инфлацията може да застраши достъпа на тази компания до достъпни финансови ресурси, за да продължи да расте.

Отново обаче най-важното нещо е дали търсенето наистина зависи от нивата на цените. За доставчиците на софтуер като услуга, които разчитат на периодични приходи от абонамент, инфлацията рядко оказва пряко въздействие върху нуждата на клиентите им от по-голяма производителност и други ползи от авангардни технологии. Ако не друго, инфлацията прави бизнеса да бъде възможно най-ефективен. Ако продуктите на технологична компания могат да доведат до тази ефективност, клиентите ще плащат, за да запазят и разширят използването на тези продукти.

Не правете ход, за който ще съжалявате

Не на последно място, важно е всичко, което се случва в момента, да се постави в пълния му контекст. Изправихме се пред някои от най-трудните предизвикателства през последните две години, които светът е виждал от дълго време. Тези предизвикателства са имали краткосрочно въздействие върху акциите, но те не са променили дългосрочната фундаментална инвестиционна теза за запазване на парите на фондовия пазар като цяло. И за повечето бизнеси тези предизвикателства не са потушили глада им да продължат да намират начини да преодоляват препятствията и да намерят успех.

Инфлацията е факт и затова е естествено да изпитвате някакъв страх. Но това не означава, че трябва да правите големи промени в портфолиото си. Ще откриете, че като имате дълъг времеви диапазон, притежавате диверсифициран набор от акции и приемате възходите и паденията на пазарите и икономическите условия, ще поддържате дисциплината, от която се нуждаете, за да бъдете успешни с инвестициите си в дългосрочен план.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

  • Инфлацията е на най-високото си ниво от 40 години и мнозина се притесняват от въздействието върху фондовия пазар.
  • Силните предприятия, които са издържали изпитанието на времето, които са се справяли с трудни макроикономически среди в миналото, ще могат да запазят позициите си и за в бъдеще, така че инвестициите им да бъдат успешни в дългосрочен план.
  • Компаниите, които помагат на своите бизнес клиенти да бъдат по-ефективни, са по-важни от всякога в трудни ценови условия.

А за да станете част от нашата общност и да ни дадете зелена светлина да стартираме вашето вълнуващо приключение в света на финансите, е необходимо да се АБОНИРАТЕ.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.