Отбранителни акции, които да купувате за сигурни дивиденти

Тези отбранителни компании се считат за безопасни дивидентни акции по време на повишена несигурност.

Инвазията на Русия в Украйна започна преди почти три седмици. При това ниво на несигурност S&P 500 е намалял с повече от 10% от началото на годината, тъй като инвеститорите правят равносметка на случилото се и се опитват да определят кои са безопасните дивидентни акции.

Секторите, които не пострадаха са аерокосмонавтиката и отбраната. Aerospace & Defense ETF (BATS:ITA) е нараснал с 5% за тази година.

8 акции със силна възходяща тенденция, които да купите при първата им корекция

Като се има предвид забележителната волатилност, която видяхме тази година, е направо чудно, че остават акции с възходящ тренд. Както се казва обаче, „винаги някъде има бичи пазар“. Това е наблюдение, което е напълно валидно дори през нестабилната 2022 г.

Американските акции достигнаха върха само дни след новата година и това позволи на волатилността да процъфтява.

Първо, притесненията бяха за инфлацията и повишенията на лихвите на ФЕД.  Тези опасения сякаш не бяха достатъчни и сега фокусът се измести към нашето ъгълче на света, когато Русия нахлува в Украйна не със „специална военна операция“, а с разпалването на истинка, жестока война. Нещо, за което искрено се надявах, че няма да стана свидетел докато съм жив.

Новината накара индекса на волатилността да се повиши, заедно с цените на петрола и златото. Други сектори — главно енергийни акции — също се представиха доста добре. Имайки предвид всичко това, нека разгледаме шепа акции с възходящ тренд.

Chevron (NYSE:CVX)

AbbVie (NYSE:ABBV)

Coca-Cola (NYSE:KO)

Raytheon (NYSE:RTX)

Lockheed Martin (NYSE:LMT)

Freeport-McMoRan (NYSE:FCX)

Bristol-Myers Squibb (NYSE:BMY)

Alcoa (NYSE:AA)

Във време, когато изглежда, че всичко е надолу, ето 8 акции с възходящ тренд, които да наблюдавате:

1. Chevron (CVX)

Chevron е лидер в енергийния сектор, а енергетиката е с доминираща производителност през последните три, шест и 12 месеца.

Всъщност можех да изброя за тази статия осем енергийни акции като мои акции с възходящ тренд, но не това е целта ми. 

Що се отнася до Chevron, компанията може да се похвали с пазарна капитализация от 310 милиарда долара, което я прави втората по големина енергийна компания в САЩ след Exxon Mobil (NYSE:XOM). Освен това компанията изплаща и 3,6% дивидентна доходност.

Докато акциите са нараснали с 43% досега през годината, може да има още печалби, ако цените на петрола продължат да се покачват. В момента Chevron се очаква да вдигне продажбите със 17,5% тази година и печалбите с почти 40%.

Въпреки това акциите се търгуват само с 14 пъти печалбите. Недостатъкът на всичко това е, че Chevron се търгува заедно с цените на петрола. Ако цените на петрола паднат – а това вече започна да се случва – тогава акциите на Chevron също могат да паднат. Което пък ще ни даде превъзходна входяща точка.

2. AbbVie (ABBV)

AbbVie е в списъка ми за наблюдение от седмици. Те продължават да се противопоставят на тенденцията и всеки, който е купил навреме, се е насладил на солидна работа по относително безстресов начин.

Повишавайки се с близо 9% досега тази година, AbbVie е солидна възходяща акция, която засега трябва да останете в списъка Ви. Когато компанията отчете печалба на 2 февруари, си помислих, че може да има някакъв риск за тях. Особено след като пропуснаха очакванията за приходите.

Акциите се поколебаеха, но в крайна сметка биковете не искаха да се откажат от нещо добро. Акциите на AbbVie все още изплащат атрактивна дивидентна доходност от 3,75% и се търгуват с малко над 10 пъти печалбата.

Анализаторите очакват приблизително 11% ръст на печалбите тази година при висок едноцифрен ръст на приходите. Анализаторите на UBS наскоро понижиха рейтинга на акциите поради оценката им, но все пак повишиха целевата си цена до 167 долара за акция.

AbbVie в крайна сметка ще се охлади, но засега това е една от акциите с възходящ тренд, към която да се придържаме.

