Може ли наистина да се забогатее от дивиденти?

Може ли един инвеститор наистина да забогатее от дивиденти? Краткият отговор е „да“.

С висок процент на спестявания, стабилна възвръщаемост на инвестициите и достатъчно дълъг времеви хоризонт, това ще доведе до изненадващо богатство в дългосрочен план.
За много инвеститори, които тепърва започват, това може да изглежда като нереална мечта. В края на краищата дивидентната доходност на S&P 500 в момента е мизерните 1,3%. Това не изглежда като достатъчно висок процент, за да направи някой наистина богат …

Въпреки това, инвестирането в акции с растеж на дивидентите остава един от най -ясните и стабилни начини да забогатеете. Тази статия ще покаже, че инвеститорите наистина могат да забогатеят от дивиденти, като се съсредоточат върху четири критични инвестиционни „лоста“ в рамките единствено и само на вашия контрол.

Целта на инвестирането в акции, които изплащат дивиденти

Крайната цел на повечето хора, които ще прочетат това, е да се пенсионират богати и да останат пенсионери, а не като 90% от пенсионерите в България да се налага да търсят някаква работа. Финансовата независимост осигурява гъвкавост, свобода и много възможности в живота. Постигането на тази финансова независимост и стабилно обезпечаване на живота обикновено е предизвикателната част в това начинание.

За инвеститорите в дивидентни акции с растеж на дивидентите, финансовата независимост се постига в кръстосаната точка между получения месечен дивидент и месечния разход за живот. Пресечната точка е ситуацията, в която приходите ми от дивиденти надвишават разходите ми.

В процеса на мислене как да се постигне финансова независимост, стигнахме до списък с няколко инструмента, които са изцяло в наше влияние и които ще помогнат на всеки от вас да забогатее. Това са инструменти, които са под ваш контрол. Въпреки че резултатите никога не са гарантирани в несигурния свят на дългосрочни инвестиции, максималното използване на нещата, които са под ваш контрол, наклонява шансовете за успех във ваша полза.

Тези „лостове“ са нашия здрав разум и са на много високо ниво, но също така са изключително важни. Ако пренебрегнете тези лостове, има вероятност да не постигнете целите си, дори ако сте по -талантливи и от Уорън Бъфет.

Открих, че единствените лостове, които са във вашия контрол като инвеститор, са:

  • Вашата спестовна норма
  • Вашата инвестиционна стратегия
  • Време на пазара
  • Поддържане на ниски инвестиционни разходи

№1: Вашата спестовна месечна норма. Или колко можете да си позволите да спестявате на месец, без да нарушавате бюджета си.

Най -важното нещо за всеки, който иска да постигне финансова свобода, е спестяването. Ако не спестявате пари, никога няма да имате капитала, за да вървите по пътя си към финансова независимост. Всъщност в повечето ситуации имате по -голям контрол върху спестяванията си, отколкото възвръщаемостта, която ще спечелите като инвеститор.

Ако печелите 12 000 долара годишно (примерите са в долари, защото инвестираме в долари), можете да натрупате спестявания от 2 000 долара в рамките на една година, ако спестявате 20% от приходите си. В този случай годишните ви разходи са 10 000 долара годишно. Спестените 2 000 долара ще бъдат достатъчни, за да платите разходите си по-малко от 3 месеца.

Ако измислите начин да намалите разходите си и да спестявате 50% от приходите си, ще можете да спестите 6 000 долара за една година.
Въпросът не е да се съсредоточим върху абсолютните долари, а върху процентите на спестявания. Въпросът е, че имате по -високо ниво на контрол върху това колко спестявате и това има по -висока предсказуемост на успеха при изграждането на богатство, отколкото възвръщаемостта на вашата инвестиция. За съжаление бъдещата възвръщаемост е непредсказуема.

Дивидентите са по -предвидимият компонент на бъдещата възвръщаемост, поради което пенсионирането си основавам на доходите от дивиденти.
Ето защо считам за важно да поддържам разходите си ниски, за да имам висока степен на спестяване и да натрупвам пари по -бързо.

№2: Вашата инвестиционна стратегия

Второто важно нещо, върху което имате контрол, е видът на инвестициите, в които ще вложите парите си. Важно е да разберете, че въпреки историята на миналите резултати, бъдещата възвръщаемост не е гарантирана. Нямате контрол върху размера и времето на бъдещата възвръщаемост – най-доброто, което можете да направите, е да инвестирате в нещо, което разбирате и в нещо, към което ще се придържате независимо от всичко.

В моя случай инвестирам в акции, изплащащи дивиденти, с дългогодишна история на редовни годишни увеличения на дивидентите. Други печелят пари, като инвестират в растящи бизнеси, трети в недвижими имоти, индексни фондове, облигации и т.н. Важното е да намерите инвестицията, която работи за вас и да се придържате към нея.

Забележка: Тук идва момента с нашите два инвестиционни портфейла, които са и двата основни стратегически стълба в инвестирането:

Аз изграждам дивидентен портфейл, защото установих, че доходите от дивиденти са по-стабилни и по-предвидими от капиталовите печалби. Плюс това, искам да харча само печалбите си при пенсионирането ми, а не моя основен капитал. С този тип инвестиране редовно получавам парични средства, които мога да използвам за реинвестиране или изразходване. Много по -лесно е да генерирам възвръщаемост на инвестицията си и да се придържам към инвестиционния си план, когато ми плащат пари.

