4 Дивидентни Акции, които трябва да притежавате

Светът е свидетел на най-сериозната пандемия от повече от век, която може да предизвика най-тежката рецесия от 75 години насам. Неумолимата здравна криза също настигна акциите на дивиденти, принуждавайки много компании да намалят или да прекратят изплащането изобщо.

Така че инвеститорите трябва да се обърнат към Дивидентните Аристократи, за да си осигурят стабилен и надежден източник на доход, тъй като исторически ниските лихвени проценти поддържат пазара на облигации непривлекателен.

Дивидентните аристократи са изключителен списък от 65 акции в индекса S&P 500, които увеличават дивидентите си поне 25 последователни години. В исторически план дивидентните аристократи надминават общия пазар, тъй като техните бизнес модели обикновено са по-малко циклични от икономиката като цяло. Това се вижда от печалбата на ProShares S&P 500 Aristocrats ETF (NOBL) от 7,7% през последните три месеца в сравнение с 3,4% възвръщаемост на SPDR S&P 500 ETF (SPY) за същия период.

На фона на нарастващото разпространение на коронавирусните инфекции, постепенните ограничения, по-високите заявления за безработица и свиването на икономическата активност, потенциалът за двойна рецесия може да доведе до срив на фондовия пазар, освен ако светът не се научи да контролира разпространението на вируса с помощта на ефективни ваксини или лечения.

Следователно за инвеститорите, склонни към риск, може да има смисъл да купуват висококачествени дивидентни акции. При избора на такава фирма е важно да се гарантира устойчивостта на изплащането на дивидент на компанията въз основа на силен бизнес, стабилни парични потоци и бизнес модел, преди да заложите на него.

Дивидентни Аристократи
Дивидентни Аристократи

Днес ще обърна внимание специално на четири компании от списъка на Дивидентните Аристократи.

Johnson & Johnson (NYSE: JNJ), Procter & Gamble (NYSE: PG) , Lowe’s (NYSE: LOW), Carrier Global (NYSE: CARR) са четирите дивидентни аристократи, които не само притежават огромен потенциал за повишаване на цените, но също така могат да бъдат стабилен източник на доход, тъй като се очаква да върнат повече капитал на своите акционери през следващите години през дивиденти.

Johnson & Johnson (NYSE: JNJ)

JNJ изследва, разработва, произвежда и продава различни продукти в областта на здравеопазването в цял свят и са популярни с потребителските си продукти като грижи за бебета и здраве на жените. Компанията има операции във фармацевтичния, потребителския и здравния сегмент. JNJ работи върху потенциална ваксина срещу COVID-19 и наскоро инициира второто глобално клинично изпитване фаза 3 на своя кандидат за ваксина Janssen.

JNJ увеличава равномерно изплащането на дивидент вече 58 години. През последните десет години изплащането на дивидент за JNJ нарасна с CAGR от 6,9%. Настоящият годишен дивидент от $ 4.04 се превръща в 2.81% доходност. Компанията вече е декларирала дивиденти в размер на $ 1,01 на акция за четвъртото тримесечие. JNJ генерира 7,65 млрд. Долара като свободен паричен поток през третото тримесечие и върна 2,66 млрд. Долара на своите акционери под формата на дивиденти. През последните 3 години приходите и EPS са нараснали съответно с CAGR от 2,8% и 3,4%.

Потребителските продукти и фармацевтичните сегменти отбелязаха възстановяване на приходите и следователно продажбите в световен мащаб се подобриха с 1,7% на годишна база. EPS за тримесечието достигна $ 1,33, нараствайки със 101,5% в сравнение с предходното тримесечие. Водени от диверсифицираното си продуктово портфолио и фокусирани върху растежа, анализаторите очакват EPS да нарасне с 12,4% през следващата година и с 4,4% годишно през следващите пет години.

Компанията разполага с надеждно лекарствено портфолио с повече от 14 нови лекарства, които се очаква да бъдат пуснати до края на 2023 г. Наскоро тя подаде заявления до FDA и Европейската агенция по лекарствата (EMA), търсейки одобрение за Darzalex Faspro за пациенти с рецидивирал или рефрактерен множествен миелом . JNJ също така подаде 6-месечно допълнително ново приложение на лекарството за палиперидон палмитат до FDA по-рано този месец за лечение на шизофрения при възрастни.

И като капак за всичко това – компанията е класирана на първо място от 240 компании в медицинската и фармацевтичната индустрия.

Procter & Gamble (NYSE: PG)

PG произвежда и продава маркови потребителски опаковани стоки с операции в приблизително 70 страни по света. PG е потребителска компания, която съществува от 182 години. Компанията работи в шест сегмента – Красота, Коафьорство, Здравни грижи, Грижа за тъкани и домашни грижи, Бебета, Женски и Семейни грижи и Корпоративни. Нарастването на дивидентите става по-рядко в потребителския сектор на фона на пандемията.

PG обаче изплаща непрекъснато дивиденти в продължение на 130 години и повишава изплащането си през всяка от последните 64 години. През последните десет години дивидентът му е нараснал с CAGR от 5,6%. Годишният дивидент на PG от $ 3.16 в момента дава 2.28% доходност. Компанията увеличи дивидента си с 6% през април въпреки пандемията. Финансовото първо тримесечие на PG, приключило през септември 2020 г., не пропусна да впечатли пазарите.