3. Coca-Cola (KO)

10 февруари беше голям ден за индустрията на напитките, тъй като Coca-Cola и PepsiCo (NYSE:PEP) отчетоха печалби. Въпреки това, PepsiCo се затруднява след слаби цифри и продължава да се бори почти един месец по-късно.

Coca-Cola от друга страна продължава да се справя доста добре. Всъщност, акциите достигнаха до най-високите стойности за всички времена. И в момента са в корекция, което позволява закупуването им.

Любима компания за Уорън Бъфет, Coca-Cola продължава да се движи без много притеснения, въпреки че има повече въпроси относно стабилността на света, отколкото е имало от доста време.

Инвеститорите са готови да платят и 25 пъти печалбата за акциите. Впечатляващо е обаче, че анализаторите очакват повече от 8% ръст на приходите тази година да се съчетае с прогнозите за ръст от 5,3% за 2023 г. Прогнозата е, че печалбите ще се покачат с 6% до 7,5% съответно през 2022 г. и 2023 г.

Надеждността на паричния поток и печалбите на компанията са напълно видими, което кара бикове да инвестират. Търсенето на акциите е ясно и нейната дивидентна доходност от 2,8% само помага.

4. Raytheon (RTX)

Преследването на акции, ръководейки се само от гръмките заглавия по новините, може да се окаже катастрофа. Такъв може да е случаят с петрола и енергетиката, а също и при акциите от отбранителната индустрия. Няма да повярвате колко хора ми се обадиха с въпроси как да си купят акции на Газпром и Лукойл.

При първата група се наблюдава силно търсене от месеци, докато втората отчита по-скорошен скок.

Акциите на Raytheon са нараснали с близо 10% досега за годината. Инерцията е по-скоро в тази група, особено след като Русия нахлу в Украйна.

Очевидно тук има инвестиционна теза, че отбранителните компании ще усетят нарастване на търсенето с нарастването на геополитическите сътресения. Войната, обаче, никога не е добро нещо и купуването на акции единствено и само на тази предпоставка може да е пагубно.

Но Raytheon прави много повече от просто да прави ракети. Компанията също така произвежда „радари (включително AESA), електрооптични сензори и други усъвършенствани електронни системи за военноморски и наземни военни приложения“.

5. Lockheed Martin (LMT)

Следващото ни име за разглеждане е Lockheed Martin, най-големият производител в отбранителната индустрия в света. Компанията има пазарна капитализация от 122 милиарда долара и има годишни продажби от 67 милиарда долара.

Бизнесът на Lockheed Martin също е диверсифициран. Аеронавтиката е най-големият сегмент в компанията, но ротационните и мисионните системи на Lockheed Martin, космическите системи и ракетите, и управлението на огъня допринасят съответно 26%, 17%, 16% от годишните продажби. Тази компания произвежда бойни кораби, военноморска електроника, хеликоптери, системи за противоракетна отбрана и сателити.

Lockheed Martin е силно зависима от своя авиационен бизнес, но това е много успешно през годините, тъй като компанията предоставя на клиентите си най-съвременни самолети, включително F-16, F-22 и F-35. Последният от тях е един от най-технологично напредналите, както и скъпи самолети, произвеждани някога. Тези самолети също се нуждаят от работа по актуализиране и поддръжка, осигурявайки периодични потоци от приходи, които идват с високи маржове (болна тема на българското правителство).

Договорите на компанията също са с дългосрочна дата, което дава на Lockheed Martin сигурността, че знае, че нейните програми вероятно ще продължат да бъдат финансирани. Всъщност Lockheed Martin в момента има изоставане в производството на F-35, което няма да бъде отработено до средата на това десетилетие. Това е преди приемането на нови поръчки.

И накрая, като водещ световен производител в отбраната, всякакви допълнителни разходи за отбрана на САЩ или техните съюзници почти сигурно ще са от полза за компанията, което допринася за това тя да бъде считана за безопасна дивидентна акция.

Lockheed Martin използва своята лидерска позиция в аерокосмическата индустрия и отбраната, за да увеличава дивидента си 20 години подред с CAGR от 11% от 2012 г.

