Какви са реалните рискове за нас в съвременния инвестиционен свят?

Като инвеститори ние постоянно оценяваме риска. Тези, които инвестират в широките пазарни ETF-и и индексните взаимни фондове, следят макроикономическите и геополитическите въпроси и се опитват да предположат дали биха могли да изпратят пазарите в корекция или да ги понесат нагоре.

Купувачите на отделни акции, като нас, гледат дали техните компании растат и разширяват пазарния си дял спрямо конкурентите си, като същевременно надничаме през рамото си, за да видим дали новите резултати ще предизвикат успеха на тези компании.

Важно е да имате предвид тези рискове, докато инвестирате. Но за повечето от нас те са само част от реалната обща картина на риска, която може да застраши финансовото ни бъдеще. Много от рисковете, които имат потенциално променящи живота последици, са свързани повече с личните финанси.

За щастие това са рискове, които обикновено можете да управлявате – но е необходимо известно внимание, заедно с корекции на Вашата инвестиционна стратегия, за да се предпазите от най-лошите сценарии, които могат да доведат до такива последици.

Запомнете, че ние не инвестираме във вакуум

Най-лесната част от инвестиционното планиране е закупуването на акции на страхотни компании. Това може да звучи налудничаво, защото търсенето на тези акции е нещото, в което повечето инвеститори прекарват по-голямата част от времето си. Най-често ние купуваме тези акции, защото искаме те да се повишат – и да се покачат драстично, защото много от нас преследват стратегии, ориентирани към растеж.

В рязък контраст с това е много по-трудно да се разбере как ще се впишат тези големи компании в един цялостен финансов план. Ако просто купувате акции с цел да спечелите колкото се може повече пари, може да поемете ненужен риск, който застрашава мечтите Ви за по-късен етап от живота Ви. И обратното, ако сте твърде консервативни в инвестирането си, тогава бихте могли да не се справите с още по-важен риск, който би могъл да тежи на стандарта Ви на живот до края на живота Ви.

Как можете да откриете реалните рискове, с които се сблъсквате в инвестирането си? Трябва да погледнете собствената си индивидуална ситуация и да съпоставите финансовите си нужди с личните нужди и желания.

Защитете това, което сте спечелили

Много от Вас, които дълго време сте членове на абонаментната част на toskov.com, сте прекарали вече голяма част от кариерата си, инвестирайки в тандем с нас, а някои от Вас са били любезни да споделят с нас историята на своя път. Виждаме как дори скромните инвестиции, които се правят редовно и се инвестират добре, създават стабилно портфолио, изпълняващо финансовите ни цели.

Може да си мислите, че логичното нещо, което трябва да направите, след като постигнете целите си е да обявите победа и да живеете живота си. Но е трудно за успешните инвеститори да сменят предавките.

Освен това твърде много хора поддържат нивата на риска в своите портфейли, дори когато вече не е необходимо. Много инвеститори панически започнаха да разпродават активите си през март тази година, страхувайки се от приказките за огромния мечок, надвиснал над финансовите пазари. Тези, които останаха на курса, имаха късмета да възстановят значителна част от загубите си бързо. Всъщност, портфейла ни в момента е с 50% растеж само за месеците след това паническо разпродаване.

Затова и под защита на това, което сте спечелили имам в предвид да не се подавате на масовата паника. Не четете масовите медии, не вярвайте на приказките на брокери, които Ви убеждават, че апокалипсиса е настъпил. Вярвайте само на своята преценка. Да, пазарът прави корекции и то доста често, но продавайте само тогава, когато имате основание за това. Истината на успешната инвестиция се крие в дългосрочната инвестиция! Само така можете да защитите капитала си.

Когато трябва да бъдете по-агресивни

От друга страна, виждаме и много членове на toskov.com, които започват късно да инвестират в живота си. Хората в 40-те, 50-те и дори 60-те години на своя живот се присъединяват към нас в усилията си да извлекат максимума от времето, което им е останало, за да инвестират. Много от тях стават наши членове, след като са разговаряли с финансови специалисти, които ги призовават да бъдат консервативни в инвестирането си поради възрастта си.

Вярно е, че по-възрастните инвеститори нямат толкова време да се възстановят от загубите. Ето защо традиционната препоръка за инвестиране на професионалисти обикновено е за онези, които се приближават до пенсиониране – да разпределят само скромни части от парите си за акции, особено акции с висок растеж.

Всъщност, ако правите късен старт в инвестиционния свят, реалният риск за Вас е да не натрупате достатъчно богатство до момента, в който ще имате нужда от него. Знаейки, че времето не е на ваша страна, Вие осъзнавате, че шансовете не са 100% да стигнете до мястото, където искате да се озовете. Това може да е добре за Вас. Ако изпитаният и верен консервативен път ще Ви позволи да изградите някакво пенсионно гнездо за следващите пет години, но сте изчислили, че Ви трябват доста повече пари за пенсиониране, тогава да имате портфейл, който е много по-агресивен от типичния такъв. И това може да е най-добрият ход.

Разбира се, агресивната стратегия рискува крайните Ви спестявания. Но ако консервативното инвестиране се заключва в число, което е твърде ниско, за да задоволи Вашите нужди и желания, то това гарантира провал по Вашето собствено определение. Може разумно да решите, че е по-добре да поемете риска да не успеете поне за възможност да надскочите и достигнете желаното ниво на богатство. И все пак…

Вашите рискове са уникални

Няма да спрете да чувате за риска, когато четете за компаниите, които препоръчваме. Всяка от тези компании е изправена пред предизвикателства и ако тя не успее да ги преодолее, тогава цената на акциите й вероятно ще пострада. Това е нещото, върху което ние се концентрираме. Само така Вие можете да вземате свои собствени, информирани решения дали този риск си струва потенциалната награда.

Дори и да не четете толкова много за специфичните пазарни рискове, често тези, които са уникални за Вас и Вашата лична ситуация са много по-важни. Няма инвестиционна стратегия с един размер, която да работи оптимално за всички. Ето защо всеки един от нас трябва да знае и преценя сам за себе си каква търпимост може да понесе.

Трябва да поставите инвестициите, които правите, в контекста на Вашия личен живот с възможностите и предизвикателствата, пред които сте изправени. Само тогава инвестиционните Ви решения наистина ще управляват реалните рискове за Вас и Вашето щастие.

И ако мислите, че инвестиционния свят е труден за разбиране, аз и екипът ми сме тук, за да Ви помогнем!

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да се присъедините към общността на успешните инвеститори, сега е момента да предприемете действия.
Забележка 3: Предоставяме Ви Отстъпката от 10%  за абонамент. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.
Забележка 4: С тази регистрация, Вие ще получите пълен достъп до нашия портфейл от АКЦИИ. Ще получавате всяка седмица бюлетин какви акции да купите, към кои компании да добавите. Ако някоя компания вече не отговаря на нашите критерии за качество, веднага ще получите бюлетин с препоръка за продажба.
Забележка 5: Ние следим за Вас цялостното развитие на портфейла. От Вас само се иска да ни следвате! Имайте предвид, че компаниите, включени в нашия портфейл са доказани компании, изградени на стабилна основа и те ще процъфтяват през следващите десетилетия. С отлични продукти и услуги. Адресирани към огромни пазари. Управлявани от талантливи, способни, внимателни, доказани лидери.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.