Топ 3 високодоходни акции с дивиденти за 2023 г

 

Настоящата рецесия причинява масивни спадове на цените на фондовия пазар, главно в технологичния сектор. Въпреки че осредняването на разходите в долари е мъдър избор по време на икономически спад, има и акции, които запазват стойността си през трудни времена и изплащат значителни дивиденти.

Със сигурност сте чували за Coca-Cola, която плаща почти 3% годишни дивиденти. Но при текущата ситуация са необходими обаче повече за покриване на високата инфлация. Има компании, които плащат достатъчно високи дивиденти, за да покрият инфлацията и дори да Ви осигурят възвръщаемост. Просто може би не сте чували за тях досега.

 

Rio Tinto Group (RIO)

Rio Tinto Group е англо-австралийска мултинационална компания, която е втората по големина метална и минна корпорация в света, малко след BHP. Компанията е основана през 1873 г. и има приблизително 50 000 служители. Акциите на тази компания са регистрирани на Нюйоркската фондова борса (NYSE) с пазарна капитализация от 104,8 милиарда долара.

От десетилетия акциите и се представят добре. Единственото нещо, което удари наистина силно компанията, беше финансовата криза от 2008 г., която доведе до огромен спад на цените. Това обаче беше причинено и от експоненциален растеж, издигайки акциите до невероятни нива. В момента RIO е надолу с около 50% от най-високото си ниво за всички времена (ATH) от 2008 г., предлагайки справедливи цени.

Rio Tinto Group (RIO)
Ценова графика на Rio Tinto Group

Съотношението цена/счетоводна стойност (P/B) от 2,07, съотношението цена/печалба (P/E)  от 5,96 и други мерки за оценка също показват добри числа, сигнализирайки, че възходящата тенденция може да продължи през 2023 г. Текущата дивидентна доходност на компанията е около 11%, със солидна дивидентна история. Изплащането вероятно ще се промени в бъдеще, но инвеститорите на RIO получават дивиденти на всеки шест месеца.

Rio Tinto е печеливша компания с големи приходи, възлизащи на почти 65 милиарда долара миналата година. Приходите най-вероятно ще се свият поради продължаващ икономически спад, но се очаква дивидентите да останат. Ако настоящата рецесия продължи през следващата година, притежаването на RIO може да бъде мъдър избор, тъй като коефициентът на изплащане на компанията е доста висок.

 

Годишни приходи на Rio Tinto Group

 

Maersk (MAERSK-B.CO)

Датската корабна компания Maersk се занимава както с океански, така и с наземни превози на товари, и със свързани услуги, включително управление на верига за доставки и експлоатация на пристанища. Maersk беше най-голямата в света линия за контейнерни превози и корабен оператор в продължение на няколко десетилетия. Основана е през 1904 г. и има почти 100 000 служители по целия свят.

Техните акции се предлагат на няколко фондови борси, включително датска и американска фондови борси. Акциите на MAERSK се понижиха с повече от 35% от своя ATH, което доведе до подценяване на компанията. P/B в момента е 0,62, а P/E само 1,26, докато компанията има пазарна капитализация от 39 милиарда долара.

Ценова графика на Maersk
Ценова графика на Maersk

Дивидентната история на компанията е по-малко ярка от тази на Rio Tinto, но инвеститорите могат да очакват от 7,68% до 15,52% дивидент през следващия сезон. Това би трябвало да покрие инфлацията и също да донесе малка възвръщаемост. Тъй като Maersk е един от световните лидери в индустрията, справедливо е да се очаква, че ще запази позицията си в бъдеще, възнаграждавайки своите лоялни акционери.

Maersk има дългосрочна рентабилност и нарастващи приходи, които растат дори и през 2021 г. Приходите и печалбите се взривиха през 2021 г., привличайки вниманието към компанията, тъй като нейните акции също се повишиха със стотици проценти след срива на COVID. Очаква се по-нататъшен растеж дори по време на рецесия поради всички споменати сигнали.

Годишни приходи на Maersk

 

Mercedez-Benz (MBG.DE)

Няма нужда да представяме Mercedes. Повечето хора я познават само като марка автомобили, но също така е листвана на борсата. Този добре известен производител на автомобили е създаден през 1926 г. и според сведенията има над 173 000 служители по целия свят. Въпреки колосалните приходи на компанията, Mercedes не надмина нивото си на ATH от края на 90-те години.

За трети пореден път акциите на Mercedes отстъпиха, когато достигнаха зоната от 90 € – 100 €, а именно през 1998, 2015 и 2021 г. Тъй като акциите се покачват в дългосрочен план, се очаква и сега да го направят, тъй като е един от най-големите производители на автомобили в света. MBG се листва на германската фондова борса, като е част от най-популярния европейски индекс DAX 40.

Ценова графика на Mercedes
Ценова графика на Mercedes

MBG в момента е надолу с приблизително 27% от последния си връх през 2021 г. и може да падне дори повече, но Mercedes планира да плати добър дивидент на своите притежатели. Автомобилната компания се счита за подценена с пазарната си капитализация от 70 милиарда евро поради огромните си дългосрочни приходи и печалби. Четири поредни години компанията имаше приходи от поне 120 милиарда евро.

Годишни приходи на Mercedes

Докато 2021 г. беше страхотна година за компанията, 2022 г. също е стабилна, с повече от 10 милиарда евро печалби и повече от 109 милиарда евро приходи за първите три тримесечия. Те имат 0,85 P/B и 5,37 P/E, което показва, че може да е добър момент за покупка като дългосрочна инвестиция. Акциите на Mercedes изплащат дивиденти на всяко тримесечие от 1999 г.

Най-добрата част е, че акционерите получават приблизително 10% годишен дивидент, но го получават на тримесечие. Имаше някои случаи, когато компанията трябваше да намали изплащането на дивиденти в по-лоши години, но това е умен избор за онези, които желаят да държат с години въпреки ниския коефициент на изплащане.

В тази статия Ви представих три компании от различни сектори, които трябва да Ви осигурят диверсификация не само чрез количество, но и по сектори. Те също така осигуряват малко географска диверсификация, тъй като тези компании не са от една държава или икономика. Дивидентно ориентираното портфолио е чудесно за инвеститори, които искат по-малко стрес по време на инвестиционното си пътуване. Дивидентните акции обикновено са по-малко променливи и предлагат „допълнителна печалба“ чрез редовни изплащания.

Въпреки това е важно да се вземе предвид цялостният пазарен риск. Следователно инвеститорите трябва да диверсифицират дори с дивидентни акции. Ето защо не трябва да разчитате на инвестиране само в една или две акции, а в цяло портфолио от минимум 15 до 25 компании. Разбира се, други страхотни компании също плащат високи дивиденти и се считат за нискорискови, но тези са правилен избор в момента.

Благодаря, че прочетохте тази статия.

За да прочетете повече за Дивидентния портфейл, последвайте тази връзка.

За да се абонирате и да станете Успешен Дивидентен Инвеститор, последвайте тази връзка.

За да се възползвате комплексно от всички услуги на сайта ни, последвайте тази връзка.

Ако имате конкретни въпроси към този вид инвестиране, задавайте ги директно под публикацията или ми пишете направо в контактната форма.

Поздрави,

Николай Тосков

 

 

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.