Акциите на Lockheed Martin дават 2,5% към последното затваряне, с повече от 100 базисни точки по-високи от средната доходност на пазарния индекс. Очакваният коефициент на изплащане за 2022 г. също е 42%, което означава, че акционерите на компанията ще могат да видят увеличаване на дивидентите си за години напред.

6. Freeport-McMoRan (FCX)

Freeport-McMoRan е конгломерат, който има дялове във всичко по малко. Компанията работи основно в Северна и Южна Америка и е със седалище във Финикс.

Добива предимно злато и мед, но също и молибден и сребро. Акциите яхнаха истинска вълна на инерцията напоследък.

Акциите се покачиха с повече от 40% от дъното в края на януари и в началото на март достигнаха нови върхове.

Анализаторите очакват около 14% ръст на печалбите тази година да върви заедно с почти 23% ръст на приходите. Въпреки растежа, акциите се търгуват с малко под 13 пъти печалбата.

Докато Freeport е една от акциите с възходящ тренд в момента, инвеститорите ще трябва да запазят фокуса си върху цените на златото и металите. Спадът в тези цени вероятно ще натежи и върху цената на акциите. Въпреки това продължаващото покачване на цените може да тласне Freeport към по-високо ниво.

7. Bristol-Myers Squibb (BMY)

Подобно на AbbVie, Bristol-Myers Squibb остава идеална инвестиция в момента. Въпреки, че акциите бяха бавни през последните няколко години, от декември насам не са спряли да растат.

Отдавна харесвам Bristol-Myers. Хареса ми и огромното им придобиване на Celgene за 74 милиарда долара през 2019 г. 

Освен това е страхотен актив на фона на високата волатилност. Акциите изплащат 3% дивидентна доходност – усещате ли вече тема тук? 

Въпреки, че цената на акциите се повиши с почти 30% от 1 декември, акциите се търгуват само с 8,8 пъти печалбата. Въпреки, че растежът е скромен – оценката е ръст на печалбите от само 4% и 6% съответно през тази и следващата година – те са надеждна компания и това е, което инвеститорите търсят в момента.

8. Alcoa (AA)

Alcoa е една от нашите акции с възходящ тренд, която също трябва да наблюдавате. Подобно на енергийните акции, Alcoa процъфтява в момента.

Акциите са нараснали с около 14% през последния месец и с повече от 175% през последните 12 месеца.

И в синхрон с огромното рали, печалбите на Alcoa също експлодират. Сега прогнозата е да спечелят повече от $8 на акция тази година. Акциите се търгуват с малко над 10 пъти печалбата. Това е отлична цена за повече от 20% ръст на печалбите.

Когато тази тенденция се охлади, Alcoa също ще се охлади, но дотогава тя остава една от нашите възходящи акции, които трябва да наблюдаваме.

Движението в печалбите и цената на акциите е цената на алуминия, която удари нови рекорди и се покачи с 37% от средата на декември.

Финални мисли

Инвазията на Русия вероятно ще означава, че САЩ и други нации в Европа ще се стремят само да увеличат разходите си за отбрана. Германия вече е обещала 100 милиарда евро за финансиране на въоръжените си служби, както и да повиши разходите си за отбрана над 2% от своя БВП. Това трябва да осигури попътен вятър за компаниите в тази област.

Има множество отбранителни акции с доходност, която надхвърля пазара и сигурни дивиденти. Много от тях ще намерите в нашият Дивидентен портфейл.

Нахлуването на Русия в Украйна създаде объркване и страх на пазара, докато инвеститорите преценяват продължаващия конфликт. С несигурността на пазара инвеститорите трябва да търсят компании, които трябва да се представят добре, ако конфликтът продължи.

Аерокосмическият и отбранителният сектор са една от областите на пазара, която трябва да има растеж, тъй като тези компании трябва да получат по-високи приходи, поради очакваното увеличение на разходите за отбрана. Това също трябва да даде възможност за продължаване на растежа на дивидентите, тъй като тези компании имат допълнителен капитал, който да се върнат на акционерите.

Ако следвате стъпките, които ще Ви описвам всеки месец, реинвестирате печалбата си от дивиденти, действате с постоянство и имате търпение, гарантирам Ви, последният Ви работен ден ще настъпи много по-скоро, отколкото очаквате!

Готови ли сте да вземете живота си в ръце?

Започнете СЕГА! 

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.