Нетните продажби от 19,3 милиарда щатски долара са се увеличили с 9% на годишна база, главно от 7% увеличение на обема на органичните продукти. Компанията върна 2,03 млрд. долара на своите акционери под формата на дивиденти. EPS достигна $ 1,63, нараствайки с 20% на годишна база.

В момента компанията притежава само 65 марки, спрямо 170, които е притежавала преди пет години. Преминаването към продажба на продукти с нисък марж, за да се изгради по-силно портфолио, значително подобрява паричните потоци на PG. Фактът, че PG реализира по-високи продажби и печалби в тази необикновена среда, трябва да бъде успокояващ за дивидентните инвеститори.

Следователно анализаторите очакват EPS на компанията да нарасне с 6,3% през следващата година и с 8,5% годишно през следващите пет години. Сред 34-те компании в индустрията за потребителски стоки е класиран на първо място.

Lowe’s (NYSE: LOW)

LOW работи като търговец на дребно за дома в САЩ и Канада, обслужвайки приблизително 18 милиона клиенти седмично. Компанията предлага линия продукти за строителство, поддръжка, ремонт, ремоделиране и декорация. Към 30 септември 2020 г. LOW’s оперира с 1969 магазина. Компанията също така продава своите продукти чрез своите уебсайтове и мобилно приложение.

LOW изплаща и вдига дивидента безпроблемно вече повече от 57 години и през последните 20 години, LOW дивидентът нараства със среден темп от 19,4%. Освен това CAGR на свободния паричен поток на компанията е 18,1% за същия период. Годишният дивидент на LOW от $ 2,40 в момента се превръща в доходност от 1,55%. Компанията наскоро изплати дивидент от 0,60 долара за третото си фискално тримесечие, приключило през октомври 2020 г., увеличавайки изплащането си с 9,1%. Така достига до $ 416 милиона под формата на дивиденти. Нещо повече, LOW вече обяви паричен дивидент от 0,60 долара на акция за своето фискално четвърто тримесечие.

Компанията постигна много силни резултати през третото тримесечие, като всички подразделения по мърчандайзинг отчитат сравним ръст на продажбите над 15%, а при всички географски региони на САЩ постигат сравним ръст на продажбите от поне 20%. Нетните продажби за тримесечието възлизат на 22,3 милиарда щатски долара в сравнение с 17,4 милиарда долара през сравнителното тримесечие миналата година. Онлайн продажбите са нараснали със 106% на годишна база.

Анализаторите очакват EPS да нарасне с 0,9% през следващата година и с 20,6% годишно през следващите пет години. Следователно инвеститорите могат да очакват компанията да увеличи и своите изплащания. Сред 69-те компании в индустрията за домашно обзавеждане и стоки е класиран на 46-о място.

Carrier Global (NYSE: CARR)

CARR е отделена от бившия индустриален мултинационален конгломерат United Technologies Corporation (UTC) и вече е отделна компания. Компанията предлага технологии за отопление, вентилация и климатизация (HVAC), охлаждане, пожар, сигурност и автоматизация на сгради в цял свят под портфолиото на марката, включително Carrier, Kidde, Edwards, LenelS2 и Automated Logic. Тя работи основно чрез три сегмента – HVAC, хладилна техника и пожар и сигурност.

CARR постоянно увеличава изплащането на дивидент в продължение на 26 години като част от UTC.

Настоящият годишен дивидент от $ 0,32 се превръща в доходност от 0,85%. CARR генерира 2,51 млрд. долара като нетен оперативен паричен поток през последващите 12 месеца. През последното отчетено тримесечие компанията обяви паричен дивидент от 0,08 долара на акция.

CARR създаде 880 милиона долара като свободен паричен поток през третото тримесечие, нараствайки с 55% на годишна база и върна 70 милиарда долара на своите акционери под формата на дивиденти. Продажбите на CARR за третото тримесечие от 5 милиарда долара са се увеличили с 3,7% на годишна база, включително 3% ръст на органичните продажби.

Нещо повече, компанията може да се възползва от ваксината COVID-19 на Pfizer (PFE), чиято доставка се очаква да започне през следващите седмици, което изисква съхранение в ледени хладилници с темератури от порядъка на отрицателни 70 градуса по Целзий.

Дивидентните компании винаги са били привлекателни. Някой хора дори изграждат цялото си портфолио на базата на такива компании. Основното мерило за тези компании е индекса Дивидентните Аристократи. Много интересен индекс, за който ще напиша отделна статия, защото съм убеден, че ще Ви бъде интересно.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да се присъедините към общността на успешните инвеститори, сега е момента да предприемете действия.
Забележка 3: С тази регистрация, Вие ще получите пълен достъп до нашия портфейл от АКЦИИ. Ще получавате всяка седмица бюлетин какви акции да купите, към кои компании да добавите. Ако някоя компания вече не отговаря на нашите критерии за качество, веднага ще получите бюлетин с препоръка за продажба.
Забележка 4: Ние следим за Вас цялостното развитие на портфейла. От Вас само се иска да ни следвате! Имайте предвид, че компаниите, включени в нашия портфейл са доказани компании, изградени на стабилна основа и те ще процъфтяват през следващите десетилетия. С отлични продукти и услуги. Адресирани към огромни пазари. Управлявани от талантливи, способни, внимателни, доказани лидери.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.