3 от най-добри дивидентни аристократи с висока доходност от 4%+

Инвеститорите в дивидентни акции често искат надеждна възвръщаемост на своите инвестиции и в това има много смисъл. Някои инвеститори разчитат на паричния поток, който техните инвестиции осигуряват, за да финансират разходите си, като пенсионерите например. Други инвеститори, които все още са във фаза на натрупване, въпреки това искат надежден поток от доходи, тъй като това им помага да понасят по-добре пазарите и тъй като това позволява текущото реинвестиране на дивиденти, за да увеличат притежанията си с течение на времето.

Следователно надеждният доход е добра цел, а надеждният растеж на доходите е още по-добра. Дивидентните аристократи са група от акции, които са успели да увеличат дивидентите си поне 25 години подред, някои от тях са го правили за 30, 40 или дори 50 години.

Способността на тези компании да повишават дивидентите си в добри и лоши времена, по време на рецесии, пазарни сривове и по време на пандемията на COVID, говори за тяхното високо качество. Тези компании не са в състояние да повишават дивидента всяка година благодарение на нестабилните резултати – вместо това те са в състояние да повишават дивидента като по часовник благодарение на високото си качество.

Достатъчна сила на баланса, достътчно свободен паричен капитал, защитни бизнес модели с устойчивост на рецесия над средната и силни управленски екипи са някои от ключовите точки, които много от Дивидентните аристократите споделят, което им позволява да запазят своите рекорди за растеж на дивидентите непокътнати дори в най-тъмните времена. В тази статия ще говорим за три дивидентни аристократа, които предлагат завладяваща доходност от дивиденти от поне 4%, което създава атрактивна комбинация от текущ доход и потенциал за растеж на дохода.

3M Company (MMM)

3M Company (MMM) е диверсифицирана индустриална компания, която произвежда и продава широка гама от продукти, включително оборудване за лична безопасност, опаковъчни материали и решения, промишлени стоки като абразиви и ленти, електрическо оборудване и т.н. Общо 3M продава повече от 60 000 продукта, което дава възможност за разнообразни операции.

Дори когато компанията загуби пазарен дял в една област, това не и вреди твърде много като цяло, тъй като повече от достатъчно други продукти могат да компенсират това. Това обяснява защо компанията е показала убедителна устойчивост срещу икономически спадове в миналото, което е важен фактор за способността ѝ да повишава толкова надеждно дивидента си.

Широкото и диверсифицирано продуктово портфолио на 3M също означава, че успехът с един нов продукт не повишава твърде много темпа на растеж в цялата компания, поради което растежът като цяло не е изключителен при 3M. Това обаче не е необходимо, тъй като дори един малко невзрачен среден едноцифрен темп на растеж може да доведе до завладяваща обща възвръщаемост, когато се комбинира със силна дивидентна доходност.

Според моите оценки, 3M Company ще увеличава печалбата си на акция с 5% годишно в бъдеще. Когато комбинираме това с дивидент, който носи 4,1% по текущи цени, общата възвръщаемост от близо 10% е доста постижима. Всъщност, дори преди потенциално многократно разширяване, 3M може да осигури ~9% годишна възвръщаемост в дългосрочен план. Тъй като прогнозирам и известно многократно разширяване, общата възвръщаемост може лесно да се повиши над 10% годишно през следващите години, което прави компанията привлекателен избор на текущи цени според нашите модели.

Leggett & Platt

Leggett & Platt (LEG) е компания за проектирани продукти, която продава предимно мебели, оборудване за магазини и някои промишлени продукти. Leggett & Platt увеличава дивидента си за 50 години подред, което ги прави не само аристократ на дивидентите, но и крал на дивидентите.

Въпреки че бизнесът с мебели може да бъде донякъде цикличен и зависим от макроикономическите условия, компанията е доказала, че е в състояние да компенсира всеки краткосрочни недостиг на печалби (като по време на Голямата рецесия) чрез достъп до резерви в баланса. Това позволява на компанията да изплаща постоянно нарастващ дивидент, независимо какво е състоянието на пазара.

По време на рецесията Leggett & Platt първоначално отбеляза спад в приходите си в сравнение с нивата от преди кризата, тъй като затварянето на магазини навреди на способността им да продават мебели на потребителите. Въпреки това, компанията се възстанови бързо и генерира нови рекордни печалби през 2021 г., доказвайки, че свързаните с пандемията насрещни ветрове са само временни.

Компанията предлага дивидентна доходност от 4,5% по текущи цени, което позволява на инвеститорите да генерират атрактивни приходи от този надежден производител на дивиденти. Моята оценка показва, че Leggett & Platt ще увеличава печалбата си на акция с 5% годишно в бъдеще. В комбинация с високата първоначална доходност от дивиденти, високата едноцифрена годишна възвръщаемост трябва да бъде много постижима.

След като взимам предвид потенциалните странични ветрове от многократно разширяване, тъй като вярвам, че Leggett & Platt се търгува с около 10% под справедливата стойност днес, двуцифрената годишна възвръщаемост през следващите години изглежда като реалистична цел.

Walgreens Boots Alliance

Walgreens Boots Alliance (WBA) е водеща фармацевтична компания в САЩ, както и в Европа. Търсенето на фармацевтични стоки естествено не е много циклично и аптеките също бяха определени като важни по време на пандемията, което им позволи да продължат да оперират своите магазини. Тази комбинация създава устойчив бизнес модел, който не е силно засегнат от външни шокове като рецесии или други макрокризи.

Walgreens Boots Alliance удвои печалбата си на акция през последното десетилетие, доказвайки, че компанията може да генерира значителен ръст на печалбите, въпреки факта, че не се възползва много от икономическия растеж като цяло. Но поради макро ветрове като нарастващите разходи за здравеопазване в много страни със застаряващо население, растежът им изобщо не е лош.

Вярвам, че Walgreens Boots Alliance ще може да осигури среден едноцифрен ръст на печалбите и през следващите години, произтичащ от известен органичен растеж и обратно изкупуване, което ще повиши темпа на растеж на печалбата на акция на компанията над нейния ръст на нетния доход .

При текущи цени Walgreens Boots Alliance предлага дивидентна доходност от 4,5%, след спад на цената на акциите с 20% през последната година. Това, в комбинация с разумна перспектива за растеж на печалбите, която ще позволи непрекъснат растеж на дивидентите със солидни темпове, би трябвало да позволи на Walgreens да генерира обща възвръщаемост във високия едноцифрен диапазон, преди да се вземе предвид многократно разширяване.

Тъй като вярвам, че Walgreens Boots Alliance се търгува с около 20% под справедливата стойност днес, тъй като компанията се оценява на по-малко от 9 пъти очакваната печалба за тази година, моята обща оценка на възвръщаемостта е дори по-висока от 10%, тъй като вземам предвид някои многократни печалби от разширяване на върха на убедителната дивидентна доходност и ръст на печалбата на акция. Като цяло Walgreen Boots Alliance изглежда като завладяващ избор на доходи и обща възвръщаемост на текущите цени.

Какво следва сега:

  • Можете да прочетете повече за нашия Дивидентен портфейл като последвате тази връзка.
  • А ако вече сте прочели всичко и искате да се присъедините към нас, Последвайте тази връзка и направете своя абонамент за успешно бъдеще! Така ще станете част от нашият успешен екип и ще спомогнете за финасовата си свобода.
  • Ако имате конкретни въпроси към този вид инвестиране, задавайте ги директно под публикацията или ми пишете през контактната форма.

Поздрави,

Николай Тосков



Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.