№3: Времето на пазара

Третият важен инструмент, с който разполагате, е способността Ви да използвате „ефекта на снежната топка“ при инвестициите си във времето. Имате известен контрол върху времето, което ще оставите вашите инвестиции да работят за вас и да Ви генерират доход.

С течение на времето, всяка инвестиция от долар днес, която използва сложно олихвяване от 10% на година трябва да удвоя стойността си на всеки седем години. Това означава, че след 28-30 години инвеститорът трябва да има приблизително 16 долара за всеки инвестиран долар при 10% годишен растеж.
Разбира се, ако инвеститорът не позволи на тази инвестиция да използва „ефекта на снежната топка“, тя би били в много по-лошо положение за същия период. Това обезсърчава много инвеститори, които искат да станат богати до края на седмицата и те се провалят в тази игра.

За съжаление, голяма част от инвеститорите се поддават твърде често на емоциите и не успяват да станат успешни инвеститори.

Една от причините е страхът по време на мечи пазар. Друга е желанието да се прибере бързата печалба, без да се остави на натрупването от сложното олихвяване да си свърши работата. Наблюдавал съм доста хората да изпадат в паника и да продават всичко, когато нещата звучат зле (дори това зле да е само по новините и не реално на пазара). Друга причина за продажба е опитът да се определи времето за вход или изход (timing the market) или опитите да се замени едно напълно добро притежание за посредствено такова.

В повечето ситуации инвеститорът би бил по -добре просто да се държи здраво за първоначалната си инвестиция. Почти никой не може да продава на върха и да купува на дъното – така че не се притеснявайте да определяте времето за вход или изход на пазара. Повечето инвеститори, които твърдят, че са избегнали мечите пазари, го правят, защото често парите им са брой, а не инвестирани. Следователно те пропускат по -голямата част от недостатъците на мечия пазар, но също така пропускат и повечето от ползите на бичия пазар.

Най -доброто, което можете да направите, е да намерите стратегия, която Ви харесва, и след това да се придържате към нея. Няма „перфектни“ стратегии, така че ако продължавате да скачате от една на друга, вие се стреляте сами в крака. Така че прочетете за нашите две инвестиционни стратегии и ако Ви хареса начина ни на инвестиране, просто се придържайте към него.

№4: Поддържане на ниски инвестиционни разходи

Какво означава това? Това означава да се поддържат ниски комисионни разходи за покупка на акции.

Когато започнах да инвестирам, плащах сериозни комисионна за всяка инвестиция. След това преминах към други брокери и се опитвах никога да не плащам повече от 0,50%. Но това бе все още твърде високо – днес има нискотарифни брокери, които взимат малки комисионни, има и такива, които не взимат комисионни. Трябва да претеглите плюсовете и минусите и да си изберете подходящ брокер. Аз лично използвам за двата си инвестиционни портфейла Interactive Brokers. Но брокери има много и всеки сам може да направи аритметиката за себе си.

Другия проблем на повечето инвеститори по света са данъците. За щастие ние живеем в данъчен рай от само 10% данъчна ставка. Това е нещо, за което много мои приятели на запад ми завиждат най-благородно. Така че не шмекерувайте с това и подавайте инвестициите си в данъчните си декларации. Един ден, когато станете богати от това, ще съжалявате, че сте пропускали да попълвате ежегодните си данъчни декларации, а и ще загубите голяма част от богатството си за глоби и такси.

Заключителни мисли

Така че може ли един инвеститор наистина да забогатее от дивиденти? Отговорът е категорично ДА. Но човек не забогатява бързо от дивиденти.

За да забогатеете от дивиденти, трябва да проявите търпение и дисциплинирано спестяване. Помага и разумното следене на инвестиционните разходи.

И накрая, придържането към стратегията за инвестиране в акции, изплащащи растящи дивиденти в дългосрочен план вероятно ще доведе до солидни и стабилни резултати. Инвестирането в този Дивидентен портфейл поставя фокуса върху основния бизнес, защото искате да сте сигурни, че бизнесът вероятно ще може да изплаща нарастващи дивиденти далеч напред в бъдещето.

Инвестирането в дивидентен портфейл фокусира инвеститорите върху два фактора, които са от значение за успеха на дългосрочното инвестиране: оценка и фокусиране върху качествения бизнес. Този фокус върху важните неща, съчетан с акцента върху „четирите лоста“, представени в тази статия, може да помогне на инвеститорите да забогатеят – в дългосрочен план – от дивиденти.

Ако съм успял да Ви заинтригувам, значи си приличаме много повече, отколкото си мислите.

Какво следва сега:

  • Можете да прочетете повече за нашия Дивидентен портфейл като последвате тази връзка.
  • А ако вече сте прочели всичко и искате да се присъедините към нас и да изграждаме заедно едно финансово стабилно бъдеще, възползвайте се от кода за отстъпка, който Ви давам сега и спестете 10% от абонамента си. Последвайте тази връзка, въведете кода за отстъпка DIVIDEND10 и да започваме работа!
  • Ако имате конкретни въпроси към този вид инвестиране, задавайте ги директно под публикацията или ми пишете през контактната форма.

Поздрави,

Николай Тосков

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.