Забравеното изкуство да не правиш нищо

Здравейте, приятели.

Наскоро ми беше напомнено за стойността на това да направя крачка назад и да погледна по-голямата картина. Нашият свят е все по-забързан, пълен с известия от всякакъв вид на телефона и изобилие от съмнително важна информация.

Вярно е, че и ние тук сме част от потопа от съдържание. В крайна сметка ние сме бизнес и нашата работа е да ви държим ангажирани. И въпреки че много от статиите, които публикуваме, може да са формулирани и по предварително съставен план, опитваме се да добавяме повече провокиращи мисълта такива. (Надявам се тази да е едно от тях, а не загуба на 5 минути от живота ви)

В крайна сметка ние наистина искаме да ви помогнем да растете и да се учите като инвеститор. И докато всеки от нашите сътрудници може да има малко по-различен стил, ние всички сме съгласни с основните неща: фокус върху качеството, настояване за разумна оценка и желание да комбинираме нашите инвестиции в дългосрочен план.

Това, върху което искам да се съсредоточа днес, е дългосрочното мислене. Това е темперамент, който е трудно да се научи в днешната ефимерна култура на търсене на внимание. Естествено чувстваме необходимостта да направим нещо, каквото и да е, за да поддържаме някакъв вид контрол.

Вероятно бих могъл да изровя няколко десетки цитата по темата, но предполагам, че няколко Buffettisms ще свършат работа:

„Ако не желаете да притежавате акции за 10 години, дори не си помисляйте да ги притежавате за 10 минути.“

„Нашият любим период на задържане е завинаги.“

Въпреки ударението, което винаги поставям върху закупуването и притежаването на страхотни компании, редовно виждам хора да питат или коментират с голямо безпокойство неща като „Цената на Компания X е намаляла с 5% днес, какво става?!” или „Компания Y пропусна печалба с 2 цента, тезата все още ли е непокътната?“ или „има кратък доклад и анализаторите понижават рейтинга на компания Z, трябва ли да излезем или да купим повече?“

И макар да не искам да омаловажавам валидността на оценката на новата информация, която излиза наяве относно нашите инвестиции, доста често всяка отделна новина няма значително въздействие върху дългосрочната траектория на една компания. Компаниите имат добри моменти, както и компаниите имат лоши години. Те се адаптират, оптимизират, правят иновации. Обикновено комбинацията от много различни фактори за продължителни периоди от време променя дългосрочната перспектива за една компания. Най-общо казано, те не се разпадат просто за една нощ, без значение колко много пазарът обича да реагира прекалено.

Съвсем наясно съм, докато пиша тези думи, че е изминал едва месец от колапса „за една нощ“ на SVB Financial and Signature Bank. Погледнато назад обаче, беше очевидно, че проблемите са се натрупвали от месеци по отношение на летящи депозити и огромни и необмислени инвестиции в облигации. Със сигурност непредизвиканите грешки в управлението изиграха роля. Спомням си, че по това време миналата година прогнозите бяха, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти до 3% до 2023 г. (Толкова наивно. В момента сме на близо 5%.) Ако банките управляваха по-добре своите портфейли от ценни книжа, може би щяхме да избегнем тази бъркотия. Но всяването на страх в социалните медии със сигурност засили паниката. Това не беше нещо, което можеше лесно да се предвиди или смекчи.

Искам да кажа, че като дългосрочни инвеститори ние поемаме различни рискове, вариращи от добре известни до напълно неизвестни. Приемаме, че вероятно ще има някои хлъцвания по пътя. Повечето от тях ще бъдат разрешени с ограничено въздействие. И въз основа на нашата най-добра оценка в момента, инвестициите, които избираме, са тези, при които потенциалните печалби надвишават потенциалните рискове.

Ето защо се фокусираме върху дългосрочната дестинация, а не върху краткосрочното представяне.

 

Тази диаграма е малко остаряла, но уместно илюстрира идеята. През всяка дадена година отклонението в ефективността на инвестицията може да бъде доста високо. Но в дългосрочен план крайностите се балансират.

Готови ли сте за нов вълна от цитати?

Бенджамин Греъм: „В краткосрочен план пазарът е машина за гласуване, но в дългосрочен план е кантар.“

Уорън Бъфет: „Борсата е устройство за прехвърляне на пари от нетърпеливите към търпеливите.“

Питър Линч: „Много повече пари са били загубени от инвеститори, подготвящи се за корекции или опитващи се да предвидят корекции, отколкото са били загубени при самите корекции.“

Намирам последното за особено трогателно днес. През изминалата година имаше много разногласия около задаващата се рецесия. И все пак, въпреки някои изнервящи усвоявания, ние сме година по-късно и S&P е надолу само с 1,23% от април миналата година. Може да се окаже, че най-лошото тепърва предстои, никой не знае с точност. Но с времето пазарът ще осъзнае своята глупост да раздава компании от световна класа за жълти стотинки. Тези от нас, които имат смелостта да игнорират гибелта и мрака от прогнозите на някой хора по медиите, с радост ще събират и реинвестират дивиденти, докато чакаме пазарът да се опомни.

И така, как можете да настроите мисленето си, за да гледате далече напред, вместо да се тревожите за краткосрочния шум?

Един начин (който не препоръчвам непременно, но пък не е и за пренебрегване) е блаженото невежество. Подходът „купи и забрави“ със сигурност има своите очарования. Но в крайна сметка нещата се променят – управление, технологии, закони, каквото и да е.

Може да имате късмет, но мисля, че по-стабилна стратегия е изграждането на убеждение, като същевременно поддържате постоянна бдителност. Това предполага „да знаеш и познаваш какво притежаваш“. Повече от повърхностните цифри, просто разберете какво наистина има значение за бизнеса и къде неговото ръководство се опитва да го отведе. Как се правят пари и какви са ключовите показатели за ефективност? Какво правят техните конкуренти и как реагират на това? Как се разпределя капиталът, с който разполагат? След като вече се чувствате достатъчно удобно, за да притежавате бизнес, трябва да можете лесно да разберете дали последните новини са заплаха или възможност за вашата инвестиция.

За завършек една фраза, която много ми харесва, въпреки че не помня на кой е –  „Вашето портфолио е като парче сапун. Колкото повече го ползвате, толкова по-малък става той.“ Вашето портфолио иска покой и познания върху бизнесите ви. И тогава, може би следващия път, когато някое заглавие ви накара да мислите и да направите нещо прибързано, отидете да си вземете душ. И докато търкате, съзерцавайте забравеното изкуство да не правите нищо.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.