Любимата ми акция за месеца – AMT

American Tower Corporation (AMT)

Резюме

  • REITs са най-зле представящият се сектор от началото на годината, но аз вярвам, че катализаторите за възстановяване все още предстоят.
  • Ключовият момент е кога лихвите ще паднат, което се очаква през май или юни.
  • Вярвам, че вероятността за намаляване на лихвения процент с поне 25 базисни пункта до юни е 100%, което ще увеличи акциите на REITs.
  • AMT е добре управляван бизнес, който трябва да продължи да расте с атрактивен темп през идните години.

Продължавам да пиша в момента за любимата ми тема – REITs

Вече в няколко последователни статии споменах, че 2024 г. ще бъде годината на REIT. Намаляването на лихвените проценти и подобряването на оперативните показатели ще тласнат обратно оценките на REIT.

Изминахме почти едно тримесечие от годината, а REITs бяха най-лошият сектор, изложен на въздействието от началото на годината, напълно без промяна.

Това означава ли, че сме сгрешили? Или това просто означава, че катализаторите все още не са се материализирали, за да може REIT да има своя звезден час?

Все още силно вярвам, че е второто.

Ключовият момент е кога процентите ще паднат. Това е определено за май или юни.

Вярвам, че общата представа за пазара е погрешна, като се казва, че данните не подкрепят тези съкращения.

Ясно виждаме, че по-високите от очакваните числа на CPI идват почти изцяло от произведен показател „Owner’s equivalent rent“, който е доста „лепкав“ и е надолу.

Когато погледнете PCE, предпочитаният от Федералните власти измерител на инфлацията, който включва по-ниска тежест за OER, това, което виждате, е следното забавяне на инфлацията:

  • октомври: 3%
  • ноември: 2,7%
  • декември: 2,6%
  • януари: 2,4%

Тъй като OER продължава да намалява, ставките ще трябва да бъдат намалени през май или юни.

Теорията за рефлексивността предполага, че тъй като участниците на пазара вече са изместили очакванията към намаление през юни, намалението през май може да не е наред, тъй като Фед ще се остави да бъде повлиян от пазара (дори и да казват, че не са, това са решенията на хора).

Но дори и тогава намаляването през юни се оценява само на 2/3 вероятност от бъдещи цени.

И тук се крие възможността за REIT.

Според мен вероятността процентите да бъдат намалени с поне 25 базисни пункта до юни е 100%.

Когато това стане по-ясно за пазарите, като OER отстъпи от CPI и PCE продължи бавно да се сближава към 2%, доходността на дълга ще се коригира, както и тази на REIT.

Това трябва да е момента за всички REIT.

Този месец искам да подчертая един REIT, който е особено добре управляван и предлага много добра входна точка в момента: American Tower (AMT).

 

AMERICAN TOWER CORP(AMT:US)
AMERICAN TOWER CORP(AMT:US)

American Tower Corporation (AMT) – Обзор на бизнеса

Бизнес моделът на American Tower е много прост. Те са наемодател, който управлява клетъчни кули. Те притежават поцинкованата стомана, вертикалната поцинкована стомана. Но управлението на активните елементи на мрежата зависи от наемателите.

Това е интересен бизнес модел заради възможността за колокации.

Както каза ръководителят на AMT за връзки с инвеститорите в скорошна презентация за инвеститори:

Така че, ако T-Mobile е на сайт и Verizon иска да влезе в сайта, това са допълнителни приходи и красотата на нашия бизнес модел, както ще видите в следващия слайд, е, че наистина има много малко фиксирани разходи, свързани с допълнителни наемане и много малка капиталова интензивност.

 

Това е голяма част от това, което прави модела привлекателен. Второто е непрекъснато развиващият се характер на стандартите за свързаност на данни, които водят до надстройки и изменения на инфраструктурата на кулите, което разбира се AMT монетизира.

Графиката по-долу показва жизнения цикъл на тези мрежови технологии.

Докато бизнесът се нарича American Tower, той определено е глобален бизнес сега, с установено присъствие на всичките 5 континента и над 224 000 комуникационни сайта по целия свят. Доста сериозна инфраструктура, не мислите ли?

Този резултат е продиктуван от необходимост. САЩ бяха доста презастроени с над 42 700 кули, така че имаше смисъл през последните 15 години да се разширят и в чужбина.

Това позволи да имамат стабилна база от бизнес в САЩ, която идва предимно от T-Mobile, Verizon, AT&T и Dish, с по-високо развиващи се бизнеси в международен мащаб.

Придобиването на Coresite създаде диверсификация в центрове за данни, отдалечавайки се от чистия бизнес с кулите. От същата презентация, която цитирах по-горе:

We did recently expand our portfolio to data centers over the last several years, which is really kind of through the lens of leveraging our macro tower assets to play a larger role in a 5G ecosystem, which we believe will – seeks further opportunities for the edge to proliferate and where we can also monetize our distributed points of presence longer term.

Това беше ход, който имаше смисъл и който трябва да се увеличи през следващите години.

Успехът през последното десетилетие идва от експлозията на данните, използвани от хората на техните мобилни телефони. Както обясни ръководителят на връзките с инвеститорите:

all these data demands that we’ve seen over the last 10 years has really translated to attractive growth. We’ve grown our revenue and EBITDA at a CAGR of 13%, and that’s converted at a pretty attractive level of profitability at the AFFO level

Това има смисъл. Търсенето на данни ще доведе до подобрена технология и следователно до изменения и надстройки, направени на съществуващите кули.

През следващите 5 години се очаква трафикът на данни в САЩ да продължи да расте масово, с до 20% CAGR през следващите 5 години.

Това може да е консервативно, тъй като тези оценки винаги са показвали, че значително подминават реалното търсене, но те са добро място за начало.

Растежът на данните през следващите 5 години се очаква да продължи да нараства експоненциално в световен мащаб, като допълнително предлага възможност за разширяване на AMT.

Разбира се, тъй като AMT става по-голям, постигането на двуцифрен ръст на приходите и ръст на дивидентите ще стане по-голямо предизвикателство и числата, които сме виждали през последното десетилетие, може да не се повтарят.

През изминалата година дивидентът беше увеличен с 9%, а 8-10% е скоростта, с която вярвам, че AMT ще може да увеличи своя AFFO и следователно своите дивиденти през следващите 10 години, като внедряване на 5G, международна експанзия, и съществуващите ескалатори допринасят за растеж.

В момента AMT се търгува на $204 и доходност от 3,3%, което е значително повече от 10-годишната средна доходност от 1,94%.

Въпреки това през последното десетилетие дивидентът нарасна с 19% CAGR, темп, който вярвам, че няма да видим дори близо до следващото десетилетие.

В този смисъл вярвам, че гледането в огледалото за обратно виждане ни дава поглед към миналото, но всъщност не ни подготвя за бъдещето.

Сега искам да направя един експеримент: искам да видя колко хора стигат до края на статиите ни. Затова за всички, които са стигнали до тук – имаме подарък. 6 месеца пълен достъп до абонаментния ни сайт. За да получите този достъп, натиснете тук, изберете „Плащане по банков път“, създайте си акаунт и ми изпратете имейл с кодовата фраза „Аз прочетох статията до край“. След като получим мейла ви с тази фраза, вашия акаунт ще бъде активиран и вие ще получите пълен 6-месечен абонамент за цялата информация на нашия абонаментен сайт.

А сега Ви желая успешна инвестиционна седмица!

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.