3 качествени MLP с 5%+ доходност

След няколко години стабилна възвръщаемост на фондовия пазар, тази година инвеститорите са изправени пред перфектна буря. Инфлацията се повиши до 40-годишен връх, докато икономиката на САЩ е в техническа рецесия. В резултат на това индексът S&P 500 се понижи с 20% от началото на годината.

За инвеститорите в акции е предизвикателството  да генерират достатъчно висока доходност, за да осигурят адекватен доход, като същевременно избягват намаляването на дивиденти. Това означава, че безопасността на дивидентите трябва да се комбинира с търсенето на доходност.

В тази статия ще Ви представя перспективите на три качествени компании – Master Limited Partnerships, а именно Enterprise Products Partners (EPD), Magellan Midstream Partners (MMP) и MPLX LP (MPLX). Тези акции предлагат изключително висока доходност при дистрибуция с широка граница на сигурност и по този начин улесняват инвеститорите да издържат на продължаващия спад.

Enterprise Products Partners (EPD)

Enterprise Products разполага с огромна база от активи, която се състои от близо 50 000 мили тръби за природен газ, течен природен газ, суров петрол и тръбопроводи за рафинирани продукти. Освен това има капацитет за съхранение от над 250 милиона барела. Тези активи събират такси въз основа на транспортирани и съхранявани материали.

На 03.08.22 г. Enterprise Products отчете резултати за второто тримесечие. Нетният доход се е увеличил до $0,64 от $0,50 през предходния период. Приходите са се увеличили с 69,95% до 16,1 милиарда долара на годишна база. Разпределяемият паричен поток възлиза на 2,0 милиарда долара, което е с 30% повече от 1,6 милиарда долара за периода отпреди година и осигурява 1,9 пъти покритие на декларираното разпределение.

Коригираният паричен поток, осигурен от оперативни дейности, възлиза на 2,1 милиарда долара, което е увеличение от 1,7 милиарда долара на годишна база. Сегментът на тръбопроводите и услугите за суров петрол намаля до 407 милиона долара от 419 милиона долара през второто тримесечие на 2021 г. Освен това обемът на транспортиране на суров нефт по тръбопроводи възлиза на 2,2 милиона барела на ден, спрямо 2,0 милиона барела на ден през периода преди година.

Междувременно компанията отчете капиталови инвестиции за второто тримесечие от 383 милиона долара, което включва 301 милиона долара капиталови разходи за растеж и 82 милиона долара за поддържане на капиталови разходи. Компанията също така закупи ~1,4 милиона от своите общи единици на свободния пазар за ~$35 милиона.

EPD има 7,1% текущ дивидент.

Magellan Midstream Partners (MMP)

Magellan има най-дългата тръбопроводна система за рафинирани продукти, която е свързана с почти половината от общия рафиниращ капацитет на САЩ.

Този сегмент генерира ~65% от общите оперативни приходи, докато транспортирането и съхранението на суров петрол генерира ~35% от оперативни приходи. MMP има модел, базиран на такси; само ~9% от неговите оперативни приходи зависят от цените на суровините.

През второто тримесечие на 2022 г. коригираната печалба на акция от $1,94 надмина прогнозите на анализаторите с $0,95 на акция. Приходите от $789 милиона за тримесечието също надвишиха с $90 милиона и се увеличиха с 21% на годишна база. Компанията очаква свободен паричен поток от около 1,45 милиарда долара за 2022 г. и приблизително 578 милиона долара излишен свободен паричен поток след разпределение.

Конкурентното предимство на MMP идва от модела, базиран на такси, големия мащаб и дисциплината му да инвестира само в проекти с висока възвръщаемост. MMP увеличи дивидента си за 70 последователни тримесечия преди замразяването през 2020 г. и повишава годишния си дивидент с 11% среден годишен процент от 2001 г. насам. Този рекорд е свидетелство за силата на бизнес модела и страхотната дисциплина на управление. Освен това, вместо да издава нови акции за финансиране на проекти за растеж, както почти всички MLPs, MMP сега изкупува обратно своите акции на ниски цени, за да увеличи стойността си за инвеститорите.

Акциите на MMP в момента носят 8,2% дивидент.

MPLX LP (MPLX)

MPLX оперира в два сегмента: Логистика и съхранение – което се отнася до суров нефт и рафинирани петролни продукти – и Събиране и обработка – което се отнася до природен газ и течни природни газове (NGL). На 30 юли 2019 г. MPLX завърши придобиването на Andeavour Logistics LP. Командитното дружество генерира 4,8 милиарда долара подлежащ на разпределяне паричен поток през 2021 г.

През второто тримесечие на 2022 г. MPLX генерира приходи от $2,94 милиарда, което е с 22% повече на годишна база. Междувременно печалбата на акция от $0,83 надмина очакванията, макар и с малко. Капиталовите разходи за растеж за 2022 г. се очаква да достигнат 700 милиона долара, докато MPLX също обяви допълнителна програма за обратно изкупуване на акции до 1 милиард долара.

Изграждането на тръбопроводи изисква години одобрения и текуща регулация. Като такива, заемащите длъжности се ползват от бизнес модели от типа „toll-booth“, като голяма част от приходите им се фиксират чрез споразумения, базирани на такси и „вземи или плати“. MPLX по-специално има силна позиция в района на Marcellus / Utica, с дългосрочни договори от Marathon. Очакваме 2% среден годишен ръст на DCF  през следващите пет години.

Насърчително в случая е това, че компанията се самофинансира от страна на собствения капитал и се отървава от IDR. През последните пет години MPLX имаше коефициенти на покритие на разпространение от 1,28x, 1,36x, 1,51x, 1,46x и 1,64x. Междувременно общият дълг на компанията спрямо коригираната EBITDA е бил 3,7x, 3,9x, 4,1x, 3,9x и 3,7x през същия период от време (обикновено MLP се стремят към съотношение под 5x). Като цяло разпространението на компанията изглежда сигурно.

MPLX в момента е с дивидент 8,8%.

Финални изводи

Акциите с висока доходност и по-специално Master Limited Partnerships са привлекателни за инвеститорите на доходи. Със средната дивидентна доходност на индекса S&P 500, която се движи близо до 1,5%, инвеститорите на доходи са в трудна позиция. Но вместо просто да купуват най-високодоходните акции на пазара, инвеститорите трябва да се опитат да избягват акции с лош фундамент. Компаниите, чиито приходи и паричен поток намаляват, са по-склонни да намалят дивидентите си.

Междувременно 3-те MLP в тази статия имат качествени бизнес модели, всеки от които генерира повече от достатъчно паричен поток, за да поддържа разпределението си.

Ако съм успял да Ви заинтригувам, значи си приличаме много повече, отколкото си мислите.

За да прочетете повече за Дивидентния портфейл, последвайте тази връзка.

За да се абонирате и да станете Успешен Дивидентен Инвеститор, последвайте тази връзка.

За да се възползвате комплексно от всички услуги на сайта ни, последвайте тази връзка.

Ако имате конкретни въпроси към този вид инвестиране, задавайте ги директно под публикацията или ми пишете направо в контактната форма.

Поздрави,

Николай Тосков

 

 



Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.