Струва ли си да инвестирате в акции с растеж на дивиденти?

Всеки, който иска да увеличи богатството си с течение на времето, трябва да направи избор как най-добре да постигне тази цел. Това включва оценка на това колко инвеститорът може да си позволи да отдели за бъдещ растеж, като балансира разходите за живот. В крайна сметка има безброй начини за инвестиране, включително криптовалути, държавни облигации, корпоративен дълг, привилегировани акции и, разбира се, обикновени акции.

Доказано е, че инвестирането в акции за растеж на дивиденти е чудесен начин за увеличаване на богатството в дългосрочен план. Най-добрият начин да направите това е да намерите компании, които имат история на процъфтяване по време на рецесии, предотвратяване на конкурентни заплахи и разполагащи с мениджърски екипи, които са готови да върнат пари на акционерите.

Аз виждам най-ясния път към натрупване на богатство като инвестиране във висококачествени акции за растеж на дивидентите, като Dividend Kings, които са увеличавали дивидентите си в продължение на поне 50 последователни години. В тази статия ще разгледам защо някой би искал да инвестира в акции с растеж на дивиденти и някои примери за компании, които харесвам днес.

Защо акции с растеж на дивиденти?

Доводът за инвестиране в акции с растеж на дивидентите е убедителен и има десетилетия на възвръщаемост в подкрепа на това. Идеята е проста; купувайте акциите на компании с висококачествен, траен бизнес на справедлива стойност или по-ниска. Тази стратегия е тази, която някои от най-успешните инвеститори в света са използвали през годините, за да създадат огромно богатство, включително Уорън Бъфет.

Как да намерим висококачествени, трайни бизнеси? Компаниите, които могат да издържат изпитанието на времето, трябва да имат най-малкото трайни конкурентни предимства и устойчивост на рецесия. Тези характеристики създават компания, която може да поддържа – и дори да увеличава – печалби по време на периоди на икономическа слабост и това може да се случи само, ако продуктите и услугите на компанията са по-добри от тези на конкуренцията.

С течение на времето компаниите, които имат тези предимства, са склонни да виждат по-устойчив ръст на печалбите, което след това води до възможността да изплащат на акционерите непрекъснато нарастващи дивиденти с течение на времето. Това са много благоприятни черти и фирмите, които ги притежават, вероятно ще доведат до силно поскъпване на капитала през годините. Въпреки това, за такъв тип компании, има още една необходима съставка и това е мениджърски екип, който е готов да върне излишните пари на акционерите.

За компании, които все още са фокусирани върху изграждането на бъдещ растеж, е малко вероятно акционерите да видят високо ниво на парична възвръщаемост, тъй като бизнесът вместо това инвестира свободните пари. По този начин, за да изплаща растящи дивиденти, бизнесът трябва да е достатъчно зрял, за да има достатъчно излишни парични средства, които ръководството да не може изгодно да инвестира в него.

Ако използваме тези критерии, за да изберем акции, процесът на реално инвестиране в акции с растеж на дивиденти е доста лесен. Инвеститорът трябва само да избере брокер, да захрани сметката и да направи своите покупки. Аз предпочитам да добавям по малко към моите любими дивидентни акции на някакъв редовен интервал, който има смисъл за всеки отделен човек. Това позволява на инвеститора да направи средна цена в долари в такива акции с течение на времето.

Сега, нека да разгледаме някои примери за страхотни акции с растеж на дивиденти:

Висококачествени акции с растеж на дивиденти

Lowe (LOW). Първият ни пример за акции със страхотен ръст на дивиденти е Lowe’s Companies (LOW), операторът на вездесъщата верига от около 2000 магазина за подобряване на дома в САЩ. Lowe е страхотен пример за компания, която има устойчиво конкурентно предимство, което генерира нарастващи печалби и има мениджърски екип, който е готов да върне тези пари на акционерите.

Lowe работи в това, което по същество е дуопол с конкурента Home Depot (HD) в пространството за подобряване на дома, така че Lowe има сериозен мащаб. Освен това сегментът на подобряването на дома отбеляза огромен ръст на търсенето с течение на времето, което означава, че има много работа за всички конкуренти. Lowe има известна чувствителност към рецесии, като се има предвид, че зависи от разходите за строителство и подобряване на дома, но устойчивостта ѝ се доказва от изключителната 60-годишна поредица от увеличения на дивидентите, което я прави крал на дивидентите.

Lowe не само върши страхотна работа за увеличаване на дивидента си от гледна точка на дълголетие, но увеличението му е средно с над 20% годишно през последното десетилетие. От гледна точка на растежа на дивидентите, това е почти толкова добро, колкото може да се получи, особено за краля на дивидентите.

Pentair (PNR). Вторият ни избор е Pentair (PNR), производител на голямо разнообразие от водни решения в световен мащаб. Компанията произвежда ориентирано към потребителите оборудване и аксесоари за басейни, включително помпи, филтри, нагреватели, светлини и различни други продукти, необходими за домашни басейни и спа центрове. В допълнение, има търговски бизнес, който произвежда подобно оборудване за голямо разнообразие от приложения, включително храни и напитки, водоснабдяване, клапани, дюзи за пръскане, възстановяване на газ и др.

Pentair не е крал на дивидентите, но има много впечатляваща история от 45 години последователни увеличения на дивидентите. Това означава, че способността на компанията да устои на рецесии е добре доказана и също така помага, че Pentair е голям играч на малките пазари. С други думи, докато абсолютният размер на Pentair от около 4 милиарда долара приходи и малко над 8 милиарда долара пазарна капитализация не го прави голяма компания по никакъв начин, той има силен пазарен дял в областите, в които се конкурира. Това е мощно и е голяма причина, поради която Pentair успя да увеличи изплащането си към акционерите в продължение на почти половин век.

Прогнозата за растеж на Pentair и много ниският коефициент на изплащане на дивиденти – който е по-малко от една четвърт от печалбите – подкрепят още много години на увеличаване на дивидентите.

Финални мисли

Купуването на акции като тези и задържането им в дългосрочен план е доказана стратегия за създаване на устойчиво богатство във времето. Списъкът с компании с акции с растеж на дивиденти е много голям и изборът е труден. Но това не трябва да Ви спира да направите първата си крачка в света на инвестициите.

А ако не искате да прекарвате часове, заровени в отчети и баланси, Присъединете се към нас и влезте в света на инвестициите, за да не се налага сами да правите задълбочени проучвания и да губете от ценното си време!

Поздрави,

Николай Тосков



Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.