Какво разкрива болезненото отдръпване за бичите пазари

Малцина не биха се съгласили, че фондовият пазар даде на инвеститорите изключително предизвикателна среда през последните няколко месеца. Дори след силното възстановяване в края на миналия месец, основните пазарни индекси се понижиха с цели 15% от най-високите си стойности за всички времена.

Мисля, че инвеститорите в акции са имали трудности много по-дълго от това. Предизвикателствата се увеличават вече повече от две пълни години.

Много от вас може да възразят срещу тази оценка. Така например: S&P 500 се повиши с 36% от началото на 2020 г., Nasdaq се повиши с 53%. Освен това, тези солидно положителни възвръщаемости включват както огромния шок в началото на пандемията от COVID-19, така и настоящия спад на пазара.

 Много отделни акции претърпяха много големи колебания през последните две години. По-специално 2020 г. беше страхотна за много от акциите с висок растеж, но 2021 г. беше значително по-разнообразна.

Когато пазарите и основите се прекъснат

Причината, поради която смятам, че пазарите са предизвикателство толкова дълго време, е свързана с връзката между фондовия пазар и основното бизнес представяне. В дългосрочен план фондовите пазари са склонни да следват успеха на по-широката икономика. Ето защо отделните цени на акциите се повишават или падат с успеха или провала на основните бизнеси на компанията. Но в краткосрочен план – дори период от няколко години – пазарите могат и често се откъсват от основните фундаментални показатели.

Всички видяхме въздействието през последния сезон на печалбите. Една след друга компаниите в растеж отчитат силни резултати с окуражаващи печалби в продажбите, но цените на акциите им паднаха на фона на новините. Много разочароващо е като акционери да виждаме това да се случва отново и отново.

Това, което не сме склонни да правим обаче, е да правим същите критични оценки по време на бичи пазар, когато цените на акциите са по-високи. Помислете за честите случаи през 2020 г. и началото на 2021 г., когато компаниите в растеж отчитат благоприятни резултати, които повишават акциите им с 20%, 30% или дори 50% за един ден. Помислете за многото акции, които се удвоиха, утроиха или отбелязаха още по-големи печалби за една година през 2020 г.

Повечето от тези фирми бяха много успешни, така че имаше смисъл цените на акциите им да се повишат. По късно става ясно, че сумата на тези акции може да не е в съответствие с истинското ниво на успех в бизнеса. Често е необходимо отдръпването на инвеститорите, за да постигнат това осъзнаване, което в крайна сметка връща баланса към уравнението за оценка на акциите.

Това не е просто страх, който трябва да контролирате

Да се ​​отдадеш на емоциите си при инвестиране е опасно. Отдръпването ви кара да поставите под съмнение дългосрочна инвестиционна стратегия, дори когато тя е изцяло на прав път. Бичите пазари ви карат да се чувствате непобедими, сякаш нищо не може да се обърка и всяка акция, която притежавате, ще отчита огромна доходност от година на година.

В хода на цялата си инвестиционна кариера ще преминете през много цикли на бичи пазари и мечи пазари. Ще се научите да не се страхувате толкова много от мечите пазари.

Спадовете няма да ви карат да искате да продавате и да избегнете загубата, защото ще имате повече опит, като виждате как тези неизбежни спадове се обръщат и се връщат към печалбите при достатъчно време.

Но има и какво да научите от вашия опит при бичи пазар. Положителните периоди за пазара могат да продължат дълго, дълго време. Често обаче те се преудължават на края. Това подготвя сцената за следващия спад, когато и да настъпи – и може да ви даде някои от най-добрите ви възможности във вашата инвестиционна кариера.

Колкото и болезнено да е това отдръпване за толкова много инвеститори, важното е , че можете да извлечете ценна перспектива от това, което прави фондовият пазар. Ще можете да превърнете това в своя полза през следващите години и без значение какво правят пазарите в бъдеще, вашият опит ще ви направи по-добър инвеститор.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

В дългосрочен план фондовият пазар отразява цялостния успех на света на бизнеса. Но в краткосрочен план всичко се случва, особено за отделните акции.

Бързо забелязваме, че цените на акциите могат да падат въпреки силните резултати по време на бичи пазари (инвеститорите често приемат това като даденост, че акциите трябва да се покачват дори повече).

Поддържането на равномерен темп при бичи пазари ще ви направи по-подготвени за поддържане на вашата дисциплина и по време на отдръпвания.

Присъединете се към нас и влезте в света на инвестициите